Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Subota 08.01.2011.
19:38 >> 08:53h
Vestionline A

"Ako treba sa Tadićem ću rešavati sudbinu uhapšenog branitelja"

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je danas u Splitu da će, ako bude bilo potrebno, lično sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem razmotriti slučaj nedavnog hapšenja hrvatskog državljanina i bivšeg vojnika Tihomira Purde, a na osnovu poternice Srbije kojom se tereti za ratne zločine u Vukovaru 1991.

 

Boris Tadić i Kosorova

"Ako bude potrebno, nazvaću predsednika Tadića da porazgovaramo o tome", izjavila je premijerka na obeležavanju 21-godišnjice osnivanja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u Splitu.

Kosorova je najavila da će hrvatski ministar pravde Dražen Bošnjaković u ponedeljak radi rasvetljavanja ovog slučaja kontaktirati ministarku pravde Srbije Snežanu Malović.

"Učinićemo sve da dobijemo punu istinu i vidimo što se može učiniti jer ne bi bilo dobro da se stvori utisak o bilo kakvom progonu hrvatskih branilaca", izjavila je Kosorova.

Na pitanja da li postoji popis osoba koje Srbija tereti za ratne zločine u Hrvatskoj, Kosorova je odgovorila da je, koliko je njoj poznato, svojevremeno bivši ministar pravde Ivan Šimonović razgovarao sa svojom koleginicom iz Srbije o određenim popisima i u jednoj i u drugoj državi.

"Za sada nemam više podataka i ne bi bilo dobro da bilo šta prejudiciram", rekla je Kosorova.

Hrvatskog državljanina, 41-godišnjeg Purdu policija BiH uhapsila je u sredu prilikom prelaska državne granice na graničnom prelazu Županja-Orašje, na osnovu Interpolove poternice MUP-a Srbije, zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom.

Purda je prebačen u istražni zatvor u Sarajevu, gde mu je određen pritvor. Purda se tereti da je, zajedno s dve osobe, učestvovao u ubijanju i nehumanom postupanju sa ranjenima i bolesnicma 5. novembra 1991. u Vukovaru.

Predsednik desničarske Hrvatske stranke prava (HSP) Danijel Srb izjavio je da poseduje listu sa imenima 332 hrvatska vojnika iz Vukovara i stotinjak iz Osijeka koje vlasti Srbije traže zbog ratnih zločina koje su počinili.

Srb, koji nije želeo da pokaže listu novinarima, dovodi taj spisak u direktnu vezu s hapšenjem Purde i tvrdi da su na popisu "imena vukovarskih branilaca, uključujući i branioce iz drugih delova Hrvatske, koji su učestvovali u odbrani tog grada 1991. godine".

POVEZANE VESTI

Subota 08.01.2011. 19:41
ne brini jadranka boris će to sredit .samo kad su srpska djeca u pitanju neće se ni sjetit.
Nedelja 09.01.2011. 18:44
U prevodu.. ne brinite nista, licno cu ga nazvati i izvuci mu usi i sve ce biti ok. Pa kad su oslobodili onog sto je pobio 200 vojnika u Tuzli sto ne bi i ovog zlocinca iz Vukovara? Nek mu daju i 10k svra da mu s enadje za usput da nam covek nesto ne zameri sto je bio slucajno i greskom uhapsen.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online