Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 09.01.2011.
00:14 >> 14:13h
Srna A

Republika Srpska slavi 19. rođendan

Republika Srpska danas obeležava 19 godina postojanja - Dan Republike i krsnu slavu Svetog arhiđakona Stefana.

Predsednik RS Milorad Dodik na liturgiji

Svetom arhijerejskom liturgijom u hramu Hrista spasitelja u Banjaluci jutros je obeležen Dan Republike Srpske i njene Krsne slave, Svetog arhiđakona Stefana.

Litrugiji je prisustvovao predsednik RS Milorad Dodik, kao i drugi zvaničnici ovog entiteta, a posle litrugije obavljen je i verski obred lomljenja slavskog kolača.

Povodom Dana i Krsne slave RS danas će u Banjaluci biti održana svečana akademija, a potom će u Palati predsednika RS biti dodeljena odlikovanja.

Obeležavanju 19. godišnjice postojanja Republike Srpske, između ostalih, prisustvuje i predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković.

Milorad Dodik

 Povodom Dana Republike i krsne slave Svetog arhiđakona Stefana, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je ponosan što je predsednik Srpske ističući da niko iz RS ništa neće učiniti da destabilizuje situaciju u BiH i da na dnevnom redu nije nikakva destabilizacija ni nasilje, već upornost da se brani pravo Srpske na autonomiju i ono što ima.


"Svoj politički angažman posvećujem tome da Srpsku, posle mog mandata, ostavim bolju nego što sam zatekao. Zadovoljan sam onim što smo učinili poslednjih pet, šest godina, u jačanju percepcije i snage Republike Srpske", rekao je Dodik.

Rajko Kuzmanović

Bivši predsednik Srpske Rajko Kuzmanović izjavio je da Srpska nakon 19 godina od svog nastanka predstavlja stabilnu državotvornu jedinicu, koja nije više upitna čak ni za one koji su tada bili protiv nje.


"Danas ne postoji mišljenje ni u svetu, ni u BiH, da je Republika Srpska privremeni provizorijum, već trajni državotvorni element sa čvrstim pravnim osnovama, a to su Dejtonski sporazum kao međunarodni akt i njegov Aneks 4", rekao je Kuzmanović Srni.

Biljana Plavšić

 Nekadašnja predsednica Republike Srpske Biljana Plavšić ocenila je da je Srpska danas uspešna i da će morati da se osamostaljuje, što budu jači napadi na njeno postojanje.


"Hod Republike Srpske prema progresu ne sme biti obeshrabren različitim pokušajima koji dolaze, naročito iz Federacije BiH, ali i međunarodne zajednice. Mislim da su iz međunarodne zajednice videli da to neće ići tako lako sa Srpskom", rekla je Plavišićeva i istakla da je Srpska uspešna zato što ima rukovodstvo koje je u stanju da se uhvati u koštac sa svim tim poteškoćama.

Tadić čestitao godišnjicu

Čestitka Dodiku i građanima RS

"Srbija će, kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, nastaviti da se zalaže za dogovor tri konstitucionalna naroda i dva entiteta u BiH", navodi se u čestitki predsednika Borisa Tadića koju je povodom Dana RS uputio predsedniku Dodiku i građanima.


"Vama i svim građanima čestitam Dan Republike Srpske. Želim vam uspeha u nastojanjima da se u vreme svetske ekonomske krize poboljša standard građana RS", ističe se u čestitki predsednika Tadića.


"Putem dogovora najbolje može biti obezbeđena celovitost Bosne i Hercegovine i njen brži napredak u evropskim integracijama. Neka odluke legitimnih institucija RS budu pun doprinos takvoj budućnosti vaše zemlje", kaže se u čestitki predsednika Tadića.

Kako je nastala RS

 

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine kada je Skupština srpskog naroda u BiH usvojila Deklaraciju o proglašenju Srpske Republike BiH, čime je RS postala subjekt, prvo internog, a zatim i međunarodnog prava.

 

Prvi ustav RS je dobila 28. februara 1992, a ime u Republika Srpska zvanično je promenjeno 12. avgusta 1992. godine. Međunarodno priznanje RS je dobila 21. novembra 1995. godine, kada je potpisivanjem mirovnog sporazuma u američkoj vojnoj bazi Rajt-Paterson u Dejtonu okončan četvorogodišnji građanski rat u BiH i RS priznata kao jedan od dva državotvorna subjekta BiH.

 

Dejtonskim sporazumom konačno je određeno da RS obuhvata 49 odsto teritorije BiH, dok je drugom entitetu - Federaciji BiH ripalo 51 odsto. Arbitražnom odlukom o statusu Brčkog i uspostavljanjem distrikta Brčko 2000. godine teritorije oba entiteta su umanjene otprilike za 0,5 do jedan odsto u korist novooformljenog distrikta.

POVEZANE VESTI

Nedelja 09.01.2011. 00:22
Srecna vam Slava i Rodjendan,rodjena Braco Srbska,da vas cuva Bog i da zivite vecno!!!
Nedelja 09.01.2011. 00:38
Srecan rodjendan Republiko Srpska i da ga vijecno proslavlass sa svojim sinovima u zdravlju,bogatstvu i veselju !
Nedelja 09.01.2011. 09:36
SRECAN VAM RODJENDAN BRACO!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online