Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
77
Subota 15.01.2011.
20:13 >> 22:41h
Fonet A

"Srbija je agresor - Hrvatska je žrtva"

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas povodom protesta podrške hrvatskim ratnim veteranima Tihomiru Purdi i Veljku Mariću da je vidljivo da su neke od poruka u "celoj toj priči" bile i smišljene da se generiše nezadovoljstvo i poručio da su "branitelji" ponos zemlje.

Protest na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se danas na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu kako bi, u organizaciji inicijative "Stop progonu hrvatskih branitelja", protestovali zbog progona hrvatskih veterana i odnosa vlasti koja bi, kako su rekli, trebalo da ih štititi od progona.

Predstavnik tog odbora Boris Prebeg pozvao je građane da im se pridruže kako bi obeležili dan priznanja Republike Hrvatske i poručili predsedniku države, premijerki i poslanicima da su im upravo oni omogućili udobne fotelje i visoke plate.

Uz skandiranje "Vukovar, Vukovar" okupljenima se obratio nekadašnji vojnik iz Vukovara Petar Janjić Tromblon, koji je istakao da su "branitelji" danas taoci u zemlji koju su branili svojom krvlju i da žive kao progonjene zveri. Na protestu je najoštrije osuđeno hapšenje Veljka Marića i Tihomira Purde. Hrvatski ratni veterani smatraju da je reč o neviđenom cinizmu i brutalnom nasrtaju na hrvatski pravni poredak.

Hrvatski veterani protiv povlačenja tužbe

Demonstranti su nosili transparente: "Odmah zaustavite progon hrvatskih branitelja", "Povlačenje tužbe protiv Srbije je veleizdaja", "Merčep je heroj - Stanimirović je ratni zločinac", "Srbija je agresor - Hrvatska je žrtva" i druge. Sa protesta okupljeni su otišli na misu za poginule hrvatske vojnike u Crkvi Svetog Marka.

Josipović, koji je u poseti Krapinsko-zagorskoj županiji, rekao je da je zatražio da se slučajevi Purde i Marića provere. On je napomenuo da vidljivo da su neke od poruka u "celoj toj priči" bile i smišljene da se generiše nezadovoljstvo.


"Bilo je određenih manipulacija i s popisom koji se pojavio o 300 osoba koje neko traži zbog ratnih zločina, a koji je potpuno nerelevantan. Taj popis je neverodostojan", ponovio je Josipović i istakao da je važno da celokupna javnost i branitelji budu informisani o svemu što se radi.

POVEZANE VESTI

Subota 15.01.2011. 20:21
Живјела Република Српска Крајина!
Subota 15.01.2011. 20:25
Sad će naš predsednik da stavi kravatu i uputi izvinjenje ... budite tu ne razilazite se ... evo samo da zakopča dugme na košulji ... strpite se ... evo ga stiže. - Dragi hrvatski narode, sa iskrenim žaljenjem mogu nedvosmisleno da vam uputim iskrene i prijateljske reči mira koje će se nadam se, duboko se urezati u vaše misli, jer konačno naša dva naroda su prošla istinske patnje kroz svoju istoriju, toliko isprepletanu, da je nemoguće odvojiti puteve jednog a da se ne pređe preko puta drugog naroda. Želim da vam poručim da je vaše okupljanje u meni izazvalo BURU emocija i sa drhtavim glasom ja vam upućujem jedno veliko izvinjenje što ste se okupili po hladnom danu i zaradili svinjski grip.
Subota 15.01.2011. 20:16
Mercep je heroj za njih...eto,naroda....izrodi...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online