Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 22.01.2011.
09:03 >> 09:20h
Press A

Zukorlić nasleđuje Cerića u BiH

Haris Silajdžić i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić glavni su kandidati za naslednika reisa Mustafe Cerića.

Muamer Zukorlić i Mustafa Cerić

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić i predsednik Stranke za BiH Haris Silajdžić najozbiljniji su kandidati da naslede odlazećeg reisa Islamske zajednice u BiH Mustafu efendiju Cerića!


Kako za "Press RS" ističe sagovornik iz Rijaseta i Sabora IZ BiH, Haris Silajdžić i sandžački muftija Muamer Zukorlić su odmah, pošto je reisu-l-ulema Islamske zajednice Cerić najavio da ne namerava doživotno biti na ovoj funkciji, istakli svoje kandidature i obojica već uveliko lobiraju za mesto poglavara IZ BiH.


"Postojale su naznake da će na poslednjem Saboru IZ BiH krajem decembra prošle godine Cerić biti proglašen za doživotnog reisu-l-ulemu (početkom 2012. ističe mu drugi i po važećim propisima IZ poslednji sedmogodišnji mandat), ali se Cerić usprotivio donošenju takve odluke", rekao je izvor "Pressa RS".


Cerić, objašnjava sagovornik, polaže velike nade u to da će Islamska svetska konferencija u najskorije vreme doneti odluku o otvaranju evropskog muftijstva. "Aktuelni reis IZ BIH na sve načine pokušava da dobije tu funkciju", otkriva izvor "Pressa RS".


Iz trke za Cerićevog naslednika još na startu su ispali aktuelni zamenik poglavara IZ BiH naibu-reis Ismet Spahić i tuzlanski muftija Husein Kavazović. Tuzlanski muftija, ali i naibu-reis Spahić uživaju veliki autoritet u Rijasetu i Saboru IZ, ali nisu miljenici reisa Cerića. Zato su već sada isključeni iz trke.


Izvor "Pressa RS" u IZ BiH objašnjava da se Zukorlić poslednjih godina nametnuo kao osoba koja ne preza od otvorenog mešanja u politička pitanja. "To ga preporučuje za legitimnog Cerićevog naslednika, jer i sam Cerić nikad nije prezao od toga da se meša u najvažnija državna i politička pitanja. Osim toga, Zukorlić ne krije da za svoje političke akcije u Sandžaku i traženje bošnjačke autonomije uživa veliku podršku reisa Cerića. Pošto je muftijstvo u Sandžaku sastavni deo IZ BiH, ne postoje čak ni formalne prepreke da Zukorlić postane novi reis", tvrdi izvor iz IZ BiH.

Silajdžićeve šanse manje 


Kad je reč o aspiracijama Harisa Silajdžića da preuzme mesto muslimanskog verskog poglavara, izvori navode da lidera Stranke za BiH za ovu poziciju pre svega preporučuje njegovo visoko obrazovanje, stečeno na prestižnim islamskim fakultetima. Osim toga, Silajdžić ima i identična politička gledišta s aktuelnim reisom u pogledu državnog uređenja BiH.


"Silajdžić ispunjava sve uslove da bude novi reis, jer ima neophodno versko obrazovanje. On je završio čuveni Islamski fakultet u Bengaziju. Uzimajući u obzir i potpuni krah Silajdžićeve političke karijere, nije isključeno da upravo on nasledi Cerića", tvrde poznavaoci prilika situacije u BiH.

Naslednici donose radikalizaciju prilika


Verski analitičar i magistar pravnih nauka Mehmedalija Nuhić kaže da su Zukorlić i Silajdžić zaista glavni pretendenti da zamene Mustafu Cerića kao poglavara IZ BiH. On, ipak, nešto veće šanse daje sandžačkom muftiji, prvenstveno zbog toga što je Zukorlić "klasičan plod Cerićevih napora o uspostavljanju tzv. 'zelene islamske transverzale'". Pored toga, Nuhić smatra da će i jedan i drugi kandidat u slučaju pobede prvenstveno raditi na daljoj radikalizaciji političkih prilika.


"U IZ BiH na sceni je jačanje radikalnih struja na račun onih umerenijih. Zato su i Zukorlić i Silajdžić u trenutnom odnosu snaga idealan izbor za Cerićeve naslednike. U slučaju da Ceriću propadne plan da postane evropski muftija, za njega neće biti zime. On je najavio da će posle penzionisanja u IZ nastaviti s aktivnijim bavljenjem politikom", kaže Nuhić.

Politički analitičar Gostimir Popović smatra da će, ako na Cerićevo mesto zaista uskoče Muamer Zukorlić ili Haris Silajdžić, neizbežno doći do dalje radikalizacije stanja u zemlji.


"IZ BiH, koju predvodi reis Cerić, već davno je postala klasična politička organizacija koja se najmanje bavi pitanjima vere. Bez obzira na to ko će da nasledi Cerića, bilo da to bude njegov najbolji đak Muamer Zukorlić, ili Haris Silajdžić, možemo očekivati dalje pogoršanje verskih i međunacionalnih odnosa u BiH i regionu", ocenjuje Popović. 

POVEZANE VESTI

Subota 22.01.2011. 09:27
Silajdzic se vec dokazao treba dati sansu mladim snagama, a i ne bi bilo zgodno da se on mesa u pitanja Sandzaka zbog dobrosusedskih odnosa sa Srbijom. Tek smo im se izvinuli sto su ih Srbi kaznili za zlocine, nije zgodno da on licno zaostrava situaciju. Muftija vec radi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online