Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 24.01.2011.
22:48
Beta A

Srbija traži 33 Hrvata za ratni zločin

Ministarstvo pravde Hrvatske dobilo je iz Beograda ažurirani spisak sa imenima 33 pripadnika hrvatskih oružanih snaga osumnjičenih da su počinili ratni zločin, saopštio je danas ministar pravde Hrvatske Dražen Bošnjaković.

Spisak za sada tajna

Bošnjaković je, u izjavi za Hrvatski radio, rekao da se radi o hrvatskim državljanima protiv kojih su nekadašnji vojni sudovi SFRJ i SRJ vodili postupke za ratni zločin. Spisak se neće javno objavljivati dok ne bude ponovo proveren i potpuno kompletiran, rekao je hrvatski ministar.

Hrvatsko Ministarstvo pravde je utvrdilo proceduru po kojoj svi zainteresovani građani mogu na internet stranicama tog ministarstva proveriti da li su na spisku.


Josipović: Ne možemo da zaštitimo Purdu

 

 

Komentarišuci slučaj hrvatskog veterana Tihomira Purde, koji je u BiH uhapšen po poternici Srbije zbog sumnje da je počinio ratni zločin, Josipović je rekao da ne postoje nikakvi pravni mehanizmi kojima bi Hrvatska sada mogla da ga zaštiti. 

 

"Ako pravosuđe BiH proceni da su ispunjeni uslovi, on će vrlo verovatno biti izručen Srbiji, a ako oceni da nema dokaza, očekujem da će biti oslobođen", dodao je hrvatski predsednik.

Pošto Ministarstvo primi papire, još će jednom kontaktirati Beograd i proveriti da li su podaci tačni i posle toga u pismenom obliku odgovoriti zainteresovanom, rekao je Bošnjaković.

Dostavljeni spisak je u okviru dogovora Bošnjakovića i ministarke pravde Srbije Snežane Malović pretprošle sedmice u Zagrebu, kao i sednice proširene mešovite komisije za pripremu i razmenu spiskova lica optuženih ili osuđenih za ratne zločine.

Na pitanje hoće li ministarstvo pružiti pravnu pomoć hrvatskim državljanima za koje se utvrdi da su na popisu, Bošnjaković je rekao da će ministarstvo pravde i drugi državni organi učiniti sve što je u njihovom delokrugu.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović rekao je danas da treba još poboljšati saradnju tužilaštava Srbije i Hrvatske kako nevini s popisa osumnjičenih za ratne zločine u obe zemlje ne bi stalno bili pod sumnjom.

Josipović je rekao da treba proveriti navode za svaku osobu kako nevini ljude ne bi bili držani u neizvesnosti.

"Saradnja hrvatskog i srpskog državnog tužilaštva je dobra, a trebalo bi je možda još poboljšati kako ljudi koji nisu počinitelji zločina, a nalaze se na jednom ili drugom popisu, ne budu stalno pod sumnjom", ocenio je Josipović.

On je naveo i da Hrvatska ima popis osumnjičenih za ratne zločine, koji je "puno veći, i koji je dostavljen Srbiji".

Utorak 25.01.2011. 08:58
Ma zar je to moguce da ta nacija nista nije iz proslosti naucila,JASENOVAC 700 000 SRBA,JEVREJA I ROMA!Ustase su bile gore od nacista,i isto su radili u ovom zadnjem ratu,Boze kakva je to nacija kad ima tako tesku istoriju,tuga,jadni su to ljudi!Zalim ih,to je bolest!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online