Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Četvrtak 10.02.2011.
15:39
Vestionline A

Klinton za promenu Dejtona, Izetbegović podržava

Dejtonski mirovni sporazum, koji je usvojen pre petnaest godina, zaustavio je krvoproliće u Bosni i Hercegovini, ali nije rešio sva pitanja u toj bivšoj jugoslovenskoj republici i sada su neophodne njegove promene kako bi se ubrzale reforme i proces integracija BiH sa Evropskom unijom.

Bil Klinton

To je poruka većine učesnika međunarodne konferencije "Amerika na raskršću: Dejtonski sporazum i početak diplomatije 21. veka" koju je u Njujorku organizovala fondacija bivšeg predsednika SAD Bila Klintona.

"To je bio izbor između nesavršenog mira i kontinuiranog krvoprolića. Znali smo tada da je to samo početak. Naravno postavlja se pitanje da li je model koji je primenjen u Bosni primenljiv i za izazove sa kojima se suočavamo u multipolarnom svetu...", rekao je Klinton, a preneo radio "Slobodna Evropa".

Bivši američki predsednik smatra da je "osnovni nedostatak Dejtona što je u nastojanju da zaštiti legitimne interese svih strana uvažio njihove strahove dajući im pravo veta" i sada treba pomoći da se to prevaziđe.


Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ukazao je na nužnost promena koje bi omogućile da tri naroda u BiH budu ravnopravna, kao i da se uklone prepreke na putu evropskih integracija.

Izražavajuchi nadu da će političari BiH naći pravi put da svoju zemlju odvedu u EU, Josipović je istakao da "svi shvataju da samo tri konstitivna naroda u BiH, bez ikakvog mešanja sa strane, mogu naći trajno i zadovoljavajuće rešenje.

Vesli Klark i Madlen Olbrajt se prisećaju kako su pravili Dejtonski sporazum

Govoreći o položaju Hrvata, on je izrazio nadu da će reforme u BiH prepoznati to pitanje na instucionalnom nivou, ali ne prekrajanjem unutrašnjih i spoljnih granica, i da će se naći zadovoljavajuće rešenje.

Srba nema na skupu

 

Hrvate ja na ovom skupu predstavljao predsednik Hrvatske Ivo Josipović, Bošnjake član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, a u ime Srba koji žive u BiH nije imao ko da govori, jer nije bilo njihovih predstavnika kako ni iz BiH, ni iz Srbije. 

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović je istakao da je Dejton, ako ništa drugo, okončao rat i stradanja. On smatra da su neki u BiH previše očekivali od ovog sporazuma, ali treba imati u vidu sa kakvim je nasleđem BiH izašla iz rata i nastoji da gradi jedinstvenu i funkcionalnu državu.

Izetbegović se zalaže za to da se Dejtonski sporazum menja jer je njime "stvoreno mnogo blokada".

"Sve etničke grupe se boje one druge. Zato su im potrebni mehanizam i blokade da bi sprečili prevlast drugih. Sada je vreme da se ukinu te prepreke, kao što je entitetsko glasanje", smatra Izetbegović.

Prema njegovim rečima "Srbi konačno treba da shvate da je njihova budućnost u BiH, da konačno budu spremni da prihvate jednu zemlju, da ubrzamo naš put ka EU".

Radojičić: Pomirite se sa snažnom Srpskom

 

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić poručio je iz Banjaluke da bi bilo dobro kada bi političko Sarajevo prihvatilo sam Dejtonski mirovni sporazum i, čak ispod deklarativnog nivoa, postojanje snažne RS.

 

Povodom izjave Izetbegovića da "RS treba da prihvati ujedinjenu BiH", Radojičić je rekao da je reč o jednom od mnogobrojnih skupova nevladinih organizacija za koji, nesumnjivo, vlada veća medijska pažnja jer mu prisustvuju mnoge poznate ličnosti američke i međunarodne politike.

Ma skupu je učestvovao i bivši američki ambadsador u Zagrebu Piter Galbrajt, koji je rekao da bi alternativa bila mnogo gora, da nije bilo Dejtonskog sporazuma i da se sukobi možda ne bi okončali ni do danas.


U radu skupa, održanog na Njujorskom univerzitetu, učestvovali su bivši šef američke diplomatije Medlin Olbrajt, Klintonov savetnik za nacionalnu bezbednost Semjuel Berger, penzionisani general Vesli Klark i zamenik sekretara SAD Džejms Stajnberg.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.02.2011. 16:28
...bal vampira...ima li neko glogov kolac???....
Četvrtak 10.02.2011. 18:45
Пази како сија Били ...
Četvrtak 10.02.2011. 19:01
Kil Blinton i ova baba gargamelka su svoje vec sve rekli.Ne uzbudjujte se, Braco i Sestre.Oni jos samo sluze kao mecke Bozane da ih vodaju i placaju zaludni tajkuni i ko im vise plati, u njihovom interesu pricaju.Putujuci cirkus, izlapelih matoraca, koje niko vise ne postuje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online