Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 06.04.2011.
00:17
Večernje novosti A

''Spasio sam hiljade Hrvata i Bošnjaka''

Bivši načelnik opštine Trebinje Božidar Vučurević izjavio je da nije naredio nijedan napad na Dubrovnik i da nijedan civil nije mogao uticati na naređenja JNA.

"Nisam naredio nijedan napad na Dubrovnik i nemam fleka na duši. Nijedan civil nije mogao da utiče na naređenja JNA i to Hag zna! Ja sam vršio svoje civilne poslove na koje sam jako ponosan", rekao je Vučurević za "Večernje novosti".

On je optužnicu koja je protiv njega podignuta u Dubrovniku za navodne ratne zločine protiv civilnog stanovništva, ocenio čistom nebulozom, naglasivši da raspolaže brojnom dokumentacijom koja samo njih može optužiti.

Ponosan sam: Božidar Vučurević

"Ne mogu me ubiti, a suditi mi neće, jer to nije moj sud niti hajem za to. Uostalom, nikada nisam bio, predsednik ratnog predsedništva iako sam po službenoj dužnosti, kao predsednik SAO Hercegovine, trebalo da budem", rekao je Vučurević.

On je istakao da ga je Haški tribunal oslobodio svake optužnice, sa čijim istražiocima je razgovarao u dva navrata u Beogradu.

"Odazvao sam se na njihov poziv i otišao `naoružan` sačuvanim dokumentima koje sam im pokazao. Odgovorio sam im na 260 pitanja i nisu našli ništa što me tereti. Istina je da sam spasao hiljade Hrvata i Bošnjaka. Imam za to pisane dokaze", rekao je on.

Vučurević nema srpsko državljanstvo

Ministarstvo pravde Srbije zvanično je obavestilo Ministarstvo pravde Hrvatske da je ratni gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević uhapšen po hrvatskoj poternici, a navedeno je i da on nema srpsko državljanstvo. Inače, prema evropskoj konvenciji o ekstradiciji, Hrvatska ima rok od 18 dana da podnese zahtev za njegovo izručenje.

 

Procedura nalaže da zahtev Hrvatske bude predat Višem sudu, koji odlučuje da li su ispunjene pretpostavke za ekstradiciju. Vučurević će imati pravo žalbe Apelacionom sudu, a konačnu odluku o izručenju doneće ministarka pravde.


"On nema naše državljanstvo, ima državljanstvo BiH, a 2008. godine je podneo konzulatu Srbije zahtev za državljanstvo Srbije", rekla je ministarka Snežana Malović i dodala da ne želi da prejudicira odluku suda koji treba da donese odluku o izručenju.


"Tužilaštvo BiH, zasad neće komentarisati ništa što se tiče hapšenja Vučurevića u Srbiji Božidara Vučurevića, kojem je određen ekstradicioni pritvor rješenjem istražnog sudije Višeg suda u Šapcu", rekao je "Večernjim novostima", portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

On je dodao da će se Tužilaštvo narednih dana odrediti prema tom slučaju, "kada budu utvrđeni svi relevantni detalji u vezi sa hapšenjem i zahtevom Hrvatske za njegovo izručenje".

U optužnici, koju je podiglo dubrovačko Županijsko državno tužilaštvo 2008. godine, navodi se da je Vučurević u septembru 1991. godine, na području opštine Trebinje, naredio mobilizaciju teritorijalne odbrane i formiranje jedinica specijalne policije.

Tim jedinicama je, kako se navodi u optužnici, "popunjavao jedinice JNA, koje su 1. oktobra 1991. godine s područja Hercegovine i Crne Gore napale Hrvatsku i do 26. oktobra 1991. privremeno okupirale područje od Prevlake do Stona, a grad Dubrovnik držale u potpunoj blokadi".

POVEZANE VESTI

Sreda 06.04.2011. 04:27
Шта ви мислите колико страних обавјештајних служби ради на територији бивше СФРЈ. Па замислите се у улогу САД...до врата задужени, уље нестаје, једва добијен кредит од Кине, ратови изгубљени, нема довољно војске за "мировне мисије" па ајмо сад мало да опет посвађамо народе, а по готово будаласте Србе, како би могли стећи више геостратешке контроле на Балкану и блиском истоку. Мало завјере,мало саботаже и медијског хушкања, да народ не види шта се дешава у позадини. Дргаги моји сачувајте међусобни мир и братску љубав, народ није власт! А ви господо жута још мало сте само чланак у књигама историје!
Sreda 06.04.2011. 07:21
a ko ce tebe sada da spasava. e moj srbine. crvenozuta banda te uhapsila.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online