Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Petak 15.04.2011.
13:17
Vestionline A

Kasapio se zbog Gotovine

Hrvati su presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču dočekali veoma emotivno. U Zagrebu se na Trgu bana Jelačića plakalo, a najdrastičnije je bilo u Zadru gde je bivši "branitelj" razbio izlog u centru grada i srčom se sekao po glavi i rukama.

Hrvatski mediji pišu da je razbesneli Zadranin bivši "branitelj" Željko Ćulibrk Pas. Dok se povređivao Ćulibrk je vikao " Što ne plačete? Niko da nije suzu pustio, pičke jedne! Pustite me, ne prilazite mi". Okupljeni građani od šoka i straha nisu smeli da priđu razočaranom veteranu, a jedva ga je smirila tek policija koja ga je odvela u bolnicu.  

U Zagrebu je više hiljada ljudi na Trgu Bana Jelačića dočekalo danas s nevericom i povicima nezadovoljstva presudu Haškog tribunala da se hrvatski general Ante Gotovina osudi na 24, a general Mladen Markač na 18 godina zatvora, dok je odluka o odlobađajućoj presudi generalu Ivanu Čermaku propraćena aplauzom.

Neki od onih koji su od jutra čekali izricanje presude trojici generala zbog ratnih zločina protiv srpskog stanovništva u operaciji Oluja avgusta 1995. godine su se na vest o dugoj kazni zatvora za Gotovinu i Markača rasplakali, dok su drugi glasno psovali.

Prelep u uniformi hrvatske vojske

 

O Gotovini su u hrvatskoj javnosti ispredani mitovi. Čak ga je i nekadašnja glavna haška tužiteljka Karla del Ponte u vreme podizanja optužnice i hapšenja doživljavala romantično. U knjizi „Lov: Ja i ratni zločinci“ Gotovinu je opisala kao avanturistu koji je izgledao "prelepo u uniformi hrvatske vojske".

Direktni prenos na Trgu bana Jelačića bio je u jednom trenutku prekinut zbog "srpskog" prevoda s Nove TV koji je do tada puštan.

Nova TV imala je direktni prenos preko kanala Haškog suda za koga simultano prevodi prevodilac sa srpskog govornog područja, pa je prenos nastavljen preko

Hrvatske televizije.

Nakon što je čitanje presude završeno okupljeni su izneli veliki portret Gotovine i transparent sa spiskom "hrvatskih izdajajnika" na kojem su bili i bivši predsednik Stjepan Mesić, kao i aktuelni Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor. 

Zagrepčanin se bacio na zemju kada je čuo presudu Gotovini
 

Glumac Božidar Alić poručio je na skupu da Hrvati nikada nece priznati Haški sud i da, kako je kazao, rat protiv Hrvatske još traje. 

U jednom od prvih reagovanja hrvatski advokat Zvonimir Hodak ocenio je da je Haški sud prihvatio "monstruoznu tezu o zločinačkom poduhvatu", ističući da je oslobađanje Ivana Čermaka rezultat njegovog dogovora s Britancima.

"On se dogovorio s Britancima i uzeo njihove advokat, što mu se isplatilo", rekao je Hodak u emisiji Hrvatskog radija, ponovivši tvrdnje da je presuda Haškog suda politička.

Gotovina - legionar, pljačkaš, general, zatvorenik...

Gotovina je svoj rodni kraj napustio još kao maloletnik i nakon plovidbe odlučio da se priključiti kontroverznoj francuskoj Legiji stranaca i bio na severu Afrike i u Aziji.

O njegovom tadašnjem životu se malo zna, osim da je u Parizu 1981. učestvovao u oružanoj pljački porodičnog nakita Henrija i Sare Solomon vrednog dva miliona franaka, što potvrđuje i presuda Porotnog suda u Parizu od 25. marta 1986. godine.

Ratovao i u BiH

 

Godine 1992. vraća se u Hrvatsku za zapovednika Zbornog područja Split i kao brigadir obavlja tu funkciju sve do 1996. godine. Do same akcije "Oluja" u avgustu 1995. godine, osim u Hrvatskoj, učestvuje i u akcijama protiv Srba u BiH, te na još nekoliko bojišta u BiH.

Kaznu nikada nije odslužio, u međuvremenu napušta Legiju, a početkom devedesetih se našao u Južnoj Americi, gde ostvaruje kontakt sa hrvatskim iseljenicima a posle početka rata u bivšoj SFRJ vraća se u Hrvatsku.

U jun 1991. godine, 36-godišnji Gotovina dragovoljno se javlja u Zbor narodne garde, gde počinje njegov prilično brz uspon i obilazak brojnih bojišta.

Prva godina prolazi mu u borbama u zapadnoj Slavoniji, gde je ranjen, a nakon oporavka poslan je u Livno, gde je imenovan za zapovednika Hrvatskog veća obrane, sa zadatkom da spreči prodor srpskih snaga dolinom Neretve na Jadran.

Operacija "Oluja" ključna je akcija za proterivanje Srba iz Republike Srpske Krajine. Dok je trajalo planiranje "Oluje", na području Hrvatske i BiH su trajale akcije koje su trebalo da pripreme njeno izvođenje.

POVEZANE VESTI

Petak 15.04.2011. 13:36
Plačite sise, i ne znate ništa drugo! Hhahahahahahhaha!!! Sreća vaša pa su vam u naci ustaškom Hagu, za njih ne brinite! Bolje vam je da se zabrinete za sebe, i nad svojom sudbinom da plačete, jer mislim da nije lako svako veče krenuti na spavanje sa saznanjem da 10 miliona Srba samo čeka da im padnete šaka! Kad-tad, kurvati, kad-tad, platićete sve trostruko, to vam se srpski narod zarekao!
Petak 15.04.2011. 13:46
Hahahahahhahaha, ali molim vas, pogledajte te face.... ja nemam komentar osim: "Mnogo su ružni, a i gluuupiii!" :D
Petak 15.04.2011. 17:36
Zbog cega suza? Zbog jednog coveka? U "Oluji" je stradalo mnogo neduznih....neka se sete toga kada hvataju za maramice...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online