Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Petak 15.04.2011.
16:23 >> 20:53h
Vestionline A

Kosor: Ponosni smo na Oluju

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je danas da je za Vladu Hrvatske neprihvatljiva tvrdnja prvostepenog sudskog veća u Hagu da je Hrvatska delovala u udruženom zločinačkom poduhvatu. Predsednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je da ga je kvalifikacija Haškog suda o zločinačkom poduhvatu šokirala.

Jadranka Kosor i Ivo Josipović na proslavi godišnjice Oluje

"Učninićemo sve u skladu s pravnim mogućnostima kako bi se ta kvalifikacija poništila u drugostepenom postupku", rekla je Kosor na vanrednoj konferenciji za novinare komentarišući presude hrvatskim generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku za ratne zločine tokom i posle akcije Oluja 1995.

Ona je istakla da je stav Vlade o akciji "Oluja" jasan, odnosno da je to bila "legitimna operacija s ciljem oslobađanja hrvatske teritorije".

"Svaka naša reakcija se u ovom trenutku pomno prati i meri. Želim, međutim, da kažem ono što verujem da osećaju svi hrvatski građani mi se istine ne bojimo, ponosni smo na sve koji su omogućili da budemo slobodna i nezavisna država", naglasila je Kosorova.

Ona je zahvalila građanima "što i u ovim trenucima pokazuju dostojanstvo", izrazivši uverenje da će se i sada pokazati "jedinstvo i vera u hrvatsku budućnost". 

Premijerka je posebno istakla da današnja presuda nije pravosnažna i da sledi žalbeni postupak, najavivši za poslepodne sednicu Vlade na kojoj će se raspravljati o daljim pravnim postupcima.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je danas da je osuđujuća presuda hrvatskim generalima, sa obrazloženjem i kaznom, a posebno tezom o zločinačkom poduhvatu, ozbiljan akt koji ga je šokirao.

"Generali su osuđeni za teška krivična dela i mnogi građani se sa tim teško nose. No, presuda ne dovodi u pitanje legalnost tih akcija", poručio je u izjavi novinarima Josipović.

"Uveren sam da takav zločinački poduhvat nije postojao, posebno jer teza ne podrazumeva da su svi pripadnici vojske i policije zločinci", rekao je Josipović.


"Očekujem da će mnoge od teza na kojima se temelji presuda biti preispitane, pa i odbačene u žalbenom postupku", rekao je Josipović i istakao da, nezavisno od presude, Domovinski rat ostaje pravedni rat u kojem je sačuvana država.

Čermak stigao u Zagreb vladinim avionom

Hrvatski general Ivan Čermak, koga je Haški tribunal oslobodio optužbe za ratni zločin nad Srbima tokom i posle akcije "Oluja" 1995. godine, stigao je u petak oko 18.20 u Zagreb vladinim avionom.

Čermaka je na aerodoromu Pleso dočekala premijerka Jadranka Kosor koja ga je srdačno pozdravila, javili su hrvatski mediji. Bivši haški pritvorenik je oko 16 časova napustio pritvor u Ševeningenu, a izašao je na poseban izlaz tako da novinari nisu mogli da ga vide. On se uputio prema aerodromu u Roterdamu odakle je oko 16.30 avionom Vlade Hrvatske otputovao u Zagreb.

"Osećam se mučno. Niko u Hrvatskoj se nakon ovog što se danas u Hagu dogodilo ne može osećati dobro", rekao je Čermak ističući da je prva runda njegovog slučaja završena.

POVEZANE VESTI

Petak 15.04.2011. 16:26
samo se zločinac ponosi svojim zločinom!!!prestanite da držite narod hrvatske u strahu pa da se vidi koliko vas je ponosno!
Petak 15.04.2011. 16:40
NISTA me vise od ovih hrvata ne cudi! PONOSNI su na sta??? Na ZLODELA, na KOLJACE, na UBICE....!!! Svako pametni bi se toga stideo, ali HRVATI se NE STIDE! Ne stide se ni NDH, drzave u vreme najveceg zlotvora od kada svet postoji-Hitlera!!!
Petak 15.04.2011. 17:41
SRAMOTA!!! JOS I JAVNO PRIZNAJU DA SU PONOSNI! NA STA??? JAD I BEDA U GLAVAMA I GRUDIMA, NEMA STA!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online