Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 16.04.2011.
20:39
Srna A

Hrvatska lobira za Gotovinu i Markača

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor rekla je da je Vlada Hrvatske već počela "snažnu diplomatsku aktivnost" na planu uključivanja kao "prijatelj suda" u drugostepeni sudski postupak hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, koji su u petak osuđeni pred Haškim tribunalom na 24 i 18 godina zatvora.

Hrvatska stala iza svojih generala: Jadranka Kosor

Kosorova je na konferenciji za novinare u Zagrebu, nakon sastanka sa predstavnicima ratnih udruženja, rekla da je studija Akademije pravnih nauka "Teorija zajedničkog zločinačkog poduhvata i međunarodno krivično pravo - izazovi i kontroverze" već upućena stranim ambasadama.

Ona je ponovila da je kvalifikacija Haškog suda o udruženom zločinačkom poduhvatu tokom akcije "Oluja" potpuno neprihvatljiva i najavila da će se sledeće sedmice ponovo sastati sa novoosnovanom radnom grupom ratnih veterana i ministara da bi razmotrili na osnovu pravne analize što bi se još moglo učiniti u tom pogledu.

"Dogovorili smo se da treba da radimo zajedno i kao vlada dobili podršku u okončanju pregovora za ulazak u EU, jedinom putu kojim Hrvatska treba da ide", rekla je Kosorova.

Svi predstavnici ratnih veterana pozvali su na jedinstvo i zajedništvo, kao i aktivno učešće u pronalaženju pravnih rešenja za rušenje kvalifikacije haškog suda o udruženom zločinačkom poduhvatu i oslobađanje Gotovine i Markača u drugostepenom postupku.

Predsednik hrvatskog Udruženja udovica iz proteklog rata Neda Balog najavila je da će udruženja zatražiti odgovornost lica koja su svojim svedočenjem i dostavom različitih dokumenata i materijala pridoneli takvoj pravnoj kvalifikaciji. Ne želeći da navede na koga misli, Balogova je rekla da će o tome više reći nakon konsultacija sa članstvom.

Savetnik Kosorove, penzionisani general Damir Krstičević rekao je da advokatski timovi treba da analiziraju šta se dogodilo i šta je moguće učiniti da bi se pomoglo Gotovini i Markaču koji, kako je rekao, ne smeju biti ostavljeni jer nisu vodili privatni rat.

Sastanku zatvorenom za javnost prisustvovali su i predsednik Akademije pravnih nauka Željko Horvatić, ministri Dražen Bošnjaković, Davor Božinović, Tomislav Karamarko, Tomislav Ivić i Branko Bačić, te general Ivan Čermak, koga je Haški sud juče oslobodio odgovornosti po svim tačkama optužnice za zločine počinjene nad srpskim civilima u "Oluji" 1995. godine.
 

POVEZANE VESTI

Subota 16.04.2011. 20:46
koliko smo videli, oni se ludiraju za svoje ustaske generale. samoklanje je u toku. samo neka potraje.
Subota 16.04.2011. 20:49
Ovo treba da blokira nasa vlada pritsikom u medijima ne samo u Srbiji vec i inostranstvu, direktno vezuci HDZ za zlocine.jer u istoj toj prijateljskoj vladi sede on i koji su naredjivali Gotovini i Markacu. To treba da se iskoristi dok je HDZ na vlasti, a Eu hoce da se te stranke resi. Ono sta se dogadjalo u zadnjih par meseci je samo dokaz borbe za opstanak HDZ-a. Ne sme se dozvoliti da nova vlada sa SDP-om postane prijatelj suda jer ce njima da izadju u susret kao potpora za ciscenje zaostalih zlocina u svom dvoristu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online