Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Četvrtak 28.04.2011.
08:22
A

Tera Srbe u šumu, "odakle su i došli"

Javnost u Republici Srpskoj, a naročito u Derventi, šokirana je izjavama derventskog župnika Filipa Maršića koje su se pojavile na internetu. Na amaterskom snimku se vidi kako župnik daje nacionalno zapaljive izjave, peva rodoljubive pesme i Srbima poručuje da "idu u šumu, odakle su i došli“.

Dervenstki župnik Filip Maršić

- Zvono zvoni svaku noć u Derventi. Pisali meni Srbi peticiju, kažu, smeta im zvono. Reko, vi ste došli iz šume i naučili ste slušati međede i vukove, ja vas razumem. Ali, ovo je grad. Ili se priviknite za gradski život, ili haj’te nazad u šumu. Nisam zvona isključio - poručio je župnik tokom nedavnog boravka u Beču, dok su mu sunarodnici aplaudirali, fotografisali ga i snimali.
 

Pre toga, Maršić peva pesme koje na dvosmislen način govore o odnosu Hrvatske prema BiH i Derventi.
 

- Bosna ćerka, a Hrvatska mati, dođi mati vidi kako ćerka pati. Oj, Dervento, naša mila, oduvek si naša bila. Bićeš opet jednog dana, poruka je naših Dervenćana - pevao je župnik.
 

Na kraju je sunarodnicima poručio da mu pišu i izdiktirao im adresu koja ne postoji u Derventi.
 

- Pošaljite jednu razglednici uz Beča. Na njoj napišite Trg Svetog Jure 20, 74400 Derventa. Nije to službena ulica, ali sam je proglasio. Pošta stiže na tu adresu, pa se oni u pošti navikavaju na tu ulicu - kaže Maršić, poručujući okupljenima da ima toliko doživljaja da ih “ne bi mogao ispričati za sedam dana”.
 

Maršić je potvrdio autentičnost ovog snimka. Kaže da se sve desilo nedavno u Beču, gde se prikupljao novac za gradnju crkve u Derventi. Za pesme o Derventi kaže da ih nije sam izmislio, nego da ih "odavno pevaju Dervenćani“. Ističe da je samo pričao svoje doživljaje i da mu nije jasno zašto je sve dobilo pogrešan kontekst.
 

O teranju Srba u šumu kaže: "Meni su neki rekli da ugasim zvona ili će ih oni ugasiti. Pisali su i peticiju. Samo sam im poručio da idu u šumu, odakle su i došli. Ne smatram da sam time uvredio Srbe. Samo sam adekvatno odgovorio onima koji su mene isprovocirali. Nemam nikakvih problema da građanima Dervente, nego sa vlašću koja hoće da me otera.“
 

Povodom ovakvih izjava reagovao je i Forum za bezbednost opštine Derventa. Župnikovi istupi su osuđeni, a najavljeno je da će od kardinala vrhbosanskog Vinka Puljića zatražiti da postavi "tolerantnijeg župnika, koji će širiti ljubav, a ne mržnju“.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.04.2011. 08:37
Od Vatikanskih učenika i sledbenika drugo se nije moglo ni očekivati.
Četvrtak 28.04.2011. 09:57
Neka se iseče staklom u znak protesta što ga vlast tera iz Dervente!
Četvrtak 28.04.2011. 11:39
Kada daje ovakve izjave danas, a službuje u Derventi R. Srpska. Samo mogu zamisliti kakva bi njegova služba bila 41-45.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online