Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 02.05.2011.
20:20
Beta, Vestionline A

Zaboravljaju srpske žrtve dok se prisećaju svojih

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je danas u Borovu da se ne slaže s konstatacijama o etničkom čišćenju Srba u Hrvatskoj tokom poslednjeg rata.

Jadranka Kosor smatra da nije postojalo etničko čišćenje Srba u Hrvatskoj
 

"To nisu istorijske činjenice i to nije istina", rekla je Kosorova novinarima komentarišući jučerašnju izjavu Milorada Pupovca, potpredsednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) koja je deo vladajuće koalicije.

Ona je, kako prenose hrvatski mediji, rekla da je "istina da je Hrvatska bila žrtva agresije i žrtva Miloševićeve politike kojoj je bio cilj da uništi sve što je hrvatsko".

Pupovac je u nedelju u emisiji Hrvatske radiotelevizije "Nedeljom u dva" rekao da je Hrvatska imala legitimne osnove za akciju "Oluja" u leto 1995. godine, ali da nije smelo da se dogodi etničko čišćenje.

Premijerka je rekla da tu emisiju nije gledala jer je bila u Vatikanu, ali da će je pogledati kako bi videla u kom kontekstu je Pupovac to rekao.

Na pitanje novinara o bezbednosnoj situaciji u Hrvatskoj posle ubistva vođe terorističke mreže Al Kaida Osame bin Ladena, hrvatska premijerka je rekla da je Hrvatska članica antiterorističke koalicije i NATO-a i da ima i određene obaveze.

"Terorizam je globalna pretnja i jedno od najvećih zala sveta. Razgovarali smo o novim činjenicama i preduzimamo neke korake koji se od nas i očekuju", dodala je Kosorova.

Ministar policije Tomislav Karamarko rekao je novinarima da je bezbednosna situacija u zemlji uobičajena. Premijerka i ministar policije su u Borovu, nekadašnjem Borovom Selu, prisustvovali obeležavanju 20. godišnjice ubistva 12 hrvatskih policajaca koji su spasavali dvojicu kolega koje su u noći između 1. i 2. maja zarobili pripadnici srpskih formacija.

Odata počast žrtvama raketnog napada na Zagreb 1995.

 

Odavanjem počasti civilnim žrtvama Zagreb je danas obeležio 16. godišnjicu raketnog napada koji je 2. i 3. maja 1995. nakon što su hrvatske snage izvršile operaciju "Bljesak" naredio tadašnji predsednik Republike Srpske Krajine Milan Martić.

 

Prvi projektili iz raketnog sistema "Orkan" s kasetnim punjenjem na Zagreb su pali 2. maja pre podne u centar grada.

 

Napad je nastavljen i naredni dan, kada su projektili pali na Dečju bolnicu, Dom penzionera Centar i na dvoranu Hrvatskoga narodnog kazališta.

 

U raketnim napadima poginulo je šest ljudi, a 205 je ranjeno - 39 teško i 136 lakše.

Opasnost za Zagrepčane predstavljalo je i oko 500 neeksplodiranih punjenja "zvončića", koje je deaktivirala policija, pri čemu je jedan policajac poginuo.

 

Martić je pred TV kamerama izjavio da je napad naredio zbog zločina nad Srbima počinjenog dan ranije.

 

Zbog naređenog raketnog napada na Zagreb, ali i zbog drugih ratnih zločina, Martić je u Hagu osuđen na 35 godina zatvora.

 

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsednica Gradske skupštine Tatjana Holjevac položili su vence pred spomen-obeležje na Trgu majskih žrtava 1995. koji je dobio ime u čast poginulih i ranjenih u tim napadima.

 

Bandić i Holjevčeva izrazili su saučešće porodicama žrtava i nadu da se "takvi varvarski napadi više neće dogoditi".

 

Za srpske žrtve ratnih zločina u "Bljesku" niko nije odgovarao ni u Hagu ni pred hrvatskim sudovima.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.05.2011. 22:59
Bas me zanima da li je to Jadrankino i privatno misljenje,ili je to samo kazala u ime drzave ciji je premijer. Jer treba stvarno biti necovek i negirati stradanje naseg naroda u Hrvatskoj.Krvnika u toj naciji ima mnogo,ali sam ubedjena da i medju Hrvatima postoji jedan mali procenat dobrih ljudi koji ne gaje patolosku mrznju prema Srbima.
Utorak 03.05.2011. 15:44
...nima nama malog mate....otish'o kod tate......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online