Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 12.05.2011.
14:04
Đ. Barović - Vesti A

Hajka na Srbe u Hrvatskoj!

U nešto manje od mesec dana, tačnije od presude Haškog suda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, u Hrvatskoj je započela istraga ili optuženo na desetine Srba iz gotovo svih krajeva ove države.

Predstavnici Srba iz Hrvatske tvrde da nije reč o slučajnosti već o orkestriranoj akciji hrvatskih vlasti kako bi javnom mnjenju umanjila značaj haške presude u kojoj je utvrđen udruženi zločinački poduhvat protiv srpskog življa.


Poslednja iz niza optužnica podignuta je u utorak kasno uveče u Osijeku protiv petorice državljana Hrvatske zbog ratnog zločina u Borovu Selu 1991. godine.

Optužnica posle 20 godina: Detalj sukoba u Borovu selu


U saopštenju Županijskog državnog tužilaštvo u Osijeku navodi se da je optužnica podignuta protiv M. M. (64), J. J. (56), D. R. (47) i M. M. (48) zbog krivičnog dela ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika i krivičnog dela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, kao i protiv J. V. (42) zbog krivičnog dela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.


Da podsetimo, u Borovu Selu početkom maja 1991. ubijeno je 12 pripadnika vinkovačke Specijalne jednice policije koji su došli da spasu dvojicu kolega, koje su prethodno, u noći između 1. i 2. maja, zarobili pripadnici srpskih formacija. Tada su ranjena 22 hrvatska policajca.


Direktor Dokumentaciono-informativnog centra Veritas Savo Štrbac nema nimalo sumnje da su presude hrvatskim generalima rezultirale povećanim brojem istraga i optužnica protiv Srba.
 

Savo Štrbac

- Počela je nova hajka na Srbe koja je posebno uočljiva na hrvatskoj državnoj televiziji. Svaki dan se detaljno izveštava o svakom novom ili starom slučaju.

Očigledno hrvatske vlasti na ovaj način pokušavaju da smire situaciju, a Srbi su uvek bili pogodni kao bensedin - kaže Štrbac i dodaje da je i pored razmene spiskova osumnjičenih ili optuženih između Srbije i Hrvatske, hrvatska strana počela da manipuliše istragama koje vodi.


- U Šibeniku je započeta istraga zbog događaja u kninskom zatvoru.

Međutim, oni su sada tu istragu proširili i na septembar i oktobar 1991. godine, mada ovaj predmet datira bukvalno već 20 godina.

Da li je moguće da su tek sada otkrili da je i tada bilo zločina?! - pita se ironično Štrbac i dodaje da je slična situacija i kad je reč o drugim predmetima.


I predsednik Asocijacije udruženja izbeglih i prognanih Srba iz Hrvatske Milojko Budimir tvrdi da je posle presuda Gotovini i Markaču u Hrvatskoj otpočela nova sezona lova na Srbe!


- Zašto da ne kažem istinu? Otpočela je još jedna sezona lova na Srbe, ali ne samo da bi se i ove godine sprečio povratak izbeglih, već i kako bi se hrvatska javnost umirila i ponovo uljuljkala u tezi da nije postojao udruženi zločinački poduhvat, već su za sva zlodela krivi isključivo Srbi - kaže Budimir i dodaje da se ovoj Asocijaciji poslednjih mesec dana gotovo svakodnevno javljaju izbegli koji su u potpunom očaju jer ne znaju da li je bezbedno da obiđu svoje domove u Hrvatskoj.


- Svima govorim da budu veoma oprezni jer očigledno smo svi na listi sumnjivih - zaključio je Budimir.
 

Tri odsto

 

Milojko Budimir kaže da će rezultati nove represije nad Srbima u Hrvatskoj biti vidljivi i u rezultatima referenduma.


- Presude Gotovini i Markaču su se poklopile sa referendumom u Hrvatskoj. Plašim se da će zbog toga rezultati biti poražavajući za Srbe u Hrvatskoj. Sumnjam da će nas, sve da nas zbroje i sa domaćim životinjama, biti više od tri odsto - plaši se Budimir.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 12.05.2011. 14:20
Srbi koji jos zive u hrvatskoj zive okruzeni mrznjom,na papirima su im data kao velika prava,a tretiraju ih kao zivotinje. Zive kao u getu,plaseci se svaki cas da im se nesto lose ne dogodi,kriju svoje obicaje,kriju svoj maternji govor,bez posla, Draga srbska braco ako imate imalo sanse da prodate to sto imate ispod cene,nema veze,bezite iz tog jada sa svojim potomcima jer im nema buducnosti. Cak i kada primite katolicku veru opet ste vernici drugog reda koje preziru,i nista vam ne vredi. Bolje vam je sa mirom pojesti komad leba i popiti vode,i odmoriti dusu od stalne muke i strepnji,a snaci ce te se kao i drugi bilo gde da odete iz te proklete ustaske drzave.
Četvrtak 12.05.2011. 17:08
Predsednice Tadicu,kako vi ovo komentarisete?! Izjasnite se,Gospodine Tadicu srpski narod je ogorcen vasom ANTISRPSKOM POLITIKOM,VASOM PASIVNOSCU KADA SU SRPSKA DECA I ZIVOTI U PITANJU,NIKAD NAS NISTE ZASTITILI,NIKAD NAM NISTE POMOGLI,OBESPRAVILI STE NAS SKROZ,IMAMO OSECAJ KAO DA NIGDE NEPRIPADAMO KAO DA NIKOME NISMO VAZNI,KAO DA NISMO IMALI PREDKE,SVE STE NAM OTUDJILI SVE!!!ZASTO?
Četvrtak 12.05.2011. 15:04
Srbi iz Hrvatske treba da traze pomoc i zastitu od ustaskog maltretiranja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online