Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 20.05.2011.
03:34 >> 18:46h
Press, Srna A

Srbija vs Crna Gora: DS i SPS bojkotuju Mila

Demokratska stranka i Socijalistička partija otkazale su najavljeno prisustvo svojih visokih funkcionera na kongresu DPS i proslavi petogodišnjice samostalnosti Crne Gore sutra u Podgorici.

Preterao: Milo Đukanović
 

DS i SPS je trebalo da predstavljaju zamenici predsednika Dragan Đilas i Žarko Obradović, ali, kako piše beogradski “Pres“ pozivajući se na izvore iz vrha srpskih vladajućih partija, posle najnovijih izjava lidera DPS Mila Đukanovića demokrate i socijalisti su odlučili da bojkotuju ovu svečanost.


Vrhuška se spremala za put na jug

- Vladajuće srpske partije DS i SPS već su bile donele odluku da zbog dobrosusedskih odnosa sa Crnom Gorom pošalju u Podgoricu najvišu stranačku delegaciju na Kongres DPS. Međutim, posle najnovijih izjava bivšeg premijera i lidera DPS Mila Đukanovića u kojima je optužio Srbiju da ima teritorijalne pretenzije prema Crnoj Gori naše prisustvo postalo je izlišno - otkrio je za “Pres“ sagovornik iz vrha DS koji je insistirao na anonimnosti.


On podseća da je Đukanović izjavio da je Crna Gora i dalje meta “velikosrpskog državnog projekta“ i da zbog toga DPS i državni organi treba da rade na tome da se formira jedinstvena pravoslavna crkva. Đukanović je naveo i da Mitropolija crnogorsko-primorska “nije usaglašena sa državnim interesima Crne Gore jer je deo Srpske pravoslavne crkve čija je centrala u državi Srbiji, koja ne gleda blagonaklono na crnogorsku nezavisnost“.


- Naravno da Srbija ne želi da se bavi državnim uređenjem Crne Gore, ali smatramo da nije dobro da se jedna politička stranka u svom programu bavi pitanjima o kojima crkva donosi odluke - rekao je sagovornik “Presa“.


DPS “nije obaveštena“

 

Član Predsedništva DPS Miodrag Vuković kaže da njegova partija “nije obaveštena“ da funkcioneri DS i SPS neće doći sutra u Podgoricu.


- Neću da verujem da neće doći, pa nismo nikog takli u živu ranu! Ne znam koga može da povredi namera DPS da inicira rešavanje nesporazuma i podele u Crnoj Gori jer mi imamo dve pravoslavne crkve, crnogorsku i srpsku - rekao je Vuković za “Pres“.

“Srbija ne reaguje na provokacije“

Sam predsednik Srbije i lider DS-a Boris Tadić kaže da Srbija ne reaguje na provokacije - da vodi velikosrpsku politiku i da ponovo hoće da integriše zemlje u svoj državni prostor, jer to nije istina i niko ne bi ulazio u eksperimente sa integracijom BiH, Makedonije, Crne Gore.

"Kada bismo danas raspisali referendum u Srbiji na tu temu niko ne bi glasao za takvo rešenje. Ljudi hoće da žive u državi Srbiji koja ima svoje jasno definisane granice", izjavio je Tadić.

Tadić smatra takve provokacije iluzijama, koje kreiraju neke njegove kolege iz regiona iz nekih unutrašnjopolitičkih ili razloga političke akcije.

On je dodao da pokušava da uspostavi politiku da Srbija više ne reaguje ni na provokacije da je priznanje Kosova njena ulaznica za EU ili da mora da uđe u NATO kako bi pristupila Uniji.

POVEZANE VESTI

Petak 20.05.2011. 07:55
Све је то исти тим који ради на истим циљевима! ДС и СПС само покушавају да скрену пажњу јавности на друге теме од оне главне - раскола у СПЦ и анатемисање противника екуменизма!
Petak 20.05.2011. 10:04
Dakle opet su šareni uhvaćeni sa prstima u pekmezu. Bez obzira šta Milo radi godinama oni bi u goste braći "demokratskim socijalistima". Sada se javili da ne idu kada je izgleda načisto propao plan za paradu pedera u Biligradu. Da zna ona Lunačekova pa da im zapiše da su šareni Srbi na njenoj liniji iako još nisu ni blizu kandidature.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online