Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 23.05.2011.
00:16
Vestionline A

Amfilohije: Glavari ne krojite Crkvu po kratkoj pameti

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije poručio je danas da je posao "glavara" u Crnoj Gori da se bave siromaštvom, korupcijom, kriminalom i otimačinom, a ne uređenjem pravoslavne crkve koja tu postoji vekovima.

Amfilohije poručio crnogorskim "glavarima" da su kratke pameti

Amfilohije je, posle osveštavanja obnovljene crkve Svetog Nikole, u selu Glavati u Donjem Grblju, kazao da je to veliko bezumlje, i da se tako nešto nikada nije događalo u Crnoj Gori.

"Jedan od naših glavara Ranko Krivokapić, juče na Lovćenu, kod Petra Drugog Petrovića Njegoša, reče - vratićemo mi imovinu Mitropolije i Manastir na Cetinju", rekao je mitropolit i zapitao: "Kome će oni to vratiti?".

Amfilohije smatra da takve priče ne bi smele da se čuju u jednoj pravnoj državi, iz usta ljudi koji su na čelu najviših zakonodavnih ustanova, i podsetio da je crkva u Crnoj Gori odvojena od države i država od crkve.

"Otkuda i ko to smatra da ima pravo da iznutra razara crkvu i da uređuje poredak te crkve", dodao je on. Amfilohije je kazao da se niko u Evropi ne bavi takvim pričama, i da se nada da su to i u Crnoj Gori "prolazne bolesti".

"Crkva božija objedinjuje sve i nema niko pravo, da je kroji po svome bezumlju i svojoj kratkoj pameti", poručio je mitropolit, prenela je crnogrska novinska agencija MINA.

Amfilohije je naglasio da crkva ima svoje zakone i vekovno ustrojstvo, i da samo ona može menjati svoj poredak i stvarati svoje nove eparhije. Crkva, naveo je on, ima svoja pravila i svoje hiljadugodišnje kanone kojima se upravlja, i ona je ta koja uređuje svoj unutrašnji život, bez obzira na istorijska zbivanja i na promene granica, državnih ili drugih.

Mitropolit crnogorsko-primorski je ovo poručio posle predloga predsednika crnogorske Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića da se pravoslavni vernici u Crnoj Gori objedine u jednu crkvu.

Đukanović je rekao da je podela u vezi sa pitanjem pravoslavne crkve u Crnoj Gori prilično kritična, jer se u njoj zadržalo dosta strasti koje često prete da izađu iz okvira verbalnih sukoba i zato je, kako kaže, pravilno razmišljati u pravcu objedinjavanja pravoslavnih vernika, odnosno naći model da crkva bude na liniji strateških interesa države u kojoj deluje.

"Da bi tako bilo, prema našem mišljenju, ta crkva ne sme biti vezana za centralu u drugoj državi, bilo kojoj, a posebno ne u onoj koja ne gleda blagonaklono prema našoj nezavisnosti", tvrdi Đukanović.

On smatra da je zato razumljivo zalaganje DPS-a za, kako je rekao, organizacionu samostalnost pravoslavne crkve u Crnoj Gori koja će objediniti sve pravoslavne vernike.

"Mi to, naravno, ne možemo da nametnemo kao rešenje, ali možemo da uputimo kao sugestiju ili politički stav, posebno vernicima koji podržavaju programa DPS-a, ali i svima drugima", rekao je Đukanović.

Govoreći o stavu DPS-a, koji je sadržan u novom programu stranke usvojenom na jučerašnjem Kongresu, da će se zalagati za jednu organizaciono samostalnu pravoslavnu versku zajednicu u Crnoj Gori, Đukanović je rekao novinarima u Budvi da se zbog toga probudila jedna kritička energija u zemlji i van nje.

"Zbog toga smo čak optuživani da se kao partija mešamo u crkvena pitanja. Nema ni govora o tome. DPS pitanje pravoslavne crkve vidi kao jedan deo pitanja podela u Crnoj Gori. Podele su nešto što predstavlja pretnju stabilnosti, a svi znamo da bez stabilnosti nema razvoja. Zato kao ozbiljna politička partija promišljamo kako prevazići podele", smatra Đukanović.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.05.2011. 01:03
Мило, по фаци ти се види да си ђубре. које би и рођеног оца продало за паре. Нешто си се узјогунио ових дана! Дошао ти Клинтон, бивши председник САД-а. Пожелео просперитет Македонији. Гост ти је напросто сјајан. Упознат са ситуацијом. Није ваљда да му још увек лижеш јаја! Стићи ће те Божја клетва!
Ponedeljak 23.05.2011. 01:08
Vladika Amfilofije je jedan od zestokih progonitelja vladike Artemija,brata svoga u veri,izbrisao ime srbska u SPC u crnoj gori. To su njegova dela kojima je zasluzio veliko "poverenje" u vernicima.
Nedelja 05.06.2011. 13:12
He he,"ne krojite Crkvu po kratkoj pameti".Ti bi sigurno voleo na dugoj pameti na relaciji " Beograd Vatikan".Kakav divan osecaj kad se magla podigne pa se svacija lica vide.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online