Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 27.05.2011.
00:08
Beta A

I Hrvatska traži Ratka Mladića zbog ratnih zločina

Ratnog vođu bosanskih Srba Ratka Mladića, osim Haškog tribunala, traži i Hrvatska u kojoj je osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, a za njim je raspisana i međunarodna poternica.

Ratko Mladić
 

Državno tužilaštvo Hrvatske saopštilo je povodom njegovog hapšenja, da je protiv Mladića u Hrvatskoj doneta jedna osuđujuća presuda, podignuta jedna optužnica i dva zahteva za sprovođenje istrage.


Županijski sud u Šibeniku proglasio je Mladića krivim i osudio na 20 godina zatvora jer je izdavao naredbe svojim podređenima u sastavu 9. Korpusa JNA da iz svih raspoloživih tenkovskih, artiljerijskih i raketnih jedinica 26. avgusta 1991. napadnu selo Kijevo, većinsko naseljeno stanovništvom hrvatske nacionalnosti.


Tokom napada je ispaljeno oko 1.600 granata raznih kalibara među kojima i 16 kasetnih bombi, a mesto je potpuno porušeno.


Tom presudom proglašen je krivim i da je kao načelnik štaba 9. kninskog korpusa zatražio delovanje borbenih aviona i izdao naređenje jedinicama iz sastava korpusa, da se napadnu područja opštine Sinj, Vrlika, sela Maljkovo, Potravlje, Šatrić i Dabar.


Kako se dodaje u presudi, on je u vremenu od 16. do 23. septembra 1991. na području Šibenika naređivao borbena delovanja po civilnim osobama i objektima, spomenicima kulture, industrijskim i drugim privrednim objektima, usled čega je stradalo više osoba i uništena imovina većeg opsega.

Terete ga i za rušenje hidrocentrale


Županijsko državno tužilaštvo u Splitu krajem 1995. podiglo je optužnicu protiv Ratka Mladića kojom mu se na teret stavlja da je u razdoblju od druge polovine septembra 1991. do 28. januara 1993. kao zamenik komandanta 9. Kninskog korpusa, prethodno sa svojim podređenima, isplanirao i organizovao rušenje brane i hidroelektrane Peruča.


Cilj te akcije bilo je potpuno potapanje civilnih i privrednih objekata više od 50.000 stanovnika nizvodno od brane i Cetine u Sinju, Trilju i Omišu.


Iako je naredio povlačenje vojske i aktiviranje 30 tona eksploziva potpuno uništenje brane sprečili su radnici Hrvatske elektroprivrede, navodi DORH. U saopštenju se

Čekaju na Hadžića

 

Inače, poternica za Ratkom Mladićem nalazi se na internet stranicama Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, kao i poternica protiv jedinog preostalog haškog begunca Gorana Hadžića, koga Hrvatska tereti za genocid.


Hadžić je bio bivši premijer samoproglašene SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem i predsednik samoproglašene Republike Srpske Krajine.

navodi da su protiv Mladića podneta dva zahteva za sprovođenje istrage.


Prvi zahtev podnelo je tužilaštvo u Zadru 2005. a njime se Mladić tereti da je naredio napade na civilne i druge objekte u Zadru od septembra 1991. godine do kraja decembra 1992. u kojima je poginulo i povređeno više osoba.


Sprovođenje istrage protiv Mladića i još dve osobe zatraženo je i zbog napada na Donji Zemunik, Zadar, Posedarje, Slivnicu Donju i Gornju, Pridragu, Rupalj, Galovac, Kali na ostvu Ugljanu.


Drugi zahtev za sprovođenje istrage podnelo je tužilaštvo u Slavonskom Brodu početkom 1996. zbog sumnje da je 26. septembra 1995. s područja BiH kao komandat Vojske RS naredio raketiranje Požege projektilom tipa "orkan" s kasetnim punjenjem pri čemu je povređeno više civila.


DORH je podsetio da su sredinom 2003. haškom tružilaštvu dostavili kopije navedenih predmeta.

POVEZANE VESTI

Petak 27.05.2011. 00:10
AHA ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online