Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 04.06.2011.
20:48 >> 22:22h
Vestionline A

Papa s mladima na Trgu bana Jelačića

Papa Benedikt XVI susreo se u Hrvatskom narodnom pozorištu (HNK) s oko 700 predstavnika hrvatskog javnog i verskog života nakon kojeg se uputio na bdenje s mladima na glavnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

Papa u Zagrebu

Tamo se, prema poslednjim informacijama, uprkos kiši okupilo više od 20.000 hiljada mladih vernika. Papu su putem do Trga pozdravljali brojni građani mašući zastavicama Hrvatske i Vatikana i glasnim klicanjem, a on im je mahao iz papamobila.

Davali krv u znak protesta

Građanska inicijativa "Nisam vernik" organizovala je u znak protesta boravku pape Benedikta XVI Zagrebu akciju dobrovoljnog davanja krvi u zavodu za transfuziju kojoj se odazvalo 40-ak građana, mahom članova i simpatizera inicijative.

 

"Na dan koji je deo građana Hrvatske odlučio provesti u molitvi na zagrebačkom Trgu bana Jelačića koji je po verskoj osnovi diskriminatorno zatvoren samo za jednu grupu građana, članovi i simpatizeri su na konkretan i merljiv način dali svoj doprinos napretku društva u kome žive - bez diskriminacije po verskom osnovu i bez protivustavnog trošenja budžetskog novca", navodi se u saopštenju inicijative.

 

Kako su napisali, na davanje krvi umesto molitve odlučili su se zato što je to plemenit i human čin, koji ne uzima ništa onom koji daje, jer se donirana krv vrlo brzo sama obnovi u ljudskom telu, ali doslovno daruje život onom ko prima tu dragocenu tečnost.

Ideja nije bila isticanje moralne nadmoćnosti nevernika, već davanje doprinosa podizanju svesti o aktivnom učešću u društvu i konkretnom pomaganju svojim bližnjima.

 

U skladu s tim, vera nikako ne može biti uslov za moralno i društveno korisno delovanje, ističe se u saopštenju i podseća na desetgodišnju naučnu studiju koju je finansirala Templeton fondacija i koja je pokazala da molitva nema nikakav pozitivan učinak na zdravlje ljudi.

 

Juče je miran protestni skup u Zagrebu protiv dolaska pape uz oko stotinjak prisutnih održala nevladina organizacija "David" čiji su članovi upozorili na pedofilske afere, pritiske katoličke crkve na segmente društva, ali i velik broj žrtava inkvizicije čiji je naslednik Kongregacija za nauku vere kojoj je Josef Racinger bio na čelu pre nego što je došao na mesto pape.

Benedikt XVI je gradskim ulicama prošao uz jake mere bezbednosti, a u to vreme grad je nadletao i policijski helikopter.

U vreme dolaska na glavni trg okupljeni su uzvikivali "Papa, papa", "Benedikte, Benedikte" i "Papa mi te volimo", a ispred velike bine dominirao je transparent s istom porukom.

Na velikoj beloj bini na Trgu bana Jelačića s koje će se Benedikt XVI obratiti mladima dominira stilizovana je bela golubica raširenih krila.

Na Trg bana Jelačića došli su mladi iz cele Hrvatske, ali i iz susednih država.

Susretu s papom u HNK-u prisustvovao je državni vrh Hrvatske predvođen predsednikom Ivom Josipovićem i premijerkom Jadrankom Kosor.

U svom govoru papa je ukazao na problem savesti, istakavši da je savest osnova slobodnog i pravednog društva na nacionalnom, ali i na nadnacionalnom nivou.

On je i u tom govoru ponovo ukazao da je Hrvatska deo Evope na istorijsko-kulturnom planu, a da će to uskoro biti i na političko-institucionalnom nivou.

Među 16 odabranih koji su imali priliku da razgovoraju s papom bio je i mitropolit SPC zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan koji se prvi susreo s Benediktom XVI.

Papa Benedikt XVI doputovao je jutros u dvodnevnu posetu Hrvatskoj tokom koje se susreo s državnim i crkvenim vrhom.

Mere bezbednosti u Zagrebu poginute su na najviši nivo. Poseta pape Hrvatsku će stajati oko dva miliona evra, što će podeliti država i crkva.

Bdenjem s mladima završavaju se papine današnje aktivnosti, a sutra ujutro papa će na zagrebačkom Hipodromu održati misu povodom Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih porodica. Program počinje već u 3 sata ujutro.

Posle toga poglavar Rimokatoličke crkve služiće večernju službu s biskupima, sveštenstvom, monaštvom i bogoslovima, a zatim se pomoliti na grobu blaženog Alojzija Stepinca u zagrebačkoj katedrali. Benedikt XVI će u nedelju uveče napustiti Hrvatsku.

Sadašnji papa je već dva puta posetio Hrvatsku, ali u vreme kada je bio kardinal. Njegov prethodnik Ivan Pavle II Hrvatsku je posetio čak tri puta, a u Zagrebu se ističe da i poseta Benedikta XVI potvrđuje da Vatikan drži do odnosa s Hrvatskom i Hrvatima.

POVEZANE VESTI

Subota 04.06.2011. 23:18
Bitno je da u SRBIJU NECE DOCI!! GOSPOD JE MILOSTIV! posto smo imali ovu veliku tragediju,sa nasim VOLJENIM GENERALOM RATKOM MLADICEM,samo nam je ovaj demon falijo na muku,ali Bogu hvala doci nece!!!!!
Subota 04.06.2011. 22:37
Pitam se dali bi nasa zolja probila onaj oklop ispred sataninog sina.
Subota 04.06.2011. 22:38
Sa mladima je kad ga stari ne jeb nizasto
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online