Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 07.06.2011.
08:12
Blic, Vestionline A

Tribunal će trajati duže zbog Mladića

Gotovo je izvesno da će mandat Tribunala u Hagu morati da se produži i posle kraja 2014. godine, do kada je prvobitno planirano njegovo postojanje, saznaju beogradski mediji.

U tome se slažu advokati i stručnjaci za međunarodno pravo, koji tvrde da je tri godine malo vremena da se proces protiv Ratka Mladića, najkompleksniji posle Miloševićevog, privede kraju. Advokat Toma Fila, koji je bio angažovan u Hagu, kaže za “Blic” da nije realno govoriti o “tako kratkom procesu”.

Teško da će do 2014. biti završeno suđenje Mladiću

- Suđenje za dve godine ne može ni da počne - kaže Fila i procenjuje da će ceo proces trajati od pet do sedam godina.


I advokat Novak Lukić, angažovan na slučajevima Veselina Šljivančanina i Momčila Perišića, tvrdi da je 2014. godina nerealna kao rok za završetak suđenja Mladiću.


- Nema teorijske šanse da se proces završi za to vreme. Ukoliko se budu poštovali standardi, a trebalo bi, budući da je reč o istorijskom procesu, verujem da će Savet bezbednosti prolongirati zatvaranje Tribunala za nekoliko godina - kaže za “Blic” advokat Lukić.

On objašnjava da su male šanse da se promeni način izvođenja dokaza.

- Moguće je da se jedan broj svedoka ne saslušava ponovo u sudnici, već da se pročitaju njihove izjave, ali reč je o obimnim materijalima. S druge strane, i Ratku Mladiću se mora omogućiti da postavi pitanja svedocima - kaže Lukić.

Jedini način da se suđenje vremenski skrati jeste, kaže on, da se smanje optužbe. Tako je moguće da se odustane od optužbi za zločine u pojedinim opštinama, a da se zadrže optužbe za, na primer, Srebrenicu i Sarajevo.

Svaki od ovih zločina, ukoliko se dokaže, podrazumeva doživotnu kaznu zatvora. Lukić smatra i da se spajanjem optužnica Ratka Mladića i Radovana Karadžića ne bi uštedelo vreme jer bi u tom slučaju Mladić morao da dobije bar devet meseci da se upozna sa optužnicom, a za to vreme Karadžićev slučaj bio bi na pauzi.

Advokat Branislav Tapušković tvrdi da su šanse da se optužbe skrate male.


- Mladiću se mora dati šansa da se odbrani od svih optužbi koje mu se stavljaju na teret i zato je teško verovati da će se optužbe skratiti - kaže Tapušković.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.06.2011. 12:55
Hahaha, pa kad je Seselj vec 9.-tu godinu u pritvoru, a proces koji se protiv njega vodi je tek na polovini, naravno da ce tribunal trajati jos bar 20 godina, naravno ukoliko pritvorenici toliko pozive!!! Nije im u interesu da zatvaraju tribunal, koji placa cijeli svijet, a zarada i uslovi rada ocito najbolji moguci u svijetu! Radi ko sta hoce i kako mu padne na pamet, a ne odgovara niko nikome!!!
Utorak 07.06.2011. 15:44
Tribunal u Hagu kosta mnogo,mora neko da sve to opravda,krivac to bio ili ne oni ce ga oznaciti a citav svijet ce to podrzati,u to slucaju smo mi Srbi krivi za sve nedace i ratove u svijetu,ko da ih prije nije ni bilo.Pravda postoji samo za one za koje se velike sile dogovore,Izrael nikad nije ratovo ,Avganistan da nespominjem ,Vijetnam je davna proslost i gje bas sada napraviste taj famozni tribunal.....za koga i cega,Afrika i Balkan ma dajte.Pa Englezi Francuzi Njemci Amerikanci su kolonizirali i utome svemu pobili toliko naroda da im nebi bilo dovoljno ni 10 tribunala u Hagu da dokazu sta su radili.Pravda za sve ali kada-nikada vjerujte!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online