Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 21.06.2011.
01:36
Beta A

Autokefalnost za Mitropoliju crnogorsku?

Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohije izjavio je da je autokefalnost mitropolije moguća i objasnio da je za sticanje tog statusa potrebna saglasnost svih pomesnih patrijaršija.

Mitropolit Amfilohije
 

"Bilo koja mitropolija može postati autokefalna. Da bi to bilo, to je isključivo u nadležnosti crkve, ne samo naše, već je potrebna saglasnost svih pomesnih patrijaršija i to je isključivo njihova nadležnost, jer samo one mogu o tome odlučivati", kazao je Amfilohije podgoričkoj televizji "Atlas".

Mitropolit crnogorsko-primorski je naveo da je takav slučaj bio sa kiparskom crkvom, koja je u IV veku postala autokefalna uz saglasnost tadašnjih "pomesnih patrijaršija, Atinske, Vaseljenske i Rimske".

Crnogorska vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) aktuelizovala je nedavno, novim stranačkim programom, pitanje autokefalnosti pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Ta partija se zalaže za objedinjavanje pravoslavne crkve u jednu, samostalnu crkvu u Crnoj Gori.

POVEZANE VESTI

Utorak 21.06.2011. 02:09
Moja predvidjanja su se pokazala tacna. Nakon uspesnog proterivanja Vladike Artemija sa Kosova uz ostrascenu pomoc"brata" u veri,Amfilofije ce da stane na celo autokefalne crnogorske Crkve,pa je jos davno izbacio ime srbska iz imena sa namerom da se odvoji. On je ruku pod ruku sa Milom. Bulovic ce isto da odvoji Vojvodjansku autokefalnu Crkvu,na Kosovu je sve skoro zavrseno.Naivni vernici SPC jos veruju da to Amfilofije sve cini da sacuva SPC u crnoj gori. Neka se izjasnio,kukolj neka se odvoji,samo gde ce Patrijarh nakon odvajanja,u crnu goru da se poljubi sa papom kada bude dolazio u poseti CPC na celu sa AMfilofijem. Gola istina izadje na videlo.
Utorak 21.06.2011. 12:01
Sta se vazda vatatye za vatikan.Sta je sad coek reko na pitanje da li moze biti autokefalna crkva.Moze ako sve patrijarsije to dozvole znaci veliko je pitanje bili toi dozvolila.Po crkvenom zakonu je tako to sto neko stavlja neke naslove i sto vi u svemu vidite judizam meni nije jasno.Je li on reko da ce crkva u cg da bude autokefalna ne nego je reko da postoji mogucnos kosto postoji sa bilo kojom crkvom ako to patrijarsije podrze.I ne sekiraj te se nema od toga nista jer ga je danas CPC optuzila da on ne moze biti na celu jedne crkve u CG jer se nalazio na Haskoj potjernici i jer mu je zabranjen ulazak bio u 14 zemalja i zato sto ga u Dubrovniku ne zele.
Utorak 21.06.2011. 11:43
Pvi vise u javnim glasilima nego u crkvi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online