Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 25.06.2011.
15:45
Vestionline A

Hrvati slave 20 godine nezavisnosti

Hrvatska ulazi u novu fazu kada će se domoljublje morati dokazivati stvaranjem uslova za ekonomsko napredovanje zemlje i blagostanje građana, poručio je hrvatski predsednik Ivo Josipović povodom Dana državnosti i 20. godišnjice samostalnosti.

On je, zajedno s premijerkom Jadrankom Kosor, predsednikom Sabora Lukom Bebićem i ministrima, učestvovao na svečanoj sednici Vlade povodom Dana državnosti.

Hrvatski predsednik je pozdravio odluku Evropskog saveta o završetku pristupnih pregovora s EU do kraja juna, ocenivši da će taj dan ostati upisan u istoriji, ali i upozorio da je potrebno nastaviti reforme.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović

Današnji dan je, rekao je Josipović, prilika da se zahvali svima koji su odgovorno i hrabro branili slobodu Hrvatske.

"Njihova spremnost na žrtvu vlastitog života za naše pravo da živimo u slobodi i pravdi nažalost tako jasno pokazuje izdajničku odvratnost korupcije i bezakonja, zločinačko lice onih koji su rat iskoristili za nezakonito otimanje narodne imovine koji su ratnim profiterstvom pljunuli na svetost žrtve", rekao je Josipović.

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je da je Hrvatska osnažena završetkom pristupnih pregovora sa EU.

"Dve decenije savremene hrvatske državnosti slavimo osnaženi zajedničkim uspehom u ostvarivanju strateškoga cilja, povratka hrvatske kući, tamo gde i pripadamo, u Evropu", naglasila je Jadranka Kosor i dodala da uprkos svim teškoćama Hrvatska postaje 28. članica EU.

Ona je istakla da se na današnji dan posebno seća onih bez kojih ne bi bilo hrvatske države - veterana i prvog predsednika Franje Tuđmana koji je "predvodio hrvatski narod u ostvarenju tisućljetnog sna o vlastitoj suverenoj državi".

"Danas slavimo 20. godina hrvatske države koja se kroz trnovit put uspela odbraniti od velikosrpske Miloševićeve agresije, podići ponovno na noge, postati članica NATO-a i zauzeti svoje mesto uskoro u EU", rekla je premijerka.

Posle svečane sednice, koja je počela intoniranjem himne i minutom ćutanja za sve žrtve rata, državni vrh je otputovao u Vukovar gde se održava središnja svečanost povodom Dana državnosti.

Josipović će se poslepodne vratiti u Zagreb gde priređuje svečanu večeru na

Proglašenje republike

 

Sabor je 8. oktobra 1991. jednoglasno utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno telo SFRJ, odnosno da
ne priznaje pravne akte bilo kojeg tela bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.

 

Taj dan (8. oktobra) danas se u Hrvatskoj obeležava kao Dan
nezavisnosti.

Pantovčaku za predsednike Mađarske i Slovenije Paula Sćmitta i Danila Turka, a zatim i koncert na Gornjem gradu, dok će premijerka ostati u Vukovaru. Na večeri kod predsednika, između ostalih, biće i predstavnici Vlade, Sabora, parlamentarnih stranaka, kao i Ustavnog i Vrhovnog suda.

Iako je predsednik država predlagao da na svečanu večeru u Zagreb budu pozvani predsednici svih susedih država od toga se na kraju odustalo, jer nije postignut dogovor sa vladom. Povodom Dana državnosti državni vrh je jutros položio vence na Oltaru hrvatske domovine na Medvedgradu u Zagrebu čime je obnovljen običaj odavanja počasti na tom mestu.

Taj običaj praktikovan je od 1994. do 2000. kada je došlo do smene vlasti, a na čelo države je došao Stjepan Mesić. Predsednik i premijerka su, među ostalim, položili vence na zagrebačkom groblju Mirogoj na grobu prvog predsednika Franje Tuđmana, a Ivo Josipović je položio vence i na grobnici Narodnih
heroja i na grobu predsednika Vlade od 2000. do 2003. Ivice Račana.

Udruženja izbeglica: Hrvatska nije ispunila uslove za EU

Koalicija udruženja izbeglica negodovala je danas zbog odluke o završetku pretpristupnih pregovora o ulasku Hrvatske u EU do kraja juna, sa obrazloženjem da Hrvatska nije ispunila evropske standarde koji se tiču pravosuđa i ljudskih prava.

Koalicija udruženja izbeglica u saopštenju objašnjava da Hrvatska nije vratila oduzeta imovinska i stečena prava izbeglim i prognanim Srba, da nije uspostavila nezavisno, nepristrasno i efikasno pravosuđe u oblasti suđenja za ratne zločine i druga krivična dela u ratnom periodu i da nije završila proces ekshumacije i identifikacije posmrtnih ostataka Srba iz preko 600 poznatih grobnih mesta.

Ta koalicija smatra da veliki deo odgovornosti što su "temeljni problemi" 500.000 izbeglih i prognanih Srba iz Hrvatske i preko 100.000 građana Srbije koji su oštećeni u svojim imovinskim i drugim pravima u Hrvatskoj "gurnuti pod tepih" snosi Samostalna demokratska stranka u Hrvatskoj, na čelu sa Miloradom Pupovcem.

POVEZANE VESTI

Subota 25.06.2011. 17:27
kvazi TVORevina. fals primata.
Subota 25.06.2011. 16:26
Sastali se Slovenci i Hrvati da se zahvale Srbima što su ih 1918 iščupali iz Austrougarske, ali nisu pozvali Srbe jer na čelu države nije Srbin. Da je bilo po Londonskom Ugovoru iz 1915 bili bi oni što u državi Italiji što u Austriji, kakve državnosti i bakrači.
Subota 25.06.2011. 17:20
20 година злочиначке творевине.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online