Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 28.06.2011.
13:04
J. Arsenović - Vesti A

Jovanino ime nepoželjno

Komemoraciji žrtvama ustaškog logora u Jadovnu prisustvovao je i predsednik Asocijacije izbegličkih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir. U razgovoru za "Vesti" on otkriva kako mu se jedna Srpkinja iz Zagreba požalila da joj je ćerka promenila ime.

Milojko Budimir, predsednik Asocijacije izbegličkih udruženja iz Hrvatske
 

- Gospođa mi je ispričala kako je nedavno njena ćerka koja se zvala Jovana, promenila ime. Na pitanje majke zašto to čini, ona joj je odgovorila da ambijent u kome sada žive nije u skladu sa njenim imenom! Znači, Hrvatska ide u EU, ali u njoj i dalje vlada ambijent nepoželjan za srpska imena - kaže Budimir.


Otkud onda u govoru nad Šaranovom jamom Tadić kaže da je došao i da oda poštovanje antifašističkoj borbi Mesića i Josipovića?
- To se samo može podvesti pod demagogiju, jer je realnost nešto sasvim drugo. Mi smo živeli u demagogiji takozvanog bratstva i jedinstva punih 50 godina i takve paralele su nas i dovele do toga da se stvari ignorišu i da se Jadovno i slična srpska stratišta guraju pod tepih. I Josipović i Mesić imali su priliku da to isprave, ali nisu. Mesić više stoji na poziciji svoje izjave da su "Srbi doneli blato na svojim opancima", nego na sopstvenoj ulozi u antifašističkoj borbi. I od Josipovića smo više očekivali jer današnja Hrvatska smatra da je ovaj poslednji rat produžetak antifašističke borbe iz Drugog svetskog rata. A to je teško logično povezati.
 

Pupovac okrenuo leđa

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac pozdravio je odluku o prijemu Hrvatske o EU?
- Posebno nas je zabolelo to što je Pupovac rekao da je to veliki dan za Hrvatsku i hrvatske državljane. Ako naša ljudska i građanska prava nisu priznata onda taj dan ne može biti veliki za Srbe iz Hrvatske. A on je predstavnik Srba u Saboru i bilo je očekivati da i on podrži našu peticiju koju je potpisalo 70.000 ljudi.

Zašto?
- Jer se zna da su antifašistički borci u Hrvatskoj 90 odsto bili Srbi. Tada se desio genocid nad Srbima, a sada su Srbi prognani. Znači da se politika Zagreba uopšte nije promenila kada su Srbi u pitanju. Najmanje što očekujemo od njih je da te kosti iz velebitskih i drugih jama konačno budu izvađene i sahranjene po pravoslavnom običaju i da sadašnji Zagreb konačno napravi diskontinuitet od NDH.


Hrvatskoj je odobren prijem u EU, a prethodno nije rešila problem srpskih izbeglica i njihove imovine?
- EU nije dobro postupila. Očekivali smo da će biti ispoštovani standardi osnovnih ljudskih i građanskih prava izbeglih iz Hrvatske, ali nas Brisel nije poslušao. Plašim se da guranje pod tepih tih problema može dovesti do novih sukoba u budućnosti, iako to niko od nas ne želi. Pola miliona srpskih izbeglica ništa drugo ne želi do da im se ispoštuju njihova osnovna ljudska i građanska prava.


Otkud sada pola miliona izbeglica?
- Zato što nas ima svuda po svetu, na svim kontinentima, ne samo u Srbiji. Ima nas svuda osim tamo gde bi trebalo - u zavičaju.


Kada ste predali peticiju u Brisel, u kojoj ste tražili da se pre prijema Hrvatske prvo reši pitanje izbeglica, da li vam je pozitivno odgovoreno?
- Bilo je nekih odgovora koji su mogli da idu u tom pravcu, ali nažalost oni koji su u ovom momentu odlučivali nisu na to obraćali pažnju. To znači da ni u Evropi po tom pitanju nema konsenzusa.
 

Srbija razočarala

Koliko ste u borbi za prava izbeglih imali podršku u državi Srbiji?
- Mi smo očekivali od Srbije i od međunarodne zajednice da se ispoštuje bileteralni ugovor između Srbije i Hrvatske iz 1996. o normalizaciji odnosa koji je predviđao da se vrati imovina Srbima. I Bečki sporazum o sukcesiji je predviđao da se Srbima vrati sva imovina, kao i Sarajevska deklaracija. Umesto toga, odlučeno je da Srbija organizuje donatorsku konferenciju. Plašim se da prikupljenim sredstvima neće moći ništa da se reši, a istovremeno će se skinuti odgovornost sa Hrvatske.

POVEZANE VESTI

Utorak 28.06.2011. 13:11
"ANTIFASISTICKA BORBA", MESICA?????????????????????????????????
Utorak 28.06.2011. 13:49
Избеглицама не преостаје ништа друго већ тужити Србију за угрожавање људских права. У име нас се одриче наше имовине, па где то има???
Utorak 28.06.2011. 14:16
a šta se ti budimire tomečudiš?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online