Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 04.07.2011.
07:09
Vestionline, Beta, Srna A

Mladić udaljen iz sudnice!

Bivši komandant Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić pojavio se danas u sudnici Haškog tribunala, ali je odbio da se izjasni po 11 tačaka optužnice, koja ga tereti za genocid, zločin protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Mladić se ipak pojavio u sudnici haškog tribunala, iako je ranije bilo rečeno da on to neće učiniti jer Tribunal još uvek nije odobrio da ga zastupaju advokati koje je sam izabrao - Miloš Šaljić, koji ga je zastupao i u Beogradu, i ruski advokat Aleksandar Mezajev.

Kada se Mladić ipak pojavio i seo u optuženičku klupu, predsedavajući sudija Alfons Ori mu je rekao da skine kačket, a nešto kasnije ga je i upozorio da prestane da komunicira s publikom na galeriji.

Mladić je međutim, u toku rasprave o njegovim potencijalnim advokatima, tražio da mu vrate kapu jer mu je "hladno na glavi i boli ga pola strane".
 

Mladić nije želeo da sasluša navode optužnice bez prisustva svog advokata, optužujući Tribunal da ne poštuje njegova prava i da mu "ne da ni da diše".

"Gospodine Ori, da skratimo priču, ja želim dva advokata- Miloša Šaljića i Aleksandra Mezajeva. Šaljić je dugogodišnji vojni sudija koji je komepetentan. Ja molim da Mezjajev dođe, ja ga lično ne znam, ali molim da dođe da napravimo koncept moje odbrane. Druge advokate niti znam niti mi trebaju", kazao je Mladić u toku rasprave o njegovim braniocima.


Nakon kraće rasprave, predsedavajući sudskog veća Alfonso Ori zatražio da obezbeđene udalji optuženog sudnice i odredio kratku pauzu.

Budući da je Mladić odbio da kaže oseća li se krivim ili ne, sud je u nastavku sednice, u spis uveo da je optuženi izjavio da nije kriv po nijednoj tači optužnice, što je u skladu sa pravilima Međunarodnog kirivčnog tribunala za bivšu Jugoslaviju.

  

Sud nije odobrio da Mladića danas zastupa njegov branilac Miloš Šaljić jer je za njegovo imenovanje sekretar Tribunala tražio produženje roka do 1. avgusta. 

U prvom pojavljivanju pred sudijama, 3. juna, general Mladić je za mesec dana odložio izjašnjavanje o krivici, a optužbe je nazvao "gnusnim" i "monstruoznim".


U dve tačke, general Mladić je optužen za genocid u Srebrenici i još osam bosanskih opština, u ostalih devet na teret mu se stavljaju progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju, prisilno premeštanje, terorisanje, nezakonite napade na civle i uzimanje talaca.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.07.2011. 11:55
Gore na slici vidim opet onaj fini i zdravi izgled generala Mladica, sto mi se mnogo svidja!
Ponedeljak 04.07.2011. 11:50
Postovani generale, i nemoj da saradjujes sa sudom sve dok dobijes ono na sta imas pravo, na valjanu odbranu i advokate koje ti zelis da te brane ! Molim redakciju VESTI da ucini nesto u cilju sprecavanja provokatorskih komentara korisnika " ssepheri " jer osim sto su maciozni njegovi komentari usmereni su direktno na vredjanje Srba i Srbije.Osim sto nas mesecima terorise svojom izvrnutom verzijom srpskog jezika, prinudjeni smo i da citamo njegove ispisane nacionalisticke porive! Ukoliko ne prestane sa takvim ponasanjem pokrenucu peticiju za ukidanje njegovog profila. Internet pretragom, zakljucila sam da Albanci imaju dovoljno sajtova pa neka se doticni izjasnjava tamo na jeziku koji zna.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online