Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Ponedeljak 22.08.2011.
18:14
Vestionline A

Matica crnogorska protiv srpskog jezika

Nekoliko crnogorskih nacionalnih institucija i udruženja usprotivilo se da se u školama status srpskog jezika izjednači sa crnogorskim.

Matica crnogorska i PEN centar se oštro protive izjednačavanju statusa srpskog i crnogorskog jezika
 

Crnogorski PEN centar, Matica crnogorska i Crnogorsko društvo nezavisnih književnika smatraju da je "pod izgovorom lažne diskriminacije Srba u Crnoj Gori" na delu "pokušaj da se status srpskoga jezika izjednačiti sa statusom crnogorskog jezika, kao službenog jezika".

O jeziku u skupštini

Skupština Crne Gore raspravljaće 2. septrembra, na vanrednom sednici, o vladinim izmenama Zakona o opštem obrazovanju, kojima je predviđeno da se nastava u školama, pored crnogorskog, izvodi i na srpskom jeziku.

 

Izmena Zakona o opštem obrazovanju je uslov opozicionih stranaka da bi se

glasalo o izbornom zakonu, koji je načelno usaglašen na sastanku predsednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića i predstavnika svih opozicionih stranaka. Za izglasavanje izbornog zakona potrebna je dvotrećinska većina u Skupštini Crne Gore.

Crnogorski PEN centar i Crnogorsko društvo nezavisnih književnika naveli su u zajedničkom saopštenju da Srbi u građanskoj Crnoj Gori hoće više prava u odnosu na ostale narode.

"Pod izgovorom lažne diskriminacije, pokušava se status srpskoga jezika izjednačiti sa statusom crnogorskog kao službenog, što zapravo predstavlja diskriminaciju ostalih crnogorskih građana. Jer, zašto bi Bošnjaci, Hrvati, Albanci i drugi, pored crnogorskog i svog maternjeg, morali učiti i srpski jezik", navodi se u saopštenju.

Crnogorski PEN centar i Crnogorsko društvo nezavisnih književnika smatraju da je "čitava kampanja orkestrirana od strane zvaničnog Beograda, na čelu sa predsednikom Borisom Tadićem, sa ciljem političke destabilizacije Crne Gore".

Matica crnogorska ocenjuje da je "bučna retorika oko jezika samo deo magle o tobožnjoj diskriminaciji i nepravdama prema Srbima u Crnoj Gori".

Navodi se da je crnogorski Ustavom određen kao službeni jezik i da to

moraju svi da poštuju.

"Upozoravamo vlast da ne sme dozvoliti da se političkim ustupcima obesmisli

karakter crnogorskog nacionalnog bića i tekovine borbe za suverenost", saopštila je Matica crnogorska.

SDP neće podržati izmene zakona

Socijaldemokratska partija, manja članica crnogorske vladajuće koalicije, saopštila je da neće podržati predložene izmene Zakona o opštem obrazovanju, kojima je predviđeno da se nastava u školama, pored crnogorskog, izvodi i na srpskom jeziku.

 

Usvajanje izbornog zakona je prvi od sedam uslova koje je Evropska komisija postavila Crnoj Gori za dobijanje datuma pregovora za priklju enje Evropskoj uniji.

Crnogorski parlament trebalo bi 6. septembra da se izjasni o izbornom zakonu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.08.2011. 18:57
Jadni!
Ponedeljak 22.08.2011. 19:16
Наша домовина Књажевина Црна Гора Људи живе у кућама. Гдје се више кућа налази у близини, зове се село или варош. Од више села постаје племе. Неколико племена састављају нахију, а више нахија државу. Ми живимо у држави која се зове Књажевина Црна Гора и то је наша домовина, којом влада Књаз. Њу састављају десет нахија. Около свакога села или вароши налази се: или брдо, или ријека, или равница, а тако исто и у племену и у нахији; а све што се налази у њима, то се налази и у држави, јер се држава на њих саставља.
Ponedeljak 22.08.2011. 19:39
evo sta otac Joil kaze o Crnogorcima http://www.youtube.com/watch?v=unnvEw3O1r4
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online