Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 08.09.2011.
10:48
Srna A

"Stojim iza svojih reči u filmu o Srebrenici"

Hakija Meholjić, jedan od protagonista filma "Srebrenica - izdani grad" izjavio je da, iako film još nije gledao, stoji iza svake reči koju je izgovorio tom i svakom drugom prilikom o temi izdaje Srebreničana.

Ovaj film izazvao je žestoka i negativna reagovanja bošnjačko-muslimanske dijaspore, ali i njenih diplomatskih političkih krugova, a najviše bure izazvale su reči baš ovog Srebreničanina koji je, pored ostalog, preneo sadržaj razgovora o sudbini Srebrenice koji je sa delegacijom iz tog grada imao kod muslimanskog lidera Alije Izetbegovića.

Hakija Meholjić na suđenju Naseru Oriću u Hagu

"Kod Alije smo bili u septembru 1993. godine. O tome zna i srpska vojska, a nismo otišli tek tako, već u organizaciji UNPROFOR-a, helikopterom. Zbog naše posete Izetbegoviću zaustavljena su tada bila i borbena dejstva oko Sarajeva. To je sve suva istina, pa svedočanstva koja sam dao tada i u drugim prilikama dok je Alija bio živ, pouzdana su da pouzdanija ne mogu biti", precizirao je Meholjić za "Večernje novosti".

Meholjić dodaje da nikada ne može zaboraviti Izetbegovićeve reči: "Imam ponudu od Klintona da četnici uđu u Srebrenicu", nakon čega je dodao da će "četnici poklati 5.000 muslimana i onda će biti intervencija NATO-a na srpske snage širom BiH".

"Ja sam skočio i rekao mu: `Ti si lud. Ti na klanje ideš, a ja ne znam šta će biti sutra sa mnom`. Znam da je nepojmljivo što o ovome javno govorim, pretila mi je i opasnost da budem ubijen, ali tako je bilo", kaže Meholjić.

On je istakao da je druga ponuda od Alije bila zamena Srebrenice za Vogošću, a u to vreme Haris Silajdžić i Momčilo Krajišnik crtali su kartu na sarajevskom aerodromu, što se kasnije saznalo.

"Rekli smo mu da mi nemamo pravo da odlučujemo u ime naroda ni o kakvoj zameni teriotorija", ističe Meholjić.

Norveški dokumentarni film ''Srebrenica - izdani grad'', koji je prikazan na norveškoj i švedskoj televiziji, biće emitovan i na danskoj televiziji, i izazvao je pritiske dela bošnjačko-muslimanske zajednice na švedski Javni servis SVT.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.09.2011. 10:52
Na RTS-u nece biti emitovan.
Četvrtak 08.09.2011. 11:21
Ne bi Hakija ovako pricao da iza njega ne stoji SISTEM demokraticnih vrednosti.U svakom slucaju sa ovakvim covekom pre da se popije kava ili piva, nego sa NEKIMA u nasem drustvu.
Četvrtak 08.09.2011. 11:53
Kako je istina dobra kada doje jednog dana... Ovim sto ovaj lik tvrdi i filmom kao dokazima o alijinim manipulacijama se moraju ponistiti sve dosadasnje Srebrenicke predstave i bota bi morao da se uzvine Srbiji za izvinjenje muslimanima, alija bi morao biti posmrtno osudjen kao ratni zlocinac a Ratko pusten
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online