Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 21.12.2009.
17:38
Vestionline, Jutarnji hr. A

Hrvatski pravoslavci: Nismo Srbi

U Hrvatskoj živi veliki broj pravoslavaca koji ne žele da ih poistovećuju sa Srbima. Deklarišu se kao Hrvati, ima ih i drugih nacionalnosti, i traže da se nešto preduzme da budu odvojeni od Srba pravoslavne veroispovesti, piše "Jutarnji list".

Njihova deca u školama ne pohađaju nastavu veronauke za učenike pravoslavne veroispovesti, jer ih u školi automatski smatraju Srbima – reči su grupe ljudi iz Ogulina, odakle je krenula inicijativa za osnivanje Hrvatske pravoslavne zajednice, prenosi hrvatski "Jutarnji list".

Oni su napravili veb stranicu www.hrvatskipravoslavci.com, što je službena stranica Hrvatske pravoslavne zajednice, koja je u osnivanju. Upravo zbog činjenice da još uvek nisu imali izbornu skupštinu, na kojoj će izabrati predsednika među više zainteresovanih kandidata, za sada ne žele iznositi imena u javnost, "jer će to učiniti predsednik“.

 

 

 

 

Osnivači hrvatske pravoslavne zajednice u svom se proglasu pozivaju i na "bratske hrišćanske narode koji su živeli u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj“:

 

"Grupa entuzijasta, hrvatskih pravoslavaca, zajedno sa braćom Hrvatima utemeljili su ovu Zajednicu hrvatskih pravoslavaca sa željom da podstaknu i druge dobronamerne hrvatske žitelje da nas slede."

Međutim, Zadranin Ivo Matanović kaže da ne vidi razloga da krije da je on u inicijativnoj grupi koja je osnovala Hrvatsku pravoslavnu zajednicu.

"Mi ćemo se registrovati kao udrženje. Uložili smo puno truda u našu veb stranicu, na kojoj je sve objašnjeno. Naš cilj je osnivanje autokefalne crkve u Hrvatskoj, kakve postoje i u Makedoniji i u Crnoj Gori. Pravoslavna crkva u Hrvatskoj treba da bude samostalna i da ima svog poglavara, a ne da bude vezana uz Srpsku pravoslavnu crkvu", kaže Matanović.

Od 15.000 učenika osnovnih škola na području zadarske županije samo 64 učenika pohađa časove pravoslavne veronauke. Od 37 osnovnih škola na području županije, u samo tri škole (Obrovac, Benkovac, Gračac) organizovana je nastava veronauke za decu pravoslavne veroispovesti.

Za preostale 34 škole u Zadarskoj županiji učitelji kažu da među učenicima nema interesa za taj predmet, iako broj dece pravoslavne veroispovesti nije zanemariv.

Samo u gradu Zadru živi više od 3.000 građana srpske nacionalnosti i u pravoslavnoj crkvi Svetog Ilije redovno se obavljaju službe, ali u školama u Zadru za sada nema inicijative za organizovanjem pravoslavne veronauke. Katoličku veronauku imaju sve škole.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.12.2009. 22:04
Hmmmmmmmm??????Ovde se radi o mnogo ozbiljnijim namerama hrvatske da konacno,izbrise postojanje Srba i nacini hrvatske gradjane pravoslavne vere i ovo je za drzavne istitucije posao za ispitati!!!Verovatno su pronasli nekolicinu njih preplasenih Srba koji opovrgavaju cinjenicu da su Srbi a takvim svuda ima ali sa obzirom na hrvt.politiku nije tesko zakljuciti,namere..........
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online