Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 11.10.2011.
17:11
Srna A

Deportovanjem prikrivaju zločine nad Srbima?

Deportovanje mudžahedina iz BiH predstavlja izbegavanje suočavanja sa zločinima koje su oni počinili nad Srbima tokom proteklog rata u BiH, izjavio je direktor Centra za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske (RS) Janko Velimirović.

Abu Hamza: Osumnjičen i osuđivan za više teških krivičnih dela
 

"Velika je šteta što svi mudžahedini u BiH nisu procesuirani za ratne zločine koje su počinili nad Srbima u BiH, bilo individualno, u jedinicama, ili naredbodavno", rekao je Velimirović.

Velimirović je dodao da je deportacija državljanina Tunisa Karaja Kamela Bin Alija, poznatijeg kao Abu Hamza, jedan od primera kako se izbegava suočavanje s pravdom, napominjući da ga nakon ekstradicije u Tunis niko više neće pozvati na odgovornost.

Rukovodilac Operativnog tima Republike Srpske za traženje nestalih Goran Krčmar smatra da deportovanje državljanina Tunisa Abu Hamze iz BiH u matičnu državu predstavlja klasično prikrivanje zločina i za to okrivljuje institucije BiH.


"Deportovanjem iz BiH državljanina Tunisa, Abu Hamze, u matičnu državu institucije BiH samo su još jednom abolirale zločin počinjen nad srpskim narodom", rekao je Krčmar.


On je podsetio da se u presudi komandantu Armije BiH Rasimu Deliću u Hagu jasno navodi da su pripadnici odreda "El mudžahid", u kojem je bio i Abu Hamza, počinili zločine nad Srbima na Ozrenu. Na osnovu te činjenice, Krčmar je rekao da postavlja principijelno pitanje Tužilaštvu BiH - da li je Abu Hamza trebao da bude procesuiran i da odgovara za taj zločin ili da bude deportovan u matičnu zemlju?


"Ko će odgovarati za zločine nad srpskim narodom u BiH? Bolje bi bilo da nije napustio BiH i da je dočekao lice pravde, nego da ga za pet godina opet tražimo i vraćamo", smatra Krčmar.
 

Državljanin Tunisa i BiH

Državljanin Tunisa Karaj Kamel Bin Ali, poznatiji kao Abu Hamza, koji je proglašen pretnjom po nacionalnu bezbednost BiH, deportovan je juče u matičnu državu u pratnji ovlašenih službenika Službe za poslove sa strancima BiH. Deportovanje je izvršena uz asistenciju Agencije za istrage i zaštitu BiH i Direkcije za koordinaciju policijskih tela. Ovom državljaninu Tunisa uz meru proterivanja izrečena je i zabrana povratka u BiH u periodu od pet godina.

Karaj Kamel Bin Ali je u BiH osumnjičen i osuđivan za više teških krivičnih dela. Državljanstvo BiH dobio je, jer se tokom rata od 1992. do 1995. godine borio u jedinici "El mudžahid".

 

POVEZANE VESTI

Utorak 11.10.2011. 17:54
Nece vam to pomoci, ali ni njemu. Stici ce ga srpska ruka pravde kad tad.
Sreda 12.10.2011. 01:23
e muka mi je od ove price o srebrenici. Krvnici kao ovaj su slobodni i ne odgovaraju za ono sto su uradili Srbima. Nema pravde
Petak 21.10.2011. 09:46
prikrivanje zlocina bez sumnje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online