Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.10.2011.
16:09
Beta A

Hrvatskoj "zeleno svetlo" za članstvo, Crnoj Gori pohvale

U godišnjem izveštaju i mišljenju EK, koje je u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta predstavio evropski komesar Štefan File, Hrvatska je dobila "zeleno svetlo" za članstvo, uz dvogodišnji "mehanizam nadzora" sprovođenja reformi. Crna Gora je dobila preporuku za početak pregovora o pristupanju.

Brisel: Nekom pohvale, a nekome kritike
 

"Crna Gora je napravila veliki korak napred, uverljivo je ispunila svih sedam prioriteta koji su joj postavljeni prošle godine, kad je dobila `zeleno svetlo` za kandidaturu. Preduzima ozbiljne reforme, ne samo u donošenju zakona, nego pokazuje rezultate u vrlo teškim područjima, kao što je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. Preduzela je i reforme pravosuđa i državne uprave i zaslužila je da krene napred", navodi se u izveštaju EK.
 

Od Hrvatske, koja je završila pregovore o članstvu, Evropska komisija očekuje dalje rezultate u reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i modernizaciji državne uprave koja bi bila okrenuta građanima.

Komisija "ocrnila" BiH

 

Bosna i Hercegovina je ostvarila “vrlo ograničen” napredak u reformama u pravcu dostizanja evropskih standarda, stoji u izveštaju Evropske komisije.

 

U BiH nema političke volje za reforme, a institucije su slabe, bez dovoljno ljudi i sredstava, pa često postoje samo na papiru, konstatovala je Komisija.

 

“Nemogućnost postizanja političkog dogovora oko vlasti na državnom nivou stoji na putu progresa Bosne i Hercegovine da se preduzmu ključne reforme, neophodne za dalji napredak prema evropskim integracijama”, stoji u izveštaju, a kritikuje se i nedostatak zajednicke vizije političara u BiH.

 

“Politicki predstavnici moraju da imaju zajednicko razumevanje pravca kojim zemlja treba da krene i njene buducnosti”, zaključak je Komisije. Među pozitivnim rezultatima navedena je liberalizacija putovanja u zemlje šengenske zone za građane koji poseduju biomoetrijske pasoše.


EK navodi da je progres zabiežen u objektivnosti suđenja za ratne zločine, te u antikorupcijskim merama, "koje su čak i u slučajevima visoke korupcije donele rezultate".
 

"Novo zakonodavstvo je osnažilo nezavisnost sudstva. Usvojeni su novi, poboljšani zakoni koji regulišu pristup informacijama, sukob interesa i finansiranje političkih aktivnosti. Napredak je učinjen i u smislu nezavisnog vođenja procesa optuženima za ratne zločine", navodi EK.


Kosovo napredovalo, ostaju mnogi izazovi
 

Kosovo je napredovalo u ispunjavanju političkih kriterijuma i usklađuje svoje zakone sa evropskim standardima, ali za njihovu primenu i dalje ostaju izazovi, dok na ekonomskom planu napretka nema, ocenila je Evropska komisija.


"Kosovo je napredovalo u pogledu političkih kriterijuma u više značajnih područja. Nakon opštih i predsedničkih izbora formirana je vlada koja je počela rešavanje izazova sa kojima se Kosovo suočava. Do septembra, dijalog Beograda i Prištine vođen je u generalno konstruktivnom duhu", navodi se u sažetku izveštaja Evropske komisije.
 

Komisija je navela da su opšti izbori bili obeleženi "ozbiljnim neodstacima i navodima o krađi". Počiniocima treba suditi, a neophodan je i napredak u reformi izbornih propisa.
 

Nadležni za sprovođenje zakona i pravosudne vlasti treba da ojačaju suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije što ostaju i dalje "ozbiljni izazovi". "Oni moraju da podnesu izveštaj o istrazi i presudama i stoga Evropska komisija predlaže da se pokrene strukturni dijalog o vladavini prava", navodi se u dokumentu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online