Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 18.10.2011.
21:18
Beta A

Izetbegović apeluje na Dodika da ne poziva na sukobe

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je otvoreno pismo predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku u kojem ga upozorava da će "snositi istorijsku i svaku drugu odgovornost ukoliko dođe do konflikata koje svojim javnim istupima provocira".

Bakir Izetbegović optužio Dodika za aktuelnu krizu u BiH
 

Izetbegović je naveo da je nedavno za jedan ruski servis radija Slobodna Evropa, "Dodik ponovo, na neprihvatljiv i uvredljiv način govorio o Bošnjacima i budućnosti BiH".

"Priče o referendumima, o neodrživosti BiH, nemogućnosti suživota, državi kao neuspelom eksperimentu međunarodne zajednice kontinuirano truju javni prostor i unose zebnju među ljude u celoj zemlji", naveo je Izetbegović i dodao da su Dodikove "poslednje uvredljive izjave da su se 'Bošnjaci proglasili narodom 1993. godine' i 'da ne mogu izgraditi vlastiti identitet ako ne unište identitet drugih konstitutivnih naroda', vrhunac neodgovornog javnog istupanja".

"Bošnjaci imaju svoju višestoljetnu istoriju, jezik i državu BiH, koju baštine sa Srbima i Hrvatima, kao konstitutivnim i ravnopravnim građanima", naveo je Bakir Izetbegović i istakao da "Bošnjaci, kao Srbi i Hrvati, imaju pravo na svaku stopu BiH".

Izetbegović je dodao da "umesto da pomogne proces povratka prognanih Hrvata u

Predsednik RS Milorad Dodik

Republiku Srpsku, Dodik ih gura u nepotrebnu i neostvarivu avanturu stvaranja trećeg entiteta". Bošnjački član Predsedništva je zaključio da bi bilo kakav pokušaj ugrožavanja celovitosti zemlje naišao na otpor patriota koji su spremni braniti Bosnu i Hercegovinu.

"Vaša isključiva politika dovela je Bosnu i Hercegovinu u jednu od najdubljih kriza od Dejtona do danas", poručio je Izetbegović Dodiku, konstatujući da su reformski procesi blokirani, a zemlja zaostaje na evropskom putu za celom regijom, te da se dizanjem međunacionalnih tenzija zaustavlja proces pomirenja.

"Pozivam vas da prestanete sa retorikom koja produžava agoniju cele zemlje i koja može dovesti do novih sukoba sa nesagledivim posledicama", naveo je Izetbegović u otvorenom pismu upućenom Dodiku.

"Narodi koji stotinama godina žive zajedno u Bosni i Hercegovini sigurno mogu izgraditi uspešno društvo i državu", zaključio je Izetbegović na kraju pisma.

Bošnjaci spremni na mobilizaciju?

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović tvrdnjom da će "sto posto patriote braniti celovitost BiH" uputio poruku da su Bošnjaci spremni na mobilizaciju ako ne ostvare težnju - jedan građanin - jedan glas, smatra poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić. Kako kaže, nije iznenađena sadržajem Izetbegovićevog otvorenog pisma upućenog Miloradu Dodiku.

"Bilo bi bolje da je preporuku, jer bi imalo više uticaja, uputio svojim partijskim kolegama i ukazao da je sve što je nasrtaj na dejtonsku tvorevinu ozbiljan problem u BiH", rekla je Majkićeva. Ona je naglasila da Izetbegović ne preza od toga da sve što jeste i što nije nadležnost BiH zloupotrebi u korist bošnjačkih nacionalnih interesa, a da upozorava sve one što na bilo koji način štite interese drugih naroda da vode računa o tome šta rade.

"Svaka takva poruka koju šalje član Predsedništva Izetbegović ne nailazi na odjek kod srpskih predstavnika, jer računa kako se kaže u poslovici: `Da se Vlasi ne dosete!`", rekla je Majkićeva.

Pisanje Izetbegovića Dodiku je sramotno

Šef Kluba srpskih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac smatra da je sramotno što je Izetbegović uputio Dodiku otvoreno pismo.

"Sramota da kao član Predsedništva i kolektivni šef države ima uopšte obraza da takva pisma piše predsedniku jednog entiteta i lideru jednog naroda, a da pri tome nije očistio vlastito dvorište i promenio kurs svoje politike, koji je itekako prepoznatljiv kada je reč o srpskom narodu", smatra Košarac i dodao da Izetbegović treba da prestane sa pokušajima da nekoga u RS informiše ili da piše bilo kakvu vrstu pisama, jer je očigledno da je njegova politika srpskom narodu u BiH donela mnogo nevolja u proteklom periodu.

Košarac ocenjuje da je Izetbegović još jednom potvrdio da u BiH postoje retrogradne političke snage koje očigledno dobro funkcionišu u sukobima i same ih prizivaju. On je dodao da je "političko Sarajevo i dalje prljavog obraza prema interesima srpskog naroda, što pokazuje veoma prisutna negativna tendencija iz dela stranaka iz FBiH pojačana neartikulisanim izjavama poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića".

"Dodikova uloga u vreme kada je stvarana RS bila je časna i moralna. Dodik je poznat kao čovek koji vrednuje ljude bez obzira na naciju i veroispovijest", istakao je Košarac.

POVEZANE VESTI

Utorak 18.10.2011. 21:27
Изетбеговић ово није упутио Додику већ својим гласачима и будалама који би сутра кренули у агресију на РС.
Utorak 18.10.2011. 23:03
Ovaj ima iste namjere ko njegov " babo " i sukob mu je u interesu !!! Ni on nije sam, guraju ga oni, dobro znate koji..!!!
Sreda 19.10.2011. 09:29
Znaju oni dobro, vrlo dobro kojim jezikom pisu i kako im se pradjed zvao. To sto se pojedicni stide istorijskih cinjenica je druga stvar. Moji dragi Srbi muslimani.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online