Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 01.11.2011.
13:31
M. Jakšić - Vesti A

Ozvaničeno žaljenje za NDH

Danijel Ivin, poznati hrvatski istoričar, u prošlom mandatu predsednik Hrvatskog helsinškog odbora, poslao je još u maju mesecu ove godine otvoreno pismo sada već bivšem predsedniku Sabora Hrvatske Luki Bebiću u kome osuđuje pokroviteljstvo hrvatske države nad fašističkom komemoracijom na blajburškom polju. Bilo je to prvi put u poslednjih 20 godina da je neko u Hrvatskoj zatražio da Sabor povuče svoju podršku odavanju pošte propaloj ustaškoj državi.

Danijel Ivin

Bebićev odgovor je, međutim, bio: "Hrvatska sebi ne može dozvoliti jednostrano tumačenje istorije", tako da Ivina ne čudi što je sporno pokroviteljstvo ostalo i nakon raspuštanja Sabora.

Odgovor na primedbe poput vaših je kako treba komemorisati i one koji su ubijeni bez suđenja?
- Problem je u tome što su tamo decenijama u najvećem broju dolazile upravo ustaše.

Tako da je na tom mestu nastala nekakva ustaško-emigrantska tradicija bez obzira što tamo nije bilo likvidacija.

Bilo ih je, recimo, u Teznom i Kočevskom Rogu u Sloveniji, kao i na nekim drugim mestima. Ali, ne dolazi hrvatska zvanična delegacija na ta mesta, već odlazi da se pokloni upravo blajburškom ustaškom okupljalištu.

Kako gledate na odlazak predsednika države Ive Josipovića u Blajburg?
- Ocenjujem taj njegov potez kao nešto potpuno neprihvatljivo. Na moje pitanje zašto je išao da se pokloni na oltar ustaštva, odgovorio mi je kako smatra da je tamo bilo i nevinih žrtava i da je išao da se pokloni tim žrtvama. Čudi me taj njegov odgovor jer je na zagrebačkom Pravnom fakultetu bio profesor krivičnog prava. Nema dokaza o tome da je neko na tom području naredio masovna smaknuća. O tome nema verodostojnih podataka.

Znači li to da Josipović ne govori istinu?
- Tako je, nažalost. Na blajburškom polju bilo je zarobljeno ustaštvo, koje je pri povlačenju ubijalo civile po raznim zagorskim selima jer seljaci nisu hteli da beže s njima. Terali su žene i decu da im se pridruže kako bi Englezima pokazali da ih narod podržava. Mislili su da će ih Englezi prihvatiti kao saveznike u borbi protiv "komunista". U koloni je bilo i žena i dece, to je stina, ali oni su odmah nakon zarobljavanja upućeni kućama, a ne ubijani kao što se takođe može čuti u Hrvatskoj.


Zašto je onda predsednik Josipović otišao u Blajburg?
- Pošto tamo ne može komemorisati nikakve zločine, verovatno odlaskom na to mesto želi da bude predsednik svim Hrvatima. Po meni je to potpuno neprihvatljivo. Jer ako on postane predsednik i onima koji žale za propašću NDH, onda nije više moj predsednik. I budite sigurni da nisam jedini koji tako razmišlja.

Hrvatska sledbenik poražene ideologije

 

Pokroviteljstvom hrvatske države nad fašističkom komemoracijom na blajburškom polju naša država postaje sledbenik poražene vladavine nacifašista u Hrvatskoj. Jer na blajburškom polju komemorisati 15. maja znači usred Evrope ozvaničiti žaljenje zbog propasti poslednjeg ostatka fašističke vladavine u Hrvatskoj i Evropi. Dok god je Sabor pokrovitelj te komemoracije postoji ustaštvo - upozorava Ivin.

POVEZANE VESTI

Utorak 01.11.2011. 14:11
Ово је сигурно неки заостали комуниста.
Sreda 02.11.2011. 00:33
Биииииииииииип ономе ко је пријавио коментар паперјастог!!! Лик је изнео сушто чињенично стање. "Зна се - ХДЗ!"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online