Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 03.11.2011.
10:52 >> 13:31h
Beta, Srna A

Sanader: Ne osećam se krivim

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u Županijskom sudu u Zagrebu da se ne oseća krivim za ratno profiterstvo i uzimanje 3,6 miliona kuna (oko 482.000 evra) provizije od Hipo banke sredinom 1990-ih, dok je bio zamenik ministra spoljnih poslova.

"S indignacijom i gnušanjem odbacujem konstrukcije državnog tužilaštva Hrvatske da sam ratni profiter", rekao je Sanaderu kojem je pročitana optužnica a onda je počelo iznošenje uvodnih reči tužilaštva i odbrane. Bivši premijer delovao je umorno i iscrpljeno. 

Otužen za ratno profiterstvo i uzimanje oko 482.000 evra provizije od hipo banke
 

Pošto je saslušao navode iz optužnice Sanader je podsetio da je proteklih 20 godina obavljao brojne važne državne funkcije i da se, kako je rekao, trudio da ih obavlja najbolje što je mogao.

Sanader je prošlog petka već bio izveden pred sudiju Ivana Turudića, koji vodi postupak, ali je početak glavne rasprave odložen pošto je sudski veštak utvrdio da bivši premijer zbog zdravstvenih tegoba nije sposoban za praćenje rasprave. Nakon toga Sanader je odveden u zagrebačku bolnicu Rebro gde su obavljene pretrage, a u ponedeljak je vraćen u pritvor u zagrebačkom Remetincu jer su lekari zaključili da mu zdravlje nije ozbiljno ugroženo, iako ima tegobe.

Sud odbio žalbu

Ustavni sud Hrvatske odbio je žalbu bivšeg premijera Ive Sanadera na produženje boravka u istražnom zatvoru za još dva meseca, a njihova odluka objavljena je u Narodnim novinama, javlja 24sata. Sanaderu je boravak u pritvoru produžen zbog opasnosti od bega.

Bivši premijer je na sud doveden iz pritvora gde se nalazi od sredine jula kada je izručen Hrvatskoj iz pritvora u Austriji. Za suđenje vlada veliko interesovanje domaćih i stranih medija, a sudija je omogućio i direktan prenos današnjeg ročišta.

Ured za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) u prvoj optužnici bivšeg premijera Hrvatske tereti za ratno profiterstvo, odnosno da je dok je bio zamenik ministra spoljnih poslova sredinom 1990-ih primio oko 3,6 miliona kuna provizije od Hipo banke. Sanader se tereti da je zlopoupotrebio položaj i ovlašćenja 1994. i 1995, kada je u Zagrebu i Austriji pregovarao s predstavnicima Hipo banke o kreditu Hrvatskoj koja je tada zbog rata, visoke inflacije i visokih kamatnih stopa na kredite u zemlji teško pronalazila banke kod kojih bi se zadužila.

USKOK će pozvati 19 svedoka, a prvi će biti bivši ministar spoljnih poslova i premijer Mate Granić i Nikica Valentić
 

Tužiteljka Tamara Laptoš rekla je ranije da će USKOK pozvati 19 svedoka, a prvi će svedočiti bivši ministar spoljnih poslova Mate Granić i Nikica Valentić koji je u vreme navodnog uzimanja provizije bio premijer. Očekuju se i svedočenja bivših čelnika Hipo banke Volfganga Kulterera (Wolfgang) i Gintera Strajdingera (Guenter Striedinger).

Optužen i za primanje mita

Osim u aferi Hipo banka, protiv Ive Sanadera nedavno je podignuta i druga optužnica i to za primanje 10 miliona evra mita od mađarske naftne kompanije MOL kako bi im omogućio preuzimanje upravljačkih prava u hrvatskoj kompaniji INA. Protiv njega se vodi i nekoliko istraga. Sanader je najviše rangirani hrvatski političar kome se sudi za tako teška krivična dela.

Sutra novo ročište

Novo ročište zakazano je za petak, 4. novembar kada će svedočiti bivši hrvatski premijer Nikica Valentić, Sanaderov savetnik i šef kabineta dok je bio zamenik ministra spoljnih poslova Miroslav Kovačić i bivša direktorka "Elana" Božena Kljušanić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.11.2011. 14:03
Nemoj nista namerno da priznas jer ko prizna pola mu se jos dodaje i kada te puste gledaj da ih opet sto vise pokrades!! prstajem da ti budem dopisni savetnik? uz neku proviziju!! Ps javi sta si odlucio!! zovu me na drugoj liniji pozuri cekaju me jos neke ponude moram da idem a ti gledaj i pozuri!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online