Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 29.12.2009.
12:00
J. Arsenović - Vesti A

Štrbac: Uništiće nas lažno bratstvo i jedinstvo

Direktor dokumentacionog centra "Veritas" Savo Štrbac ubeđen je da Srbija ne treba da odustane od kontratužbe za genocid protiv Hrvatske i da Beograd ne treba da gaji iluzije da bi novi predsednik Hrvatske mogao uticati na to da Zagreb povuče tužbu protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Direktor dokumentacionog centra "Veritas" Savo Štrbac


- Iako verujem da Ivo Josipović, koji je dobio najviše glasova u prvom krugu predsedničkih izbora u Hrvatskoj, kao vrstan poznavalac međunardnog prava zna da su male šanse da hrvatska tužba za navodni genocid uspe, u Hrvatskoj je stvorena takva klima da se nijedan političar ne bi usudio da povuče tužbu protiv Srbije, kaže za "Vesti" Štrbac, čiji je dokumentacioni centar pružio ključni materijal i dokaze za srpsku kontratužbu protiv Hrvatske.

Zašto ste tako uvereni da nema dobre volje na drugoj strani da se ov okonča van suda?
- Hrvatske vlasti sve i da hoće da zarad dobrosusedskih odnosa povuku tužbu protiv Srbije, sada to ne mogu uraditi zbog svoje javnosti, jer su proteklu deceniju i po svi propagirali da je Srbija izvršila agresiju i genocid nad Hrvatima. Svi su bili zatupnici te ideologije, počev od političara, preko medija, crkve, udžbenika...

Ubeđeni ste da Srbija ne treba odustati od kontratužbe?
- Da, imajući u vidu prethodne odnose i činjenicu da se stradanja Srba u Drugom svetskom ratu u NDH falsfikuju i minimalizuju, zbog čega je između ostalog i došlo do rata 90-tih, jer ni prethodni sukobi nisu raščišćeni do kraja. Zato je dobro da se pitanje da li je izvršen genocid i nad kim reši pred MSP. Nažalost, sve češće se suočavamo i sa problemom da sami Srbi, pod uticajem medija i propagande počinju da veruju da su za sve krivi i da su samo Srbi činili zločine. Ukoliko bi mi odustali od kontratužbe, Hrvati bi svoju tužbu tretirali kao presudu.

Za dogovor je potrebno dvoje
 

Za protivnike kontratužbe glavni argument je da bi ona pogoršala odnose između Srbije i Hrvatske?
- Ja se slažem da ne bi trebalo dodatno opterećivati odnose između dve države, ali to ne zavisi samo od jedne, srpske strane. Kada je u martu dolazio tadašnji premijer Hrvatske Ivo Sanader u Beograd, bilo je pokušaja od predsednika srpske vlade Mirka Cvetkovića da se napravi dogovor da Zagreb povuče tužbu protiv Srbije, što bi automatski značilo i da Beograd odustaje od kontratužbe, ali nikakvog pozitivnog signala sa druge strane nije bilo.

 

Čini se kao da je Srbima iz Hrvatske više stalo do kontratužbe nego vlastima u Beogradu?
- Za nas Srbe iz Hrvatske je najbolje da predmet dođe pred MSP. Mi ne možemo bez Srbije da stignemo pred taj sud, jer su tamo samo države strane u postupku. Možemo samo zahvaliti Hrvatskoj što se onako drznula da tuži Srbiju za genocid zbog čega je Sud pozvao Beograd da odgovori na hrvatsku tužbu. Tako je nama Srbima iz Hrvatske omogućeno da preko kontratužbe dopremo do MSP i da iznesemo dokaze o organizovanom stradanju i progonu Srba u Hrvatskoj od 1991. do '95. godine.

Pirove pobede i pozitivni porazi

Zašto ste ubeđeni da srpska kontratužba za genocid ima osnova za uspeh?
- Kada su svojevremo pitali profesora međunarodog prava na Jelu Mirjana Damašku, inače Hrvata koji je bio savetnik hrvatskom timu, zašto podnose tužbu za genocid protiv Srbije kada nema izgleda na uspeh, on im je odgovorio da kako postoje Pirove pobede, tako postoje i pozitivni porazi. Idemo s tim da je genocid nad Hrvatima počinjen, a onda ćemo da podnesemo dokaze, pa neka sud obrazloži šta je u pitanju, tako je govorio taj profesor. Ako se uzme u obzir procentualno stradanje Srba i Hrvata u proteklom ratu, nas je tri puta više stradalo u odnosu na Hrvate, imajući u vidu celokupnu populaciju u Hrvatskoj. Uostalom, u Konvenciji o genocidu, navodi da nije samo fizička likvidacija uključena u pojam genocida, već i namerno podvrgavanje jedne grupe životnim uslovima koji dovode do njenog potpunog ili delimičnog uništenja. Gde su sada Srbi kojih je 1991. bilo preko 500.000, ako ih je prema poslednjem popisu u Hrvatskoj 2001. nešto više od 200.000?

Milorad Pupovac tvrdi da bi najviše štete od kontratužbe imali upravo Srbi u Hrvatskoj?
- Kao da je Srbima sad u Hrvatskoj sjajno? Meni su ranije moji prijatelji koji su ostali u Hrvatskoj poručivali da ništa ne govorim za javnost, jer ih svaka moja izjava papreno košta. Posle par godina su promenili mišljenje i govorili mi - samo napred. Uvideli su da ćutanjem o sopstvenim žrtvama i nevoljama ne mogu da promene ništa na bolje. Ali, razumem Pupovca, on je koalicioni partner vladajućeg HDZ i za te Srbe na vlasti je najbolje da se ništa ne menja i ne radi. Eventualno da se neki pojedinac vrati i da mu naprave kućicu i time hvale preko medija. Ali to nije pravi interes Srba koji su proterani sa svojih staništa, bez mogućnosti i uslova da se vrate. Uostalom, ne možemo mi prognani Srbi koji smo većina, biti taoci Srba koji su ostali u Hrvatskoj.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online