Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Ponedeljak 14.11.2011.
04:33
Press A

Azra Dva Noža klala Srbe kao da pije kafu

Klala je hladnokrvno, bez ijedne izgovorene reči, kao da pije kafu. Godine 1992. u Derventi, puna 8.062 kilometra istočno od Kentakija, usred vrelog leta, žena tridesetih godina u maskirnoj uniformi nervozno je ušetala u prostranu halu. Iz čizme je izvadila nož. Muškarci svezanih ruku, na blatnjavom podu bivšeg Doma JNA, odmah su zaćutali. Mršavu ženu kraće kestenjaste kose znali su pod imenom Azra Dva Noža. Smrtno su je se bojali...

Azra Bašić posle hapšenja u Sjedinjenim Američkim Državama
 

Žena je zastala i zapalila cigaretu, pa ih prostrelila pogledom. Kraj nogu joj se sklupčao pas, pa počeo da joj liže čizmu.


- Samo ti liži, upravo sam zaklala jednog, pa je krv još svježa - obrati se životinji, a da je ne pogleda, pa se nasmeja.


Kako je birala žrtve

Među svezanim muškarcima počela je da bira novu žrtvu. Pogled joj je stao na Blagoju Đurašu. On tu noć neće preživeti...


Ovako je priču o Azri Dva Noža Alešević (52), okrutnoj ratnoj zločinki koja je sejala smrt u BiH, počeo specijalni izveštač kog je zagrebački "Jutarnji list" poslao u SAD. I nastavio:
 

Komšije: Nije volela ratne filmove

Azra Alešević je trenutno u pritvoru u Leksingtonu, i dalje pod imenom Izabel Bašić, pod kojim je živela u Americi.

Komšije u Stentonu, gradiću sa 3.000 žitelja, nisu mogle da joj nađu neku posebnu manu. Ona, prisećaju se, nije podnosila samo jednu stvar - ratne filmove. To im je bilo čudno.

- U trenu bi je oblio hladan znoj, počela bi da mrmlja sebi u bradu, pa naglo menjala program - seća se jedan od komšija.

"Izabel Bašić je neugledna žena široke ruke, koja povučeno čeka penziju u američkoj zabiti. Azra i Izabel ista su osoba. Njene zločine 'Jutarnjem' su opisali logoraši iz Dervente, a njen miran život u Americi donedavni susedi iz Stentona u Kentakiju."


Dvadeset godina posle krvavog sukoba u BiH, FBI je uhapsio Azru 16. marta. Pre šest dana na američkom sudu počelo je ročište na kom će biti odlučeno da li će Azra biti izručena BiH.


Azra je rodom iz pretežno muslimanskog sela Kotorsko, nedaleko od Doboja. Mnoge porodice iz tog kraja odselile su se na Zapad u potrazi za boljim životom još pedesetih godina prošlog veka, a neki su ostali u Rijeci, otakle su planirali da se otisnu prema Italiji. To je učinila i njena porodica.


Iz tog je doba malo podataka o Aleševićima, ali se priča da joj je otac bio pomorski kapetan. Kada je buknuo rat, ona se iz Rijeke vratila u rodni kraj i uzela pušku. Njen ratni put je pravi primer haosa u Bosni.


- Učestvovala je u etničkom čišćenju, od Bosanskog Broda do Dervente - konkretan je Drago Knežević, predsednik Udruženja logoraša iz Dervente.
Posle Uskrsa 1992. godine, srpske zarobljenike su dovodili u sabirni centar u bivšem Domu JNA, u centru Dervente. Odatle su odvođeni u jedan od dva logora u okolini.


- Blagoje Đuraš radio je u mojoj fabrici kao šef računovodstva - priseća se Knežević, i dodaje da je Đuraš izbegavao politiku i uporno pokušavao da pomiri pripadnike tri naroda u BiH.


Kada je Blagoje s ostalim muškarcima zarobljen, vojnici su ga tukli na podu.


- Nije pružao otpor. A onda je došla Azra - govori Knežević, i nastavlja:
- Izvadila je zloglasni nož iz čizme, što potvrđuje svedočanstvo dvadesetak muškaraca koji su bili u domu, došla do Đuraša i, da nije trepnula, ubola ga u vrat. Zaklala ga je hladnokrvno, kao da pije kafu.


Puzali po staklu

Tada za vrat hvata prvog do njega i tera ga da pije krv s rane na vratu mrtvog čoveka. Ovi jezivi detalji nalaze se i u istražnom zahtevu tužilaštva. Detalje je objavio i "Njujork tajms".


- Postoji čovek, 75 mu je godina i zove se Luka Golub. On mi ispričao kako je svojim očima video kako joj pas liže krv s čizama, a ona govori da je sveža, jer je upravo nekog zaklala - završava šef logoraša Dervente.


Drugi logoraši svedočili su da je Azra zatvorenicima kleštima rezala uši, kidala im polne organe... Neke je skinula, naterala ih da puze po podu punom stakla, a ona bi sedela na njihovim leđima i stavila im u usta uže koje je povlačila rukama. Terala ih je i da jedu posoljeni novac koji su im pronašli u džepovima, piju benzin... Sve vreme su brutalno tučeni. Nekoliko puta je, prema svedočenjima preživelih, Azra lično urezivala četničke znakove na čela zatvorenika.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.11.2011. 07:13
Sta "islam" nemoze da napravi?????
Ponedeljak 14.11.2011. 07:44
To je primer sta haos i rat radjaju. Od naizgled mirne licnosti preobrazavaju se u krvolocne zivotinje i cine nedela tesko zamisliva normalnom ljudskom umu. Zato pored ovog kretena trebaju odgovarati po zapovednoj odgovornosti i njeni nadredjeni, koji su znali i podsticali zivotinju na cinjenje nedela. I zato sam, dragi moji citaoci za podelu i svako svojim putem, sto ce biti bolje i za posteni muslimanski narod i moj srpski. Zivela Nezavisna Republika Srpska!!!
Ponedeljak 14.11.2011. 08:25
Za ovakvo izživljavanje ne postoji doviljno velika kazna...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online