Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 23.11.2011.
07:37
B92 A

Hrvatska u EU i ako ne ispuni uslove

Hrvatska će u Evropsku uniju ući 1. jula sledeće godine čak iako do tada ne ispuni preostale obaveze, pre svega onu o prodaji brodogradilišta, izjavio je šef delegacije EU u Hrvatskoj Pol Vandoren.

Pol Vandoren

Unija će nastaviti da pažljivo prati kako zvanični Zagreb reformiše pravosuđe, bori se protiv korupcije i restukturiše sektore brodogradnje i čelika, ali do hrvatskog ulaska u EU nema kaznenih mehanizama za neizvršavanje obaveza, rekao je Vandoren za Rojters a prenosi Hrvatska televizija.

Ističući da je 1. jul 2013. u pristupni ugovor upisan bezuslovno, Vandoren je rekao da od sada do ulaska u Uniju Evropska komisija može slati samo upozoravajuća pisma hrvatskim vlastima.

Vandoren se nada da se to neće desiti jer to u zemljama članicama neće stvoriti pozitivnu sliku o Hrvatskoj.

"Ne treba potceniti psihološki efekat pisma upozorenja", rekao je on i dodao da nakon ulaska zemlje članice mogu aktivirati mnoge zaštitne mehanizme ako Hrvatska bude kršila principe unutrašnjeg tržišta EU.

Evropska komisija očekuje da će Hrvatska nastaviti da ispunjava obaveze koje je preuzela u pristupnim pregovorima u pogledu restrukturirsanja brodogradilišta u poteškoćama i da će potpisati ugovore o njihovoj privatizaciji pre stupanja u članstvo, prenosi HTV izjavu Petera Stanoa, portparola komesara EK za proširenje Štefana Filea.

Stano je podsetio da je Hrvatska zatvorila pristupne pregovore u poglavlju Tržišno takmičenje nakon što se obavezala da će restrukturisati brodogradilišta u poteškoćama i da su te obaveze navedene i u ugovoru o pristupanju koji će biti potpisan početkom decembra.

Prema protokolu koji je pridodat pristupnom ugovoru, EK može da traži od Hrvatske da vrati svu pomoć za restrukturisanje koju su brodogradilišta dobila od marta 2006. godine, ako do dana pristupanja ne budu potpisani ugovori o privatizaciji tih brodogradilišta.

"Važno je pristupiti potpisivanju privatizacionih ugovora s odabranim ponuđačima što je pre moguće. To je nužan naredni korak u procesu restrukturisanja koji treba dovesti do održivih brodogradilišta", izjavio je Stano.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.11.2011. 08:47
Zelim nasim "dragim" susjedima da sto pre udju u EU, pa da lepo zajedno jedu govna.
Sreda 23.11.2011. 11:34
i Rumunija i Bugarska su u Eu pa se nista znacajno nije desilo u njihovim drzavama...nije uopste stvar uci u Eu pa sad misliti desice se neko cudo...mentalitet jednog naroda nece se promeniti nizasta...Ako neka zemlja ima dobre zakone kulturu red svejedno joj je da li je u Eu...nema od toga nista da ce ulaskom u Eu nastati blagostanje i promene...promene treba da nastanu u glavama...za Balkan ce to ici malo teze...
Sreda 23.11.2011. 11:47
За ову нацистичку творевину не важе уцене и ултиматуми, нити се помињу стотине хиљада протераних опљачканих и обесправљених Срба!? Вође 4ог рајха сументори НДХ па зато не треба се чудити. Само неће дуго уживати у ових злочиначкој дружини пред банкротом и распадом.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online