Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 24.11.2011.
21:36
Beta A

"Mladić bio na mestu zločina u Srebrenici"

U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, izvođenje dokaza o optužbama za genocid u Srebrenici počelo je danas iskazom zaštićenog svedoka KDZ-039 koji je u julu 1995. godine preživeo streljanje u selu Orahovac kod Zvornika. Svedok je rekao da je general Ratko Mladić "u crvenom automobilu" do samog gubilišta pratio kamion kojim su zarobljeni Muslimani transportovani iz sale u kojoj su bili držani.

Radovan Karadžić

Da bi postupak bio brži, tužioci su među dokaze protiv Karadžića uveli ranije svedočenje koje je svedok dao na suđenju sedmorici oficira VRS.

Prema sažetku tog svedočenja, koji je tužilac Džulijan Nikols pročitao u sudnici, svedok je dan pošto je VRS zauzela Srebrenicu 11. jula 1995. godine bio prisilno razdvojen od porodice u Potočarima i pritvoren sa drugim starijim Muslimanima.

U selu Orahovac, po optužnici, Vojska Republike Srpske je 14. i 15. jula 1995. godine ubila više od 1.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice.

Svedok KDZ-039, koji uprkos pseudonimu nije tražio da mu lik bude skriven, izjavio je da se tada pojavio general Mladić koji je Muslimane pitao zašto ne podržavaju Fikreta Abdića umesto Alije Izetbegovića i rekao im da će biti razmenjeni za Srbe iz Tuzle.

Svedok međutim tvrdi da su ti Muslimani prebačeni u Bratunac i zatvoreni u skladište, odakle su srpski vojnici neke izvodili i potom ih ubijali. Svedok je procenio da je oko 80 zarobljenika ubijeno, a kazao je da je jedno ubistvo i sam video.

Svedok je tvrdio da je general Mladić i u Bratuncu obišao zarobljene i ponovio da će ići u razmenu.

Oko 300 muslimanskih zarobljenika prebačeno je rano ujutro 14. jula 1995. godine u Orahovac kod Zvornika, gde su ih, zajedno sa mnogim drugim, pripadnici VRS zatvorili u sportsku salu koja je bila prepuna.

Muslimani nisu dobili ni vodu, ni hranu, a srpski vojnici pretili su da će ubiti svakog ko se pobuni, posvedočio je KDZ-039.

On je, po pročitanom sažetku, tvrdio da se general Mladić pojavio i u sali u Orahovcu i zarobljenicima rekao da će "ići kod Abdića".

Mladićevi vojnici su, međutim, nedugo zatim počeli da zarobljene Muslimane izvode iz sale, povezuju im oči i ukrcavaju na kamion. Po svedokovom iskazu, pre nego što bi im stavili povez oko očiju, zarobljenicima bi davali po šolju vode.

Ratko Mladić

KDZ-039 izjavio je da je, kad je na njega došao red, kamionom bio transportovan do obližnjeg pašnjaka, na kojem je video gomile mrtvih tela. Posvedočio je da je general Mladić pratio kamion do mesta zločina u crvenom automobilu.

Čim su sišli s kamiona, zarobljenicima su srpski vojnici naredili da se postroje, a onda su na njih pucali rafalima iz automatskog oružja, izjavio je svedok.

On je ispričao da nije bio pogođen, ali je pao, a da su preko njega popadala tela pogođenih Muslimana.

Svedok je zatim posmatrao dovođenje i streljanje novih grupa zarobljenika, koje je trajalo i po mraku, pod svetlima rovokopača koji su iskopavali grobnice.

Kada je ujutro 15. jula streljanje prestalo, a vojnici napustili poprište ubistava, KDZ-039 je pronašao još jednog preživelog i zajedno su pobegli u šumu. Četiri dana kasnije, kako je precizirao, stigli su na muslimansku teritoriju.

Unakrsno ispitivanje svedoka, koje je danas započeo, Karadžić će nastaviti u ponedeljak, 28. novembra.

POVEZANE VESTI

Petak 25.11.2011. 03:23
Ja ne verujem u ovu laz! Cini se da je svedok mnogo gledao filmove tipa "Valter brani Sarajamu" i slicno!?
Petak 25.11.2011. 02:54
Kako je zasluzio tako mu se sad i vraca!! Jadan heroj je on kad se prema zarobljenicima tako postupao!! Imamo mi i pravih heroja,a on da je neki heroj bio,ubio bi se i ne bi sebi ovo dozvolio!! Ali kad se radi o svojoj guzi,prpa!!! A djecu od 14-15g ubijat i izdavat naredjenja za pogubljena to je mogao!! Dace Bog da pozivis jos kojih 30-tak godina i svaku abg u Hagu u svojoj celiji da provedes!!!
Petak 25.11.2011. 02:26
@SRDJAN VUKOVIC E eto ti ga znas pa znas da govori istinu.More mars i ti i taj placeni lazljivac
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online