Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 25.11.2011.
10:03
Srna A

Ratni zločinac Mirko Norac na slobodi

Ratni zločinac Mirko Norac pušten je 25.novembra iz zatvora u Lipovici nakon što je odležao dve trećine kazne od 15 godina na koju je osuđen zbog zločina nad srpskim civilima tokom rata u Hrvatskoj.

Ratni zločinac i bivši general vojske Hrvatske: Mirko Norac
 

Norac je bio u zatvoru od marta 2001, najpre zbog ratnih zločina na gospićkom području kada je osuđen na 12 godina, a potom i za zločine u Medačkom džepu na šest godina.

Vrhovni sud Hrvatske odredio mu je jedinstvenu kaznu od 15 godina. U zatvoru je diplomirao, oženio se i postao otac. Predsednik Ivo Josipović u septembru prošle godine Norcu je oduzeo čin generala Hrvatske vojske.

Direktor Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas" Savo Štrbac rekao je ranije Srni da izlazak Norca na slobodu zabrinjava Srbe iz Hrvatske, a trebalo bi da zabrine i Hrvate, kao i celu međunarodnu zajednicu.

To znači, rekao je Štrbac, da se Hrvati, generalno gledano, nisu ni počeli suočavati sa prošlošću i ti njihovi sudovi od Norca prave još većeg nacionalnog junaka.

"To je poruka Srbima da se oni koji su ih likvidirali na najmonstruoznije načine i dalje slave kao nacionalni heroji u Hrvatskoj. Jasno je svima, a Srbima posebno, da povratka u značajnijem broju u Hrvatsku nema", naglasio je Štrbac.

Prema njegovim rečima, Hrvatska je jedina država na ovim prostorima koja slavi i one svoje osuđene ratne zločine i one nepravosnažne u Hagu kao Antu Gotovinu, jer ovih mu dana Zadar, njegov matični grad, dodeljuje godišnju nagradu, a u osnovnoj školi u sred Zagreba vise njegove slike.

"Toga na drugim stranama nema, ljudi koji su po BiH i po Srbiji već izdržali te kazne za ratne zločine, za njih se ne čuje", primetio je Štrbac.

Osim Norca, nakon isteka dve trećine kazne iz zatvora su pušteni Hrvoje Petrač i Leon Sulić.

Prema pisanju hrvatskih medija, Komisija za uslovni otpust sredinom septembra jednoglasno je odlučila da Petrača i Sulića pusti na uslovnu slobodu jer su obojica priložila opsežnu lekarsku dokumentaciju o narušenom zdravlju, dok za Norca odluka navodno nije bila jednoglasna zbog izostanka kajanja.

Petrač, koji je pre suđenja više od godine dana bežao hrvatskom pravosuđu, služio je kaznu od sedam i po godina zatvora zbog otmice sina penzionisanog generala Vladimira Zagorca i iznude novomarofskog preduzetnika Miroslava Matkuna, koja mu ističe u martu 2013.

Sulić je zbog privrednog kriminala od 15,5 miliona kuna (2,1 milion evra) u "Kroacijabusu" 2007. osuđen na kaznu od sedam godina zatvora, koju mu je Vrhovni sud smanjio na pet godina.

U aprilu ove godine nepravosnažno je osuđen na dve godine zatvora jer se raznim malverzacijama na štetu "Kroacijabusa" domogao stana vrednog više od 589.000 kuna (79.600 evra).

POVEZANE VESTI

Petak 25.11.2011. 14:54
ndh ustasa
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online