Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 21.12.2011.
08:14
Nezavisne novine A

Odbio da strelja Srbe pa završio u logoru "Silos"

Konjičanin Sakib Balić (42), koji je u proteklom ratu bio pripadnik Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS), tvrdi da je odbio naređenje da strelja sve srpske civile u selu Ferhatlije kod Pazarića, te da je zbog toga nekoliko meseci zajedno sa svojim saborcima boravio u zatvorima i logorima Armije BiH.

Ozloglašeni logor "Silos"

Balić tvrdi da je bio zatvoren u "Silosu", "Čelebićima" i OŠ u Konjicu. Kaže da su ga mučili elektrošokovima i da je bila spremna njegova likvidacija.

 

Prema svedočenjima Balića i meštana Srba iz ovog sela, koje su posetile "Nezavisne", zločin u selu Ferhatlije desio se u leto 1992. kada je ubijen meštanin Špiro Bratić a njegova sestra Velinka više puta izbodena nožem, od čega je i preminula.

Balić tvrdi da se u ovom selu desilo i nekoliko silovanja Srpkinja: "Bio sam u HOS-u od početka rata u Hrvatskoj i kada se počelo pucati u BiH, poslali su nas kao ispomoć. Noć pre napada i 'čišćenja' Ferhatlija otišao sam u kuću u kojoj su bili žene i deca i kazao Srbima: 'Ljudi, sklonite se. Ubiće vas ustaše i muslimani.' Upozorio sam ih jer je naređenje bilo da svi srpski civili budu poubijani", kazao je Balić, a već dan nakon njegovog upozorenja u Ferhatlije je poslana jedinica HOS-a sa kojom je bio i on.

Krenuli smo u akciju, a pre toga sam se napio. Mislio sam neće nikoga biti u selu jer sam ih upozorio. Dođemo na put i izleti čovek i pita: 'Šta vi radite u mojoj ulici?' Njega je tad ubio jedan bojovnik, a sestru mu je jedan pripadnik HOS-a izbo nožem.

Tu su nas odmah uhapsili iz Vojne policije 9. brdske brigade Armije BiH kojom je komandovao Nezir Kadić. Mi iz HOS-a sve vreme bili smo pod komandom 9. brdske brigade i Armije BiH. Očigledno je bila nameštaljka da nam se osvete što nismo izvršili streljanja...Zatvoreni smo samo jer nismo želeli da počinimo zločin. Zločina je bilo, ali neka odgovaraju oni koji su krivi", kaže Balić, istakavši da o svojim saznanjima nije razgovarao sa istražiteljima, ali da se ne krije i da ga mogu kontaktirati.
 

Hapšenja zbog ratnih zločina: SIPA u akciji

U Ferhatlijama kod Pazarića retki su meštani Srbi koji i dalje žive tu, i nerado govore o zločinima. Pre rata su živeli Srbi i Bošnjaci.

"Sve se raselilo, uglavnom u Ameriku. Ja nigde nisam ni išao. Imam čist obraz. Ja sam da se sazna istina i to sam rekao i inspektorima SIPA. Ima sada puno laži. Ja sam bio u 'Silosu'. Međutim, prvi ću svedočiti za jednog od uhapšenih da mi je valjao", kazao je meštanin Ferhatlija, koji nije želeo da mu se objavi ime.


Nermin Mangić Manga, jedan od ratnih čelnika Vojne policije u Konjicu, ističe da će nakon hapšenja čelnika civilne i vojne vlasti u Hadžićima mnoga dešavanja početi da se otkrivaju.

Spasilac ili saučesnik?: Sakib Balić

"Čim SIPA počne ozbiljno da radi svoj posao odmah se mnogi uspaniče i tresu od straha. Sakib Balić je jedan od njih. U Ferhatlijama su se desila ubistva i silovanja... Pripadnici HOS-a su zbog toga bili hapšeni. Balić tvrdi da ih je spasio a vidite da su ljudi ubijeni, a žene silovane. Ima nekih svedoka iz HOS-a koji Balića direktno optužuju za zločin. Neka zvanični organi rade svoj posao i svako neka odgovara za ono šta je uradio", kazao je Mangić.

POVEZANE VESTI

Sreda 21.12.2011. 09:12
А ха,све нешто верујем да је истина то што тврди!!! Припадник усташког ХОС/а да је одбио стрељати Србе,био би исте секунде ликвидиран,тако да су ово ''бајке'' да се спаси затвора!И још каже,''није хтео стрељати све Србе''!?Значи,неке је стрељао а неке не!У затвор,на дугогодишњу робију!
Sreda 21.12.2011. 09:10
Posten HOS-ovac sigurno.Srbi posle pomazu ovakvim Hrvatima da pobegnu iz okruzenja jer pate od sindroma UVEK VOLJENOG coveka/naroda.Savest je ta koja Srbe proganja kroz celu istoriju. Treba da pitaju Turke, Nemce, Amere, ili komsije Hrvate ili Albance da li osecaju da su manje blizi Bogu nakon svega sta su napravili.Mozda se nesta i nauce da deca ne budu blesava danas sutra.
Sreda 21.12.2011. 17:29
E kakvi su ovo prevaranti ! Celi rat su lažima dolazili do pomoći ! Celi njihov rat je bio laž , laž i samo laž! Evo i danas posle toliko godina ne prestaju da lažu, pa zar nema srpske ruke koja će ovo jednom da zaustavi ? Ovo je direktno ismejavanje srpskim žrtvama ! Nemamo mi pravu vlast koja će da se bori za pravo Srba svim sredstvima ! Evo koliko prođe a njihovi zločinci se šetaju ćaršijom(sarajevskom), žive život punim tempom,Hoće li ih ruka pravde napokon stići ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online