Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 12.01.2012.
18:26
Beta A

Ko je planirao evakuaciju iz Srebrenice?

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić tvrdio je danas pred Haškim tribunalom da su evakuaciju Muslimana iz Srebrenice planirale muslimanske vlasti i UN, a svedok optužbe Džozef Kingori ostao je pri iskazu da je odvođenje civila planirala i sprovela Vojska RS.

Radovan Karadžić tvrdi da su evakuaciju Muslimana iz Srebrenice planirale muslimanske vlasti i UN, a svedok optužbe Džozef Kingori ostao je pri iskazu da je odvođenje civila planirala i sprovela Vojska RS
 

Tribunal sudi Karadžiću po optužnici za genocid nad oko 7.000 muslimanskih muškaraca u danima pošto je VRS 11. jula 1995. zauzela Srebrenicu. Na teret mu se stavlja i proterivanje hiljada žena i dece na teritoriju pod muslimanskom kontrolom.

Unakrsno ispitujući Kingorija, koji je tada bio vojni posmatrač UN u Srebrenici, Karadžić je rekao: "Muslimanske vlasti u Srebrenici i Sarajevu, UN i izaslanik njihovog generalnog sekretara, pukovnik Karremans (komandant holandskog bataljona Unprofora)...Svi ste vi planirali odlazak Muslimana, jedino je srpska strana ćutala i čekala šta će Muslimani reći".

* Karadžić kasnio na suđenje jer su zaboravili da ga otključaju

* Predsednik Grčke odbio da bude Karadžićev svedok

* Zavađaju Mladića i Karadžića

Kenijski oficir Kingori negirao je da su "UN imale takve planove".
"Nama su major VRS Momir Nikolić i pukovnik Vuković rekli da se Srbi zalažu za evakuaciju svih... To nije došlo iz UN, nego iz VRS", naglasio je svedok.

Karadžić je insistirao i da Srebrenica, kao zastićena enklava UN, nije bila demilitarizovana, a svedok je rekao da je "demilitarizacija bila okončana".

"Vi tvrdite da u Srebrenici nije bilo vojnika, oružja, ni akcija Armije BiH, a svi drugi u UN su videli nešto potpuno drugačije", rekao je Karadžić svedoku.

Kingori je u odgovoru kao "jedino sigurno" istakao da je "oružja na muslimanskoj strani bilo minimalno, iako smo videli i mitraljeze". To se, po svedoku, nije moglo porediti sa naoružanjem i opremom VRS. Na izričito pitanje optuženog da li tvrdi da je Srebrenica bila demilitarizovana, svedok je odgovorio da je svo teško naoružanje i
"većina pešadijskog oružja" ABiH bilo predato Unproforu i zaključano u skladištu holandskog bataljona.

"Što se mene tiče, demilitarizacija je time bila okončana", rekao je svedok.

Nastavak sutra

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno sutra, a posle Kingorija svedočiće pripadnik holandskog bataljona Unprofora.

Pošto mu je Karadžić predočio da je, po dokumentima ABiH, bilo predato samo neispravno oružje, Kingori je kazao da nije proveravao da li je oružje upotrebljivo. On je tvrdio da postojanje čitave divizije ABiH u Srebrenici u vojnom smislu "nije bilo moguće".

Radovan Karadžić je optužen i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce, 1992-95.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 12.01.2012. 21:16
Hag kaze 7.000...poturice sa 10.000 dosle do cifre od 8.000...a da za promjenu usladite cifru pa izlazite sa jednom zvanicnom cifrom??? Razlika izmedju ubijenih Srba i ubijenih poturica je ta sto su srpske zrtve u zemlji, a od poturica svaka druga hoda po Skandinaviji!!!
Četvrtak 12.01.2012. 21:46
Koliko li je dobio ovaj kenijski oficir?Mozda ce vise dobiti holandski jer su ovi bili u vatri a i Mladic ih je ribao u Srebrenici!A tek za pretrpljeni strah kad su stojali mirno pred Mladicem!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online