Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Četvrtak 02.02.2012.
13:17
D. Lj. Joksić - Vesti A

Vehabije iz Turske pale Strugu

Međuetničke tenzije na jugu Makedonije izazvali su radikalni islamisti sa Bliskog istoka i Turske, smatra Valjon Kurtiši, predsednik nevladine organizacije "Ilirikum libertas", nakon serije incidenata u Strugi i okolini, koja su kulminirala paljenjem pravoslavne crkve "Sveti Nikola" u selu Labunište.

Za sada izbegnuti sukobi: Albanci zapalili i makedonsku zastavu

"Na mitingu u Strugi se nisu branili interesi Albanaca. Tamo je bilo ljudi sa bradama i parolama na arapskom jeziku koji nemaju ništa zajedničko sa našim narodom, sa Albancima. Pozivamo MUP da kontroliše takve snage koje dolaze izvan Makedonije", izjavio je Kurtiši, čija je NVO Ilirikum libertas sestrinska organizacije nevladine Crveno-crne alijanse iz Albanije.


Podmetnuti požar u pravoslavnom hramu u makedonskom selu Labunište, uznemirio je građane jer dolazi nakon niza incidenata sa paljenjem državne zastave, kamenovanja ambulante, autobusa, ispisivanja parola "Smrt kaurima"...


I debarsko-kičevski vladika Timotej, u čijoj se eparhiji nalazi zapaljena crkva, veruje da su to uradile ekstremističke islamske strukture. Jer, kaže, unazad 120 godina u ovoj eparhiji se nije desilo da bude zapaljen neki verski objekat.


Struški region naseljava etnički i verski mešovito stanovništvo, a protest islamskih vernika, koje je podržao i gradonačelnik Struge, Ramiz Merko počeo je desetak dana nakon Karnevala u selu Vevčani, naseljenom Makedoncima, na kojem su ismevani islam i Kuran.

Tada su albanski žitelji u Strugi spalili makedonsku zastavu, a uz zahtev da se opština Vevčani izvini zbog ismevanja muslimana, gradonačelnik Merko je zapretio: "Sa muftijstvom i sa vama pravdu ćemo isterati do kraja. Nećemo dozvoliti da neko gazi našu veru i naciju, a svako ko misli tako skupo će platiti."

Oštećena u požaru: Crkva u Labuništu

Neposredno nakon te njegove izjave došlo je do paljenja pravoslavnog hrama u selu Labunište.

Albanci iz Struge tvrde da su Makedonci namerno zapalili svoju crkvu, a tog mišljenja je i gradonačelnik Merko.


Tek kada su shvatili da je đavo odneo šalu, muftijstvo Islamske verske zajednice, Makedonska pravoslavna crkva, političke partije i gradonačelnici opštine Vevčani i Struge pozvali su građane hrišćanske i islamske veroispovesti na smirivanje tenzija. Situacija u Strugi je sada mirna, ali uz primetno veće prisustvo policajaca. 

Na meti i manastir u Maloj Rečici

 

Na meti ekstremista u utorak uveče našao se i manastir Sv. Đorđe u tetovskom selu Mala Rečica, nastanjenom uglavnom Albancima. Neko je pokušao da zapali i ovaj pravoslavni hram, ali su Albanci koji žive blizu crkve uspeli da na vreme ugase vatru, tako da je šteta od požara neznatna.


Crkva u selu Mala Rečica do temelja je bila zapaljena za vreme konflikta 2001. godine, a pre nekoliko godina je uz dozvolu lokalnog albanskog stanovništva počela njena obnova. Protekle godine u više navrata na crkvi su lomljeni prozori, a deo spoljnog zida je bio premazivan raznim bojama.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 02.02.2012. 13:23
Priznali ste Kosovo Makedonci , sad imate nove "drugare"
Četvrtak 02.02.2012. 13:56
Kaze albanac nisu oni militantni..vec ove vehabije...a udruzenje mu se zove...Ilirikum libertas...sto bi u prevodu sa latinskog bilo..slobodna Ilirija.....xaxaxa...Svi su isti bre....samo su nijanse..dali dardanija dal ilirija ali tako zele nazvati ono sto otmu od nas Srba,makedonije,crne gore....
Četvrtak 02.02.2012. 14:12
Kako ostaviti komentar za Cedu praska i presednika Dodika? Pozdrav!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online