Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 10.02.2012.
12:52
Srna A

Albanci planiraju "svebalkanski" kongres

Ideja o svenacionalnom kongresu albanskih opština na Balkanu nailazi na zabrinutost u regionu - gradonačelnik Tirane Ljuljzim Baša prihvatio je inicijativu makedonskog vicepremijera Muse Džaferija za održavanje svenacionalnog kongresa svih opština iz Albanije, centralne Srbije, Kosova i Metohije, te Makedonije i Crne Gore, čiji su predsednici Albanci.

Džaferi ocenjuje da "nema razloga za negativnu energiju u Makedoniji" u pogledu inicijative, ali ima i drugačijih mišljenja.

Albanske zastave u Bujanovcu, u Srbiji

Kakve posledice po Makedoniju može da ima takva regionalna inicijativa? Musa Džaferi smatra da je cilj - poboljšanje saradnje među opštinama.

"U svim tim dogovorima ideja je bila, a i sada je, da se pronađe forma za bolju saradnju među opštinama, jer za tim postoji potreba. Na primer, za prekograničnu saradnju Evropska unija obezbeđuje pomoć iz svojih predpristupnih fondova" - tvrdi on.

Međutim, profesor međunarodne politike i bivši ministar spoljnih poslova Makedonije Denko Maleski upozorava: "Ono što načelno izgleda prihvatljivo, a to je saradnja albanskih opština u regionu, jeste stvar koju bi, čini mi se, trebalo odložiti dok se ne okončaju najvažniji poslovi balkanskih država: da se reši spor u vezi sa imenom Makedonije i dok svaka država ne postane članica NATO-a i Evropske unije".

"Ako se redosled koraka vremenski pažljivo ne čini u skladu sa onim što je primarno za državu, što je državni interes, onda to eventualno može da izazove destabilizaciju države" - upozorava on.

Pokret "Samoopredjeljenje" iz Prištine nije jedini koji zastupa ideju Velike Albanije. I u samoj Albaniji, još od demokratskih promjena, građane te zemlje privlači nacionalizam. Razvoj događaja na Kosmetu to samo podstiče - navodi "Dojče vele".

Potpredsednik makedonske vlade Džaferi odgovara da "nema mesta strahu da će se (zbog kongresa) probuditi nekakva negativna politička energija u regionu".

"Ovakav vid saradnje smatram veoma pozitivnim, ne samo sa ekonomskog, već i sa političkog aspekta. Prekogranična saradnja zbližava opštine, a na taj način i njihove žitelje. Ona ih motiviše na zajedničke projekte koji će biti od značaja i za razvoj pogranične saradnje među državama" - navodi on.

Gradonačelnik Tirane Ljuljzim Baša na sastanku sa gradonačelnikom Tetova Sadijem Bedžetijem izneo je još jedan prijedlog: "Tetovo, Priština i Tirana, kao tri najveća albanska grada, trebalo bi da budu nosioci osnivačke skupštine svih albanskih jedinica lokalne samouprave ili onih kojima rukovode Albanci, ma gde se one nalazile na pradedovskim albanskim prostorima."

"Mi ćemo se angažovati radi konstituisanja jedne takve skupštine s ciljem da se, uoči obeležavanja stogodišnjice nezavisnosti Albanije, da impuls i energija saradnji u oblasti kulture, ekonomije, politike i biznisa, i to na svim prostorima na kojima žive Albanci da bi konačno veze među njima bile ojačane" - rekao je on.

Termin za održavanje pomenutog kongresa trebalo bi da bude utvrđen naknadno. Za sada se ne zna ni to da li i kada će biti formirana i predložena skupština lokalnih albanskih samouprava.

POVEZANE VESTI

Petak 10.02.2012. 12:58
Dogovor o planu i sledecim potezima u cilju stvaranja VELIKE ALBANIJE. Bice tu i iz Grcke predstavnici..!
Petak 10.02.2012. 12:58
Ako ako, sad će se i oni uzoholiti i prekardašiti, pa će dobiti po tamburi!
Petak 10.02.2012. 14:31
Ovi siptari me sve vise secaju na bivse americke saveznike talibane. Njihova sudbina je poznata.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online