Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 22.02.2012.
19:14 >> 21:32h
Beta A

Hag: Snimljena Mladićeva naređenja za Srebrenicu

Na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom danas je prikazan snimak na kojem komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić telefonom nalaže potčinjenima da "rade punom parom, uz maksimalno obezbeđenje" na dan kada su, sredinom jula 1995, prema optužnici, u toku bila masovna streljanja Muslimana iz Srebrenice.

Mladić snimljen kako iz Beograda razgovara sa potčinjenima u Republici Srpskoj
 

Tadašnji predsednik Republike Srpske i vrhovni komandant VRS, Karadžić je optužen za genocid nad oko 7.000 Muslimana iz Srebrenice u danima pošto je VRS zauzela tu enklavu u istočnoj Bosni, 11. jula 1995.

General Mladić snimljen je 16. jula 1995. kako iz beogradske Vojnomedicinske akademije telefonom razgovara sa neimenovanim potčinjenim u RS. Prema optužnici protiv Karadžića i Mladića, tog dana u toku su bila masovna streljanja muslimanskih zarobljenika u okolini Zvornika.

"Kako je gore kod Vinka? Ništa, radite punom parom, maksimalno obezbeđenje", kaže Mladić sagovorniku.

"Vinko", koga Mladić pominje, najverovatnije je Vinko Pandurević, u to vreme komandant Zvorničke brigade VRS. Haški tribunal je Pandurevića 2010. osudio na 13 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja ubistava i progona srebreničkih Muslimana.

Mladić se na snimku vidi i kako naređuje da se "ide na Žepu" i da se "udara po NATO", koji je tada pretio vazdušnim napadima na VRS. "Ne čekaj naređenje, čim uđu u vazdušni prostor, rušite, ne zanima nas da l' su Turci ili ko je...", kaže Mladić potčinjenom.

Autentičnost tog i drugih snimaka, danas je u sudnici kao svedok optužbe potvrdio njihov autor, Kanađanin srpskog porekla Milan Lešić, koji je sa drugim iseljenicima desetak puta od 1992. do 1995. donosio novčanu i robnu pomoć liderima bosanskih Srba.

Sve susrete sa Mladićem i Karadžićem, Lešić je zabeležio kamerom. Dan posle susreta, prilikom uručenja skenera VMA 17. jula 1995, Lešić je generala Mladića snimio u Glavnom štabu VRS u Crnoj Rijeci kod Han Pijeska.

Komandant VRS na snimku zahvaljuje iseljenicima na pomoći i kaže im: "Dolazite u teškom trenutku kada naša vojska vodi žestoke borbe oko Žepe. Nadam se da će prostor Žepe biti rešen na isti način kao i Srebrenica... Čestitam vam oslobađanje Srebrenice koje je važno za srpski narod još iz doba Bune na dahije, kada su srebrenički Turci pobili Srbe u Mačvi, što je lepo prikazao Milić od Mačve".

Tužioci su u dokaze uveli i fotografije koje je Lešić u Crnoj Rijeci snimio 18. jula 1995. Na jednoj od fotografija, sa generalom Mladićem vidi se i tadašnji načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić.

Tribunal je Perišića prošle godine nepravosnažno osudio na 27 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja zločina u Srebrenici i Sarajevu, 1993-95.

U sudnici je prikazan i Lešićev film iz leta 1994. na kojem mu Mladić, dok ga automobilom vozi u okolini Han Pijeska, kaže da je VRS "potukla" Bošnjake u Podrinju i da bi oni "nestali" sa tog područja da ih u Srebrenici ne štiti Unprofor.

"Potukli smo Turke u Podrinju... Da ih u Srebrenici ne čuvaju Englezi, Ukrajinci i sada Holanđani, nestali bi odavno iz ovog područja", reči su koje Mladić izgovara na snimku.

Lešić je tužiocima potvrdio i da se sa Mladićem i Karadžićem susreo i 2001. godine, kada su oni bili u bekstvu, a iz rečenog u sudnici proizlazi i da su i ti susreti ovekovečeni na fotografijama. Posle prigovora odbrane, sudije, međutim, nisu dozvolile tužiocima da svedoka o tome ispitaju, ocenjujući da to nije bitno za proces.

U unakrsnom ispitivanju Karadžić, koji se brani sam, sugerisao je da se Mladić "hvalio i preterivao" kada je govorio da je VRS "potukla Turke u Podrinju". Na pitanje da li je tokom susreta u julu 1995. čuo da Mladić i njegovi saradnici razgovaraju o bilo kakvim ubistvima, Lešić je odgovorio da se "ne seća" da je toga bilo.

Svedok je, na Karadžićevu sugestiju, potvrdio i da u vođstvu bosanskih Srba nije primetio šovinistički odnos prema Muslimanima i Hrvatima.

Posle Lešića, svedočenje o strukturi Glavnog štaba VRS na suđenju Karadžiću započeo je bivši general VRS Ljubomir Obradović, koji će iskaz nastaviti sutra.

Karadžić je optužen i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce, 1992-95.

POVEZANE VESTI

Sreda 22.02.2012. 19:31
Ђенерале, да те није било сад би као браћа крајишници били расути по бијелом свијету.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online