Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 13.03.2012.
08:23
Beta A

"Mladić izvestio da je Srebrenica - gotova"

Svedočeći na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, poslovna žena iz SAD Slavica Ristić izjavila je da je bila prisutna kada je sredinom jula 1995. general Ratko Mladić telefonom izvestio Karadžića da je Srebrenica "gotova".

Svedok Slavica Ristić je razumela da izjava: "Srebrenica je gotova" znači da su vojne operacije završene, a ne da je bilo deportacije i streljanja
 

Tadašnji predsednik RS Karadžić i komandant Vojske RS Mladić optuženi su za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana i prisilno premeštanje hiljada žena i dece u danima pošto je VRS 11. jula 1995. zauzela tu enklavu u istočnoj Bosni.


Mladićev telefonski poziv, 13. jula 1995, stigao je u Karadžićevu kancelariju na Palama u trenutku kada je u njoj bila Ristićeva, zajedno sa Amerikancem srpskog porekla Srđom Trifkovićem. Gosti su Mladića mogli da čuju kako izveštava Karadžića da je Srebrenica "gotova" i da je "sve završeno" zato što je predsednik RS razgovor vodio preko "spikerfona".


Ristićeva je Karadžića, kako je rekla, fotografisala tokom razgovora sa Mladićem, a tužioci su danas te fotografije prikazali u sudnici.


Sutradan, 14. jula uveče, Ristićeva i Trifković, po njenim rečima, ponovo su bili u Karadžićevoj kancelariji, a on je tokom razgovora pratio izveštavanje stranih televizija o događajima u Srebrenici.


Odgovarajući na pitanja optuženog Karadžića koji se brani sam, Ristićeva je, međutim, tvrdila da "ne zna ko je tačno rekao" da je Srebrenica "gotova". Dodala je da je razumela da to znači da su vojne operacije završene.


Na Karadžićevu sugestiju da nije imala "nikakvih naznaka da će neko biti izbačen i deportovan iz Srebrenice", svedokinja je kazala "naprotiv", ali je zatim izjavila da je pri dolasku na Pale, 12. jula 1995. u blizini Milića videla parkirane autobuse.


"To nam je bilo vrlo neobično, nismo znali smisao toga", napomenula je Ristićeva, nastavljajući da joj je Trifković, kasnije na Palama, dok Karadžić "nije bio prisutan", rekao da će "autobusi biti ponuđeni muslimanskom stanovništvu koje želi da izađe".


Posle Mladićevog poziva, tema razgovora u Karadžićevoj kancelariji bilo je da se "mora voditi računa o civilima i da niko ne napravi ništa od čega bi srpska strana imala posledice", posvedočila je Ristićeva.

Svedokinja je izjavila joj je potpredsednik RS Nikola Koljević prethodno rekao da će otići u Srebrenicu da bi se uverio da je "sa civilima sve u redu" zbog "mogućnosti da se osveta može desiti".


Karadžić je Ristićevu pitao i da li je razgovarano o ratnim zarobljenicima i njihovoj eventualnoj likvidaciji. "U mom prisustvu - ne", odgovorila je Ristićeva, dodajući da joj je bilo "vrlo nelogično" da atmosferu sa tih sastanaka poveže "s onim što se kasnije desilo sa zarobljenicima".


"Posle boravka na Palama, bilo mi je teško da poverujem da je neko negde doneo odluku da se to uradi", izjavila je ona.


Tužilac Džulijan Nikols pitao je svedokinju, tokom dodatnog ispitivanja, da li zna šta se, u vreme dok je ona bila kod Karadžića, 13. jula desilo u selu Kravica, a 14. jula u selu Orahovac.


"Ne", odgovorila je Ristićeva.


Po optužnici, u tim selima, VRS je streljala po 1.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice. Predočavajući joj izveštaj UN iz Srebernice, tužilac je svedokinju pitao i da li je znala da je u vreme njenog susreta sa predsednikom RS, 13. jula popodne, odvođenje muslimanskog stanovništva iz okoline baze UN u obližnjim Potočarima već bilo okončano. Svedokinja je odgovorila da to nije znala.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.03.2012. 10:08
Dovesti na hiljade koje je spasao da svedoce.
Utorak 13.03.2012. 09:04
Сведокиња као таокиња?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online