Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Sreda 28.03.2012.
21:53
Vestionline A

Pusić: Draža je bio nacista i fašista

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić izjavila je danas da s tugom gleda na sudski proces za rehabilitaciju Dragoljuba Draže Mihailovića u Srbiji.

"Kada se jedna zemlja počne baviti pravdavanjem i rehabilitacijom sopstvenih kvislinga iz Drugog svetskog rata i saradnika nacista i fašista, to nije dobro za region jer ga vuče unazad, ali i tu samu zemlju vuče unazad", rekla je Pusić za domaći sajt Tportal (www.tportal.hr).

A šta je onda bio Alojzije Stepinac?: Vesna Pusić

Ona je ocenila da ako neko misli da može da dobije izbore ili da ojača poziciju takvom vrstom tema, znači da postoji "veoma snažna retrogradna tendencija u zemlji i to je loše za sve".

"Najgore je, naravno, za Srbiju. Dok se iz toga ne iščupa, nema pravog pomaka. Mi to znamo jer smo bili pre 15 godina na sličnom nivou", dodala je ministarka.

Na pitanje hoće li njeno ministarstvo uputiti protest Srbiji ukoliko Mihailović bude rehabilitovan, Pusić je rekla da joj se to čini "neverovatnim".

"Protiv čega da protestujemo? Da bude rehabilitovan jedan kvisling, nacistički i fašistički saradnik koji ima i svoje današnje odraze, evo jedan je u Hagu? Šta da mi kažemo na to? To je ono o čemu se ovde radi, i sada taj pokušaj da se to prikrije ili reinterpretira ili pokrije ili na neki način sakrije, čini mi se nadrealnim", rekla je Pusić.

Dodala je da smatra da bi zbog rehabilitacije Mihailovića pre trebalo da protestuje Vlada Srbije, a ne Hrvatske i dodala da je "grozno da srpsko društvo na taj način sebe drži u šaci jedne užasne istorije".

"Problem je ako te crne tačke pretvoriš i želiš da pretvoriš u nešto s čim se identifikuješ. To je tragično", zaključila je hrvatska ministarka.

Sudski proces u Beogradu za rehabilitaciju Mihailovića ranije je kritikovao i predsednik Hrvatske Ivo Josipović koji je takođe ocenio da je taj postupak štetan i suprotan istorijskim činjenicama.

POVEZANE VESTI

Sreda 28.03.2012. 22:01
Изјава особе која је сасвим неважна у нашем животу, а долази из земље која је такође сасвим неважна у нашем животу... све ово горе написано је сасвим неважно... Дајте неке занимљивости, неке лепотице на глисерима, такмичење у мокрим мајицама, тако нешто...
Sreda 28.03.2012. 22:39
niko ih (krvate) nije bolje opisao od ducica i zivojina misica.
Sreda 28.03.2012. 23:02
ministarka drzave koja je protjerala 300 000 svojih gradjana. sigurno ne gleda sa tugom na tu cinjenicu. bijedni i mizerni hrvati
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online