Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 29.03.2012.
20:24
Beta A

"BiH ne postoji! RS je država!"

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, optužen za genocid nad nesrbima u Bosni i Hercegovini, rekao je danas pred Haškim tribunalom da "država BiH ne postoji" i da je za njega država Republika Srpska u čijem je "stvaranju učestvovao".

"Nek' me pljuju uživo, drugo ne priznajem", poručio Mladić svedocima

U na momente nepovezanom obraćanju sudu, tokom večerašnje rasprave o stanju u postupku, Mladić je zamerio svom braniocu Branku Lukiću i tužiocima što pominju BiH kao državu.

"Država BiH, šta je to? To ne postoji. Da je rekao Federacija BiH - to postoji po Dejtonskom sporazumu", kazao je Mladić. Nešto kasnije, on je zatražio da ga posete zvaničnici Republike Srpske, rečima: "Ja bih zamolio da se omogući da me posete ovi koji su na vlasti u Republici Srpskoj. To je za mene država. U stvaranju te države sam makar koliko učestvovao".

Mladić je nekoliko puta rekao i da su Srbi sa obe strane Drine "isti narod", a Beograd je nazvao "glavnim gradom srpskog naroda".
 

Optuženi je danas rekao i da je "ratni zločin protiv mira učinjen protiv SFRJ" i da sada kada "nema SFRJ, SRJ i Srbije i Crne Gore, sve se svalilo na Srbiju i na nas pritvorenike i na srpski narod i na Republiku Srpsku".

Mladić se usprotivio nameri tužilaca da izjave većine svedoka u predstojećem procesu uvedu u dokaze u pisanom obliku, a da ih odbrana potom unakrsno ispita. Tražio je da svi svedoci protiv njega svedoče "uživo", rekavši da ga interesuje samo "istina".

"Te njihove pismene izjave ja ne prihvatam. Tu preda mnom neka kažu šta hoće - neka me blate", rekao je. Naglasio je i da se protivi prihvatanju presuđenih činjenica iz drugih procesa. "Možda je to najbolje presuđeno, ali ja ne prihvatam ništa što je presuđeno, jer meni se sudi".

Mladić je zatražio da mu se omogući da više vremena provodi u proučavanju dokaznog materijala na kompjuteru, za šta ga trenutno obučava osoblje u pritvoru suda.

Ponovio je da je "star čovek", prvi put precizirajući da je rođen 8. marta 1943, da mu je "desna strana tela oduzeta" i da mu je stoga neophodno dodatno vreme za rad na priprememama za suđenje.

Kao i na prethodnoj statusnoj konferenciji, Mladić je i danas desnom rukom, koju je ranije jedva pokretao, hvatao beleške, strpljivo prateći raspravu duže od dva sata, dok mu sudija Alfons Ori nije dao reč.

Mladićevi branioci nagovestili su u ranijem podnesku da će upotrebiti alibi za odbranu od tačaka optužnice koje ga terete za genocid nad oko 7.000 Muslimana iz Srebrenice u danima pošto je VRS 11. jula 1995. zauzela tu enklavu u istočnoj Bosni.

Po odbrani, Mladić je tada boravio u Beogradu na nizu sastanaka, između ostalih i s međunarodnim mirovnim posrednicima, kao i na jednoj svadbi. Osvrćući se na to, Mladić je danas želeo da tužiocima "razjasni" detalje o tom boravku, tokom kojeg je 16. jula 1995. u uniformi snimljen na beogradskoj VMA da, kako je rekao, "bude lakše i vama i tužiocima i mojoj duši".

Sudija Ori prekinuo ga je, međutim, upozorenjem da bi mogao reći i nešto što bi ga optužilo, a Mladić je, posle konsultacije sa braniocem Lukićem, prešao na drugu temu. Mladić je, na kraju rasprave, rekao sudiji Oriju i da će ubuduće ustajati kada na početku zasedanja ulaze sudije, što do sada nije činio.

"Ustajaću... ne zato što vas uvažavam, nego što hoću da učestvujem, kao osoba koja je optužena, na korektan način", kazao je.
 

General Mladić je u 11 tačaka optužen za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce, 1992-95.

Ti zločini, po optužnici, počinjeni su u okviru zajedničkog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo stvaranje ujedinjene srpske države trajnim i nasilnim uklanjanjem nesrba sa njenih teritorija u BiH i Hrvatskoj.

Početak suđenja Mladiću zakazan je za 14. maj, ali je odbrana danas ponovo zatražila da proces bude odložen zbog problema koje ima u prijemu obimnog dokaznog materijala koje joj dostavlja tužilaštvo.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 29.03.2012. 20:41
Hag je jos jedan logor za Srbe!
Četvrtak 29.03.2012. 20:49
Sve što je rekao je apsolutno u pravu. Nedaj se srpski junače!!!!
Četvrtak 29.03.2012. 21:30
Slava i hvalati Generala, dace milosrdni Gospod da i mi Srbi zivimo slozno. Kosovo je Srbija
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online