Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
25
Utorak 24.04.2012.
09:21
Večernje novosti A

Podela Makedonije smiruje region?

”Bolje je podeliti Makedoniju sada, nego dozvoliti katastrofu”, objavljuju recept ”rešenja” u regionu u bugarskom listu ”Novinite”. Konkretno - ”preventivnom podelom” Makedonije, koja bi se preuredila do nivoa ”Švajcarske na Balkanu”, gde će, kako se precizira, korist imati svi - Albanci će zadovoljiti ”velikoalbanske ideje”, a Makedonci izgubiti manje nego što bi izgubili ako bi se Albanci odvojili za deceniju, dve, jer njihov natalitet rapidno raste.

Prema bugarskom listu, najstabilnije rešenje je "preventivna podela" Makedonije
 

Pomenutu recepturu u bugarskim ”Novinama” potpisao je autor - Ivan Dikov, a preneo skopski provladin dnevnik ”Večer”, uz konstataciju da se ideja iz istočnog susedstva pojavljuje deset godina posle sličnog predloga bivšeg makedonskog premijera Ljupča Georgievskog o izmeštanju granica i razmeni stanovništva sa - Albancima.


U ”signalu” iz Bugarske se tvrdi da bi destabilizacija Makedonije mogla ”za pola sata” da aktivira međunarodni sukob u Albaniji, Srbiji, na Kosovu, u Bugarskoj, Grčkoj, Rumuniji i Turskoj. Zato se konstatuje obaveza pronalaženja rešenja sa garancijama trajne stabilnosti u Makedoniji. I, nudi se recept - da bi se izbegao novi horor, neophodno je razmotriti - sve opcije. U tim varijantama, kako se sugeriše, najstabilnije rešenje je - ”preventivna podela” Makedonije.


”Novinite” podsećaju da 2001. jeste izbegnut građanski rat širih razmera u Makedoniji, ali etničke tenzije su tinjale, a sada ih je rasplamsalo petostruko ubistvo kod sela Smiljkovci na periferiji Skoplja. Navodi se da se etnički Albanci i Makedonci međusobno sada zaista mrze.


Dikov primećuje da niko ne zna koliko tačno etničkih Albanaca živi u Makedoniji, otkako su međuetničke tenzije onemogućile planirani popis stanovništva u ovoj zemlji.


Ova ideja je ojačana ne samo visokim natalitetom Albanaca već i činjenicom da su oni u Makedoniji geografski koncentrisano u zapadnom i severnom delu zemlje, vrlo blizu ”presedanu kosovskog otcepljenja” od Srbije, uz podršku Zapada. Nezavisnost Kosova Albancima u Makedoniji zaista izgleda toliko inspirativno, da oni i ne uzimaju u obzir da je Miloševićev režim u Srbiji 1999. bio neprijatelj Zapadu, a da Makedonija danas to nije, navodi se u tekstu bugarskog lista.


Nelojalnost Albanaca

Opcije o podeli i federalizaciji Makedonije otvaraju dva pitanja ”od milion dolara”, komentariše se u bugarskom listu. Prvo, kako garantovati da će etnički Albanci nadomak trećine od dva miliona stanovnika i s činjenicom da se graniče sa drugim etničkim Albancima na zapadu i severu, biti lojalni građani Makedonije, koja je i sama dizajnirana kao država različitih nacija (makedonski narod je izmislila komunistička Jugoslavija 1943-44, a pre toga je smatran delom bugarskog naroda)?


I drugo, zašto bi etnički Albanci, čiji broj rapidno raste, ostali lojalni građani Republike Makedonije, posebno posle primera kosovskih Albanaca, koji su dobili međunarodno priznanje nezavisnosti, uz pomoć zemalja Zapada, samo devet godina posle oružanog bunta (1999-2008)?

POVEZANE VESTI

Utorak 24.04.2012. 09:22
Јужна Србија. Нема поделе.
Utorak 24.04.2012. 09:46
Зашто би сви морали да ампутирају делове својих територија само да би шиптари били задовољни? Имају своју државу Албанију, па нека се тамо коте као пацови до миле воље.
Utorak 24.04.2012. 09:50
Neka je Makedoncima Bog u pomoci.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online