Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 28.04.2012.
12:27
Đ. Barović - Vesti A

Žrtva poražena, a krvnik likuje

Ovog 15. maja navršava se tačno 20 godina od stravičnog zločina kod Tuzle kada je ubijeno najmanje 200 golobradih vojnika ondašnje JNA koji su se povlačili iz tamošnje, ranije blokirane kasarne.

SEO MI JE NAGRUDI I PUCAO U BRADU: Radovan Krstić
 


Događaj poznatiji pod nazivom Tuzlanska kolona do danas nije do kraja ispitan, a zanimljivo je da i pored ovolikog broja ubijenih, još niko nije sudski odgovarao.

Preživeo "overu"


Povlačenje vojnika JNA bilo je dogovoreno sa tadašnjih tuzlanskim vlastima, a kolonu su napali pripadnici Teritorijalne odbrane i Patriotske lige BiH. Napad je počeo snajperskom pucnjavom sa okolnih zgrada duž dogovorene linije povlačenja. Prvo su pucali i ubijali vozače vojnih vozila, a ceo događaj direktno je prenosila lokalna televizija na čijim snimcima se vide eksplozije i vozila u plamenu.


Daleko od očiju javnosti, ogorčen i na medije i pravosuđe u Bosni, u Bijeljini živi 39-godišnji Radovan Krstić, jedan od retkih preživelih u masakru Tuzlanske kolone i čovek koji je tada preživeo "overu" - pucanj iz neposredne blizine u glavu.


- Prišao mi je, seo na grudi i pucao iz pištolja. Metak mi je ušao na vrhu brade, prošao kroz usnu duplju i potiljak. Gledao me je pravo u oči i njegov lik nikada ne mogu da zaboravim. Da sam znao da će na suđenju koje je počelo početkom 2010. godine, biti oslobođen zbog nedostatka dokaza, ne bih se ni baktao sa tim - priča Krstić dok sedimo u jednom od bijeljinskih kafića.


Suđenje njegovom "nesuđenom ubici" Izetu Smajiću okončano je krajem novembra 2010. godine. Smajić je po izlasku iz sudnice rekao da se "oseća fantastično".
Radovan Krstić kaže da se i dalje oseća poraženo.


 

- Ne znam da li mi je poraznije to što je ovaj čovek oslobođen ili što sam ja na svako od tih suđenja išao sam, bez ičije pomoći ili pratnje. Tužilaštvo BiH, koje je i podiglo optužnicu protiv mog krvnika, samo mi je dva puta refundiralo novac za benzin, a sve ostalo sam plaćao iz svog džepa. Svaki put do Tuzle me je koštao 30-ak evra. Najgore mi je što sam u hodniku stajao nasuprot njegovoj rodbini i prijateljima. Oni u gomili, a ja sam. Nikoga nije bilo da mi barem pravi društvo - kaže ogorčeno Krstić i dodaje da ga svi teše kako vreme leči sve, ali se on i dalje odlično seća svakog detalja tog 15. maja 1992. godine.


Kako je počeo pakao


- Kada smo krenuli da napuštamo kasarnu, u Tuzli je bila tišina, gotovo neverovatna. Dva minuta pre nego što je odjeknuo prvi hitac, video sam jednu ženu kako nam maše. Odmahnuo sam. Onda je počeo pakao. Ranjen sam u obe noge, mislim u Skojevskoj ulici, ali od šoka pošto je preko mene pao mrtav jedan vojnik, nisam osetio ništa. I vozač je tada bio ranjen u stomak i grudi, ali je na sreću nastavio da vozi i prođe Brčansku maltu do benzinske pumpe kod Slavinovića. Tu se kamion prevrnuo, a ja ispao iz kamiona. Dok sam ležao, pojavili su se neki njihovi vojnici. Jedan od njih mi je seo na grudi i pitao gde mi je puška. Kada sam rekao da je nemam, pogledao me je i rekao: "Nemaš, a?" Izvukao je pištolj i pucao mi u glavu. Probudio sam se tek kasnije u tuzlanskoj bolnici, a posle mesec dana sam odveden u neki zatvor. Razmenjen sam 15. jula te godine - kaže Radovan i dodaje da se sa ostalim preživelima iz Tuzlanske kolone retko privatno viđa, ali da niko od njih ne odustaje da se svakog 15. maja okupe i zapale sveće i odaju počast onima koji nisu bili njihove sreće.


- Verujte, više ne pričamo o onome šta nam se dogodilo. Pravimo se da to ne postoji. Pitamo se za zdravlje ukućana i ko je šta uradio u životu. Lakše je tako.

Balističar: Ovaj nije živ!


- Na suđenje se prvo pojavio jedan veštak-balističar iz Sarajeva koji je u svojoj ekspertizi procenio: "Ovaj čovek ne može da bude živ da je tako pucano u njega". Pogledao sam ga i rekao: "Prijatelju, ti nisi nikakav stručnjak. Jel vidiš da sedim živ i zdrav" - ogorčeno priča Krstić. 

 

Ponovljeno suđenje Jurišiću


Zbog zločina nad pripadnicima JNA, u Specijalnom sudu za ratne zločine traje ponovljeno suđenje ratnom čelniku opštine Tuzla, Iliji Jurišiću. On je prvostepeno bio osuđen na 12 godina zatvora, ali je Apelacioni sud u Beogradu 11. oktobra 2010. godine ukinuo tu presudu i predmet vratilo na početak. Jurišiću je tada ukinut pritvor u kojem se nalazio od 11. maja 2007. 

POVEZANE VESTI

Subota 28.04.2012. 12:41
U Srbiji zlikovca oslobode, u endehaziji bi ga likvidirali. Onda se pitamo ko nam je kriv?Tuzlanska kolona se desila posle napada na kolonu u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Najodgovorniji za stradanje golobradih mladića u obe kolone su tadašnji oficiri JNA, koji su to dozvolili. Što se tiče balija i ustaša, pa šta od njih drugo da očekujete?Uvek im je malo srpske krvi koliko god da se napiju. Ali problem su naši izdajnici, koji sada lagodno žive na Dedinju, i izbegavaju teme ovakovog sadržaja!Oni još maštaju o veštačkoj SFRJ, lagodnom životu i lažnom bratstvu i jedinstvu.
Subota 28.04.2012. 13:54
Neznam ,možda grešim ali predsednik opštine Tuzla je bio u to vreme Selim Bešlagić.On je odgovorniji od nekog tamo Ilije Jurišića!Dok Srbija ne istera na čistac sve u vezi Dobrovoljačke i Tuzlanske kolone,nju niko neće smatrati ozbiljnom državom!Postoje u Beogradu ljudi koji su tada radili u MUP-u Tuzla ,i da naše tužilaštvo stvarno hoće da stavi tačku na ovaj stravičan događaj ,ono bi njih davno ispitalo! Iskreno saučesće svim poginulim i onima koji i danas prolaze pakao zbog te tragedije!
Subota 28.04.2012. 15:20
"Да ли је могуће да су то починили муслимани-невинашца?"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online