Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 02.05.2012.
12:12
Đ. Barović - Vesti A

Ispovest ađutanta (2): Generala su tražili samo lovci na glave

U ekskluzivnom razgovoru za "Vesti", nekadašnji ađutant Ratka Mladića koji je sa njim delio dobro i zlo ne samo u ratu, već i u godinama generalovog skrivanja, prvi put govori o tom, i dalje misterioznom periodu.

NIJE SE KRIO U RUSIJI I MAKEDONIJI: Rajko Banduka
 

Pričalo se i da je obezbeđenje Mladića bilo do zuba naoružano. Posebno ispred njegove kuće na Banovom brdu?
- Nije tačno. Lično nam je general Mladić zabranio da nosimo bilo kakvo oružje, a posebno kada bismo ga pratili. Druga zapovest je bila da nikada mi prvi ne reagujemo, ako se nešto dogodi. Znao je da smo svi bili ratnici i da bi taj odgovor bio eksplozivan.

 
Pratili ste ga bez oružja?
- Ma, kada me već terate da kažem, imali smo samo pištolje i ništa više od toga. Uostalom, ne znam od koga bismo ga i branili, kada se stalno susretao sa ljudima i svi su ga dočekivali kao heroja.


Možda od lovaca na ucenjene glave?

- Odlično smo bili upoznati da su u Srbiji boravili izvesni ljudi koji se bave tim

U RS nije bio od 1996.


Postoji tvrdnja da se jedno vreme skrivao u Republici Srpskoj i to u skloništima koja je koristio tokom rata?
- To je smešno. Od 1996. godine, kada smo zajedno napustili Srpsku, on se više nikada tamo nije vratio, a u dva navrata je imao toliku želju da smo ga jedva zadržali. Prvo, smrt brata, a onda smrt majke. Kada mu je brat umro, on je odlučio da ode na sahranu po svaku cenu, čak i da ga uhapse na groblju. Ništa mu nije bilo važno. Jedva sam uspeo da ga sprečim, tako što sam se na kraju bacio ispred automobila kojim je krenuo. Posle mi je rekao: "Opraštam ti što nisi izvršio naređenje, ali ti zaboraviti neću nikada". Voleo bih da mi je i to oprostio, jer znam da je to bilo za njegovo dobro.

zanimanjem. Pratili smo ih i bili smo, jasno, na oprezi zbog njih.


Da li je bilo konkretnih pokušaja njegovog hapšenja?
- Nikada nije bilo fizičkog pokušaja hvatanja generala ili ataka na njegovu kuću. Najopasnije je bilo, mislim odmah po završetku NATO bombardovanja 1999. ili 2000. godine, kada je jedna grupa tih plaćenika valjda htela da se preko noći obogati.

Imali ste sa njima okršaj?
- Nismo. Primetili smo njihovo vozilo i odmah reagovali. Kada su nas ugledali, dali su gas i pobegli.


Šta je general rekao na sve to. Da li se plašio?
- On se nikada nije uplašio i uvek bi posle svake opasne situacije govorio: "Niko neće prodati ili ubiti generala". Nama je govorio da se ne plašimo i da se ni nama neće dogoditi ništa ružno.


U javnosti vlada mišljenje da je Mladić ipak izbegavao da se slobodno kreće?
- Pa, ako se tako priča onda je tako, ali znam, jer sam i ja bio sa njim, svako jutro pio je kafu u Ruskom caru u Knez Mihailovoj ulici, da je često odlazio na pijacu, a to se po pravilu završavalo tako što bismo okrenuli gajbice i čitav dan pričali sa tim narodom. General je obožavao da razgovara sa običnim svetom i nikada, ali nikada, nije doživeo ni najmanju provokaciju, a kamoli nešto ozbiljnije.


Ipak, on se jedno vreme skrivao i van Beograda?
- I to je tačno. Odlazili bismo iz Beograda da "razgledamo prirodne lepote", svaki put kada bi se napravila "gužva" oko njegovog statusa. Međutim, nijednom njegova lična bezbednost nije bila ugrožena. Nijednom.


Znači, nije boravio u Rusiji, Makedoniji kod bivših kolega iz JNA?
- Ma tvrdim da nikada nije prešao granicu Srbije.


Čak postoje razne priče da se jedno vreme i zajedno skrivao sa Radovanom Karadžićem i da su se viđali?
- Uveren sam da se nisu videli od 1995. godine, dok nije otišao u Haški tribunal. Preko sredstava informisanja sam čuo da su se tamo videli i zagrlili.

Nikada se nije krio u Topčideru


Pretpostavljam da ste upoznati sa tvrdnjom da se skrivao u tajnom objektu Vojske Srbije "Karaš" u Topčideru, te da su zbog njegovog skrivanja, 5. oktobra 2005. ubijena dvojica gardista?
- Naravno da sam čuo za taj nemio događaj, ali sam skroz uveren da Mladić nije bio tamo. Pa, ja sam tek kada su ti mladići nastadali saznao da u toj kasarni postoji i takav tajni kompleks. Valjda bih i ranije znao za to, da je bilo planova da general tamo bude smešten. Drugo, ta priča pada u vodu i zbog činjenice da Mladić nije trpeo zatvoreni prostor.

POVEZANE VESTI

Sreda 02.05.2012. 13:18
ZIVEO DJENERAL RATKO!!!ZIVELA REPUBLIKA SRPSKA!!!SRBI UJEDINJENI!!!
Sreda 02.05.2012. 15:06
General Mladić doživljava sudbinu jednog Draže Mihailovića! Kao i čika Draža isto tako i general Ratko Mladić neizmerno voli svoj srpski narod za koji je spreman podneti svaku žrtvu! General Ratko Mladić spasio je pokolja srpski narod preko Drine, istog pokolja koji su ustaše počinile od 41-45 nad nedužnim srpskim narodom, to je njegova jedina krivica! Živeo srpski heroj genaral Ratko Mladić! Poruka srpskim izdajnicima: Pokoljenja djela sude, šta je čije daju svjema!
Sreda 02.05.2012. 14:22
Propaganda u Srbiji i svetu je ucinila da svi koji su imali malo manje mozga od prosecnog coveka su stekli zakljucak da je nas general neko glupo krvozedno stvorenje. Trunka stida se nemoze naci kod onih koji su radili na izdaji i prodaji naseg generala. Gen Mladic je uzivao veliki autoritet kod svih vojnih lica i drzavnika u svetu a nama je to nazalost bila toliko obicna stvar da smo postupili kao da se radi o vreci krompira. Oplakace to Srbija i evropa sa njom i to debelo oplakati KAD TAD
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online