Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 18.01.2010.
03:03
Srna A

Sarajevski "tunel spasa" - mučilište Srba

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić izjavio je da tunel ispod sarajevske aerodromske piste, izgrađen ratne 1993. godine, nije bio tunel spasa, kako ga naziva i predstavlja bošnjačka elita, nego tunel mučenja i likvidacije Srba, koji su hapšeni po Sarajevu, te najvećeg kriminala, šverca i uvoza oružja.

Slavko Jovičić

"S plasiranjem lažne priče o ovom tunelu, koja se smišljeno servira strancima koji dolaze u BiH, mora se prestati, jer to je uvreda za srpski narod", poručio je Jovičić, koji mesecima čeka da mu relevantne institucije u BiH odgovore na pitanje u čijoj organizaciji strane delegacije i razna nevladina udruženja iz inostranstva posećuju taj takozvani tunel spasa.

Kao bivši zatočenik ozloglašenog logora za Srbe "Silos" u Tarčinu, Jovičić navodi da je sa, kako kaže, svojim sapatnicima kopao tranšee prema tunelu i to na prvim borbenim linijama, na koje su, upravo kroz tunel, dovođeni Srbi iz Sarajeva i postavljani kao živi štit.

Mesto užasa: Sarajevski "tunel spasa"

Prema njegovim saznanjima, na izgradnji tunela i prilaznih tranšea ubijeno je najmanje 50 srpskih civila iz Hrasnice i pet Srba logoraša iz "Silosa".

"Mogu oni nekog šeika privatno da vodaju gde hoće, ali ako se radi o delegaciji koja zvanično boravi u BiH i ako je protokolom predviđena i poseta tunelu, u tom slučaju ne mogu joj samo Bošnjaci biti domaćini i pričati svoju priču, koja pri tom nije tačna", istakao je Jovičić za "Fokus".

On je rekao da se to radi svesno i namerno, kako bi stranci stekli utisak da je bilo nemoguće u Sarajevu ostati živ i kako je samo Sarajevo bilo u blokadi, dok, kako kaže, iskreni domaćini ne kažu da su u blokadi bile i opštine Hadžići, Vogošća, Ilidža, Ilijaš i Trnovo, koje su bile pod kontrolom srpske vojske i koje su doživele najveća ljudska i materijalna stradanja.

Jovičić je dodao da samo zarad istine želi da i on bude domaćin delegacijama koje posećuju tunel i da će i dalje institirati na odgovoru na poslaničko pitanje u vezi sa posetama tunelu.

Predsednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić rekao je da je tunel koji Bošnjaci nazivaju tunel spasa, za Srbe bio tunel smrti.

"Mi smo kopali taj tunel, gde je 30 logoraša ubijeno, a njihove kosti i danas se traže. Treba reći da smo i mi preživeli, koji smo kopali tunel, doživeli pravo mučenje. S obzirom da su eksperti medicine dokazali da je u ovom tunelu bilo više od 149 vrsta mučenja, onda je svima jasno šta se pripadnicima srpskog naroda tamo dešavalo", objasnio je Dukić.

Ulaz u tunel

U takozvani tunel "spasa" ulazi se sa butmirske strane kroz kuću Bajre Kolara, koju je on pretvorio u muzej i sebe proglasio kustosom i uzima novac, jer naplaćuje ulaz.

Posetiocima prikazuje 18-minutni film o izgradnji i ulozi tunela, a deo njegove muzejske postavke jeste i stolica na kojoj je, svaki put kad je kroz tunel izlazio iz Sarajeva, sedeo tadašnji muslimanski lider Alija Izetbegović.

Bošnjački zvaničnici su svojevremeno tražili da se ovaj tunel proglasi nacionalnim spomenikom i da se njegovo održavanje finansira iz budžeta BiH.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.01.2012. 19:04
pa stvarno je degutantno kakvim se sve metodama ne koristi aktuelna politika iz rs ... boktemazo, eto i tunel je bio logor ... da se razumijemo, znam za silos i suosjećam sa svima koji su nedužni patili ali kolika budala moraš biti da daš ovakvu izjavu ... kao prvo, Slavko ako ćeš o čemu pričati eto pričaj o silosu ali o ostalim dešavanjima nemoj ... vrijeđaš zdrav razum ... stidi se pokušaja da na svaki način relativiziraš herojski otpor u Sarajevu ... evo opet, sram me je što ti je iko nanio ikakvu bol, fizičku i psihičku u ime BiH i borbe za opstanak ali i tebe neka bude sram ... barem si živ i uzimaš pare od BIH a laješ po istoj kad god ti se pruži prilika ...
Nedelja 22.01.2012. 19:12
isto tako budimo realni ... kako to poslije 20 godina tobože na vidjelo izlaze ovakve stvari ... drugo, jel ti Slavko stavrno misliš da nije bilo drugog načina da se napravi zloči kako ti kažeš nego da se kopa mjesecima ... ne kažem da nije poginuo nijedan Srbin ali otkud ti znaš po kom osnovu je bio tamo ... ja znam da je bilo Srba ali ne kao zarobljenika nego "radnika" sa ostalim (Hrvatima i Bošnjacima - molim te ne govori o postotoku jednih, drugih ilii trećih) obližnjih stanovnika, lica pod radnom obavezom (šta je trebalo da sa linije borci kopaju a da ljude sa radne obaveze ostave kod kuće ?!) ... ako su i ginuli ginuli su gradeći taj tunel ... daj saberi se malo Slavko radi sebe samog!
Nedelja 22.01.2012. 19:19
boktemazo ... po tvom ili vašem mišljenju ili uvjerenju, kako hoćeš, svaki dio života u opkoljenom Sarajevu je na neki način bio "logor za Srbe" ... pa i ti Srbi po Sarajevu su trpili sa mnom sve ... jel to VRS imala "pametne granate" i "pametne snajperiste" ? ... daj budimo ozbiljni i donekle realni ... Slavko budi pametan, pa i mene su legitimisali, privodili u vrijeme policijskog sata u stanicu policije ... ispitivali jer nisam imao dokumenata itd ... jesam li i ja bio u logoru Slavko ... JESAM U LOGORU ZVANOM SARAJEVO ZA SVE KOJI SU U NJEMU BILI ... TO JE BIO NAJVEĆI LOGOR ZA LJUDE ... ne samo za Srbe Slavko Slavko ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online