Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Petak 25.05.2012.
15:37
Beta A

Bura zbog Nikolićevih izjava o Vukovaru

U Hrvatskoj se podigla bura oko nedavnog intervjua Tomislava Nikolića u kojem je, kako prenose hrvatski mediji, između ostalog, rekao da je Vukovar bio srpski grad i da se Hrvati u njega nemaju šta vraćati.

Velika Srbija... Nikolićev san koji se neće ostvariti vređa Hrvate

U intervjuu za Frankurter algemajne cajtung, uoči drugog kruga poredsedničkih izbora, kako prenose mediji, Nikolić je komentraišući svoje ranije izjave o velikoj Srbiji rekao da "ima snova koje čovek nikad ne može da ispuni".

"Sad shvatam da je Hrvatska međunarodno priznata država i da neće biti promena granica na Dunavu", rekao je Nikolić u intervjuu.

Ministar branitelja Hrvatske Fred Matić izjavio je danas novinarima da takve izjave ne čine dobro ni Hrvatima ni Srbima.

"I ja sam ponekad razmišljao o Klaudiji Šifer i shvatio sam da se ti snovi neće ostvariti", rekao je Matić. On je izrazio uverenje da će Nikolić ipak ublažiti svoju retoriku, a da će Hrvatska i Srbija i dalje sarađivati.

Poslanik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac ocenio je da takve izjave ne mogu da unaprede odnose dve države, kao i da odovornost predsednika i Hrvatske i Srbije nalaže drugačiji vokabular i drugačije odnose posebno prema mestima koja su bila mesta strašnog stradanja i bezumlja politike koja je poražena.

"Vukovar je bio i ostao i grad Hrvata i grad Srba. Nalazi se na istočnoj granici Hrvatske i na zapadnoj obali Dunava, koji deli Hrvatsku i Srbiju i ta reka treba da nas spaja", rekao je Pupovac.

Oštrija je bila bivša premijerka i poslanica Hrvatske demokratske zajednice Jadranka Kosor koja je ocenila da je Nikolićeva izjava skandalozna i da na nju treba da reaguje državni vrh.

"To je zatrašujuća izjava, jer je Vukovar hrvatski grad koji je najviše pretrpeo u bespoštednoj i krvavoj agresiji na Hrvatsku", rekla je Kosor.

Ona je podsetila da je svojevremeno reagovala na izjavu bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića da Hrvatska ne bi trebala da slavi Dan pobede, koji se obeležava na dan akcije "Oluja".

Poslanik desnog Hrvatskog demokratskog sabora Slavonije i Baranje Boro Grubišić smatra da je reč o "bespredmetnoj i bezveznoj" izjavi, ali da državni vrh ipak treba da se oglasi.

"Šta ste očekivali od četnika... Neka proba to da ostvari, pa će imati ono što su Hrvati pokazali - da su vojnici i ratnici", dodao je Grubišić povodom izjave o snovima o velikoj Srbiji.
 

Iako su hrvatski državni vrh i predsednik Ivo Josipović Nikoliću čestitali pobedu na predsedničkim izborima, a Nikolić najavio dobre odnose sa susedima hrvatski mediji ovih dana iz arhive vade nekadašnje izjave bivšeg radikala, pa se na jednom sajtu pojavilo i polaganje četničke zakletve Vojislavu Šešelju na Romaniji 1993. godine.

POVEZANE VESTI

Petak 25.05.2012. 15:43
Ustaše bi zamolio za strpljenje!
Petak 25.05.2012. 15:42
I tako... dok ovaj nas govori onako kako jeste, ovaj njihov deli sa nama svoje seksualne fantazije, sjajni momenti :))))
Petak 25.05.2012. 16:39
Na katedrali u Magdeburgu stoji - " Bože spasi nas od kuge gladi i Hrvata" . Toliko
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online