Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 31.05.2012.
13:03
Đ. Barović - Vesti A

Zvanično mrtvi, a glasaju na izborima

Prvi predsednik RS, Radovan Karadžić zatražio je od vlasti u BiH da mu dostave kopije biračkih spiskova iz 1996. kako bi se utvrdio stvaran broj ubijenih i nestalih tokom rata u Bosni.

Istina je u spisku glasača iz 1996.: Radovan Karadžić

- Prvo smo se obratili Oebsu koji je te godine i organizovao izbore u BiH, ali smo dobili odgovor da ova organizacija više nema u svom posedu nijedan dokument vezan za te izbore, što znači ni biračke spiskove i da se oni nalaze u Centralnoj izbornoj komisiji BiH. Doktor Karadžić se zbog tog odmah obratio vlastima u Sarajevu, ali iskreno sumnjamo da ćemo te spiskove dobiti bez pomoći Tribunala.

Muslimanske vlasti čine sve da opstruiraju svaki Karadžićev zahtev, pa me ne bi iznenadilo da su se ovi spiskovi "negde zagubili" ili dođe do falsifikovanja, pošto je bilo i takvih pokušaja - kaže za "Vesti" Goran Petronijević.


Prema njegovim rečima, Karadžić je ovaj zahtev obrazložio činjenicom da je tužilac, uz pomoć demografskog eksperta, merio razmeštanje stanovništva tokom rata služeći se biračkim spiskovima za 1997. godinu.

Avdić kao svedok

 

U obraćanju vlastima u Hrvatskoj, Karadžić je ponovio zahtev za dostavljanje kopija snimaka, transkripata i zapisnika svedočenja ili izjava koje je Fikret Abdić dao na svom suđenju u Županijskom sudu u Karlovcu.


- Karadžić i dalje razmišlja da Avdića pozove kao svedoka odbrane uveren da ima šta da kaže kao čovek koji je osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina i otvaranja logora i prihvatnih centara na teritoriji koju je kontrolisao tokom rata u Bosni - kaže Petronijević.

- Ekspert odbrane za demografiju, međutim, smatra da birački spiskovi iz 1996. predstavljaju precizniji dokument za merenje raseljavanja stanovništva. Pritom, uvereni smo da ćemo uvidom u ovaj spisak argumentovano dokazati da su mnogi ljudi za koje se tvrdi da su ubijeni tokom rata, ne samo živi, već i jedni od najsavesnijih birača od 1996. godine do danas.


- Dokazi o lažnim spiskovima ubijenih muslimana, kao i dokumenta koja je Karadžić zatražio od vlasti u Hrvatskoj, mogli bi da odigraju presudnu ulogu u raspravi po pravilu 98 bis koja je zakazana za 11. juni i trajaće tri dana kako bi ga pretresno veće oslobodilo ili svih ili onih tačaka optužnice za koje smatra da tužilaštvo u dokaznom postupku nije uspelo da dokaže - kaže Petronijević.


Među dokumentima koja bi mogla da promene tok suđenja jesu i ona koja je Karadžić zatražio od vlasti u Zagrebu, a vezana su za presretnute telefonske razgovore Alije Izetbegovića, Ejupa Ganića, Hasana Čengića, Bakira Izetbegovića ili Omera Behmena u periodu od 1991. do 1995. godine.


- Hrvatska je dostavljajući tužilaštvu presretnute razgovore Karadžića i najužeg rukovodstva RS pokazala da su njene službe bile aktivne na tom polju i otuda je logično da su tajno snimali i muslimansko rukovodstvo.

Uvereni smo da će se obelodanjivanjem tih materijala doći do prave istine ko je i kako planirao zločine za koje su kasnije optuživani Srbi da bi se izazvala međunarodna intervencija - kaže Petronijević i dodaje da je prvi zahtev Hrvatskoj podnet krajem aprila, ali da na njega nije bilo odgovora.
 

Otvoriti arhive

 

Vlasti u Sarajevu i Zagrebu moraju da shvate da čine krivično delo tako što odbijaju saradnju sa Haškim tribunalom, navodi advokat Petronijević.


- Trebalo bi da im je jasno da ta saradnja ne znači obelodanjivanje podataka samo tužilaštvu, već i odbranama - naglašava Petronijević i dodaje da ukoliko ove države odbiju Karadžićev zahtev uslediti žalba Tribunalu koji će potom izdati obavezujući nalog za dostavljanje traženih podataka.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 31.05.2012. 13:40
Uvecacanje zrtava je njihova specijalnost.Sjetite se 300 000 ubijenih i 50 000 silovanih,kao da smo samo drzali ki.u a ne pusku.Taj broj je sad na oko 97000,a 30000 su Srbi,9000 Hrvati,a Bosnjaci 58000.U Srebrenici sahranjuju i ako otkopaju kojeg neandertalca,samo da "namire cifru".A mi smo izgubili medijski rat.Da smo tutnuli koje milionce u dzep CCN-u,Kristijan Amanpur bi drukcije pjevala.Zato podrzavam svako lobiranje od vlade RS-a,kad tad ce se isplatiti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online