Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 03.07.2012.
14:04
Đ. Barović - Vesti A

Francuski obaveštajac brani Mladića?

Vlasti u Belorusiji krajem juna odobrile su politički azil nekadašnjem majoru francuske vojno-obaveštajne službe, DRM, koji navodno poseduje dokaze o pravim krivcima za događaje u Srebrenici iz jula 1995. godine.

SUMNJIVI:Jedinica pod nazivom Škorpioni
 


Kako prenose beogradski mediji reč je o oficiru vojne obaveštajne službe T. D. koji je u vreme rata bio poručnik i deo grupe u DRM zadužene za Bosnu. Ovaj oficir je navodno u Belorusiju preneo brojne dokaze da je masakr u Srebrenici organizovan od strane CIA, MI6 i francuske DRM, a preko paravojne srpske formacije Škorpioni koja je navodno bila direktno pod njihovom kontrolom.


"Vojska Republike Srpske i Ratko Mladić nad njima nisu imali nikakvu kontrolu, niti bilo ko iz Glavnog štaba VRS. U jedinici su bili profesionalni plaćenici, koji su regrutovani od strane ovih službi", predočio je ovaj oficir francuske službe i navodno predao kompletne spiskove ljudi iz jedinice Škorpioni, kao i pisane naredbe, koje su

Atentat na generala


Prema tvrdnjama ovog francuskog obaveštajca, jula 1995. godine je postojao i plan da se, ukoliko Vojska RS pokuša da spreči masakr u Srebrenici, izvrši atentat na generala Ratka Mladića.


Ovaj agent čak navodi i ime osobe, koja je bila u neposrednom Mladićevom okruženju, a koja je to trebalo uraditi.

davane komandantu ove jedinice.


Štampa navodi i da je major T. D. spreman da svedoči na suđenju Ratku Mladiću i ostalima optuženim za zločin u Srebrenici i dokaže da su pripadnici te jedinice, koja je bila pod kontrolom CIA, MI6 i francuske DRM, po njihovom naređenju i instrukcijama ubili više od 4.500 ljudi.


Ovaj major tvrdi i da je još oko 1.500 muslimana stradalo tokom sukoba sa jedinicama VRS, odnosno proboja ka Tuzli. Međutim, jedan od koobranilaca generala Ratka Mladića u Haškom tribunalu, advokat Miodrag Stojanović kaže za "Vesti" da je ova priča u sferi spekulacija i da lično sumnja da je tačna.


- O događajima u Srebrenici se do sada puno pričalo i zaista sve ove godine u javnosti se pojavljivala i teza da su za sve bile odgovorne strane obaveštajne službe, posebno Francuska, ali do sada nije prikupljen ni jedan validan dokaz za takvu tvrdnju. Zapravo, jedini mogući dokaz o navodnim aktivnostima francuske vojne obaveštajne službe u Bosni je presretnuti telefonski razgovor iz motela Vidikovac kod Zvornika i komande Drinskog korpusa na kome se u pozadini čuju glasovi na francuskom. Sem tog, ne postoji ni jedan drugi dokaz - kaže Stojanović i dodaje da će ipak o svemu ubrzo razgovarati sa generalom Mladićem koji će im i dati smernice šta i kako dalje raditi.


-Tek posle uputstava generala videćemo da li ćemo se obratiti vlastima u Belorusiji i tražiti susret sa tim navodnim francuskim obaveštajcem. Međutim, sama priča mi deluje prilično naivno. Kako je moguće da su Škorpioni navodno vršili egzekucije kada je ustanovljeno da su u to vreme bili na Sarajevskom ratištu i da odatle potiče i snimak koji je obelodanila Nataša Kandić. Srebrenica je previše ozbiljna priča da bi se njome bavili na osnovu ovakvih spekulacija - zaključuje Miodrag Stojanović.

I Orića kontrolisala CIA


Prema informacijama francuskog obaveštajca, pod kontrolom tajnih službi SAD, Velike Britanije i Francuske nisu bile samo srpske, već i muslimanske snage, uključujući i Nasera Orića i sve komandante Armije BiH u tom delu istočne Bosne. 

POVEZANE VESTI

Utorak 03.07.2012. 14:11
Da je bila nameštaljaka bila je, zapadu je nasušno trebala isplanirana tragedija kao u Srebrenici kako bi opravdali svo zlo koje su naneli naivnim Srbima!Srebrenica nije slučajno izabrana, svo vreme rata iz te "zaštićene enklave" upadali su planski orićevi krvoloci i ubijali Srbe u okolini Srebrenice pustošeći sve pred sobom.Kasnije je došlo do ograničene osvete i haosa!Deca i civili su pošteđeni!
Utorak 03.07.2012. 14:16
CIA je glavni "igrac"... sto je potvrdio 1 njihov agent u penziji kao i sam Naser O. A nasi obavestajci znaju mnogo vise ..!
Utorak 03.07.2012. 14:34
Кољач Орић се хвали новинару “Торонто Стара” Билу Вилеру да је убијао српске цивиле, чак наводи да је у једној акцији побијено 114 Срба, али то суду у Хагу није довољно да га осуди за злочине против Срба?! Што значи да је суд у Хагу саучесник у масакру над Србима, да то није суд правде већ инквизиторски суд за Србе, јер и поред тога што је само на конту Орићевих признања и хвалисања могао да га осуди као ратног злолинца, они га ослобађају са морбидним објашњењима:
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online